Банска капама

Може да се сготви във всички географски ширини на света, стига да имате вдъхновение и един дълбок глинен съд с капак. Според сезона с кокошка или заек, угоен петел или сърнешки бут, телешки гърди и свинско от гръбнака с прешлените. Количеството е предвидено за 8-10 души.

Капамата е от най-сложните български гозби, в приготовлението са възможни различни варианти. Ние ви предлагаме най-типичната рецепта, записана от практиката на майстора готвач Иван Костадинов и баба Мария Еринина.

Продукти: телешки гърди – 600 г, свинско месо от гръбнака с прешлените – 600 г, кокошка 1000 г, кървавица 500 г, шарена сланина с кожа (или бекон) – 300 г, кисело зеле – 2500 г, ориз – 200 г, туршия от червено цвекло „чекане“ – 500 г, лук – 30 г, растително масло – 100 мл, половин водна чаша червено вино, черен пипер, дафинов лист, сол на вкус, но не повече от 15 г, защото готвите с кисели продукти.

Приготовление:

Оризът се запържва със ситно нарязания лук, смесва се с нарязаното кисело зеле и цвеклото на малки кубчета. На дъното на съда се нареждат късовете сланина с кожата надолу, върху тях пласт зелева смес, после свинско месо, а след това се поставя кокошката – цяла, напълнена със зеле и ориз, и се загражда със зелева смес или сърми. Отгоре се слагат телешките гърди, още един пласт от зелето,  свинско месо и останалите късове сланина с кожата нагоре (могат да се заменят с предната част на глава на прасенце). Преди да затворим съда, наливаме олиото, прибавяме виното и постиламе няколко големи зелеви листа, запечатваме капака с тесто.

Капамата се пече на умерена фурна около 4-5 часа. Поднася се в широка медна тава. За да се запази сложната вкусова зависимост между редовете на гозбата, първият ред се сипва по периферията на тавата и така последователно до средата, където се разполата ароматното задушено основно месо – дивеч или птица. Някои домакини, когато сипват месото в чиниите, го подправят със стърган хрян.

Кървавица

1000 г свински черен дроб, прясна кръв от прасето (около 2 литра), крехко свинско месо – 800 г, сланина – 500 г, кромид лук – 1 глава, черен пипер и бахар на зърна – 1 г, сол на вкус и дебели свински черва за пълнене.

Приготовление:

Черният дроб, сварен с лука в подсолена вода, се нарязва на дребно, прибавяме прясната кръв; също така се нарязва месото и сланината и всичко заедно добре се омесва, осолява и поръсва със счукан черен пипер и бахар. С тази смес се пълнят червата и се завързват в краищата, надупчват се с игла и се  сваряват в бульона от дроба. Когато кървавиците са готови, се изваждат, подсушават и се оставят на проветриво място. Кървавицата се поднася топла или студена, като мезе или kaто съставка на банската капама.

Попарник

Продукти: брашно – 600 г, вода – 350 г, мас – 200 г, краве масло – 120 г, сирене – 150 г, яйце -1 бр., мая – 20 г, сол.

Приготовление:

От посочените продукти се замесва тесто, което се оставя да отлежи един час. Разделя се на десет топки. Всяка тестена топка, намазана с масло и мас, се разточва на кръгче с диаметър 15 см. Поръсват се със сирене, завиват се на руло и се пекат в гореща фурна.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара