Празниците минаха и си готов отново да си търсиш щастието. Знаеш ли в коя посока да тръгнеш? Имаш ли карта? Отдели малко от времето си, за да отговориш на тези 10 въпроса. Отговорите им са най-точните указателни табели по пътя към твоето щастие.

1. Как си представяш щастието?

За едни то е интересна работа, за други материалното осигуряване на семейството или пък пътешествия без край, за трети – да срещнат голямата любов. Формулирай си какво е щастието за теб, какво ти трябва, за да си щастлив.

2. Можеш ли да го постигнеш веднага?

smilies-1644210_960_720

3. Какво ти пречи? Запиши всички препятствия, за които се сещаш на един лист, като оставиш празно място срещу всяко.

4. Как можеш да се справиш с пречките по пътя си към щастието? Помисли и опиши срещу всяко едно препятствие как можеш да го преодолееш.

5. Ако приложиш това, което си написал до момента, ще нараниш ли близките си хора?

6. Има ли по-безболезнен за теб и отношенията ти с околните начин да постигнеш това, което искаш? Помисли и нахвърляй варианти.

7. Смяташ ли, че трябва да постигнеш това, което искаш на всяка цена?

8. Виждаш ли трудности в начертания до момента план и готов ли си да се изправиш срещу тях? Ако не си, върни се на въпрос 1. и си помисли още веднъж, наистина ли точно това, което си решил, че искаш ще те направи щастлив или не смееш да признаеш своите истински желания.

Можеш да промениш отговора си на първия въпрос. Тогава ще трябва още веднъж да отговориш и на всички останали въпроси до седмия. Ако си готов да се справиш с всичко, което те очаква, мини директно на следващия въпрос.

9. Кога започваш?

Нали знаеш, че колкото повече отлагаш нещо, толкова по-малка е вероятността да го направиш. Обуздай съмненията и страховете си и действай. За кураж си прочети статиите:

10. Какво ще стане, ако по пътя към щастието се окаже, че не искаш точно това?

Остави си възможност за промяна. Има хора, които трудно си признават, че нещото, към което са се стремили и са положили усилия да постигнат всъщност не ги влече толкова и май-май не е за тях. Не се вкарвай в този капан. Остави си вратичка, помни, че понякога е по-важно да си щастлив отколкото да защитаваш това, което си си наумил преди време. В крайна сметка ти се променяш, развиваш, натрупваш опит – нормално е

важните за теб неща също да се променят.

Пази листа с отговорите на тези въпроси и си го прочитай периодично, когато ти стане трудно по пътя към целта или си разколебан това ли искаш наистина. Връщай се от време на време и към самите въпроси и им отговаряй отново. После сверявай написаното преди с написаното сега. И пътят към щастието винаги ще ти е ясен. Остава само да го следваш.

от ПОЛЯНАТА

Facebook Twitter Google+

0 Коментара