Искате да имате мечтаното, атлетично тяло, но не знаете от къде да започнете? Страхувате се да отидете във фитнеса и не сте уверени, че знаете какво да правите там? Не се притеснявайте, не сте сами. Почти всички начинаещи трениращи имат подобни тревоги, но с малко помощ и полезни съвети, бързо ще влезете във форма.

Започнете с бавно темпо

Ако влизате в залата за първи път, не прекалявайте с натоварването за да постигнете по-бързи резултати. Тялото ви не е свикнало с тренировките и ефектът може да е обратен. Започнете с умерени упражнения няколко пъти седмично и чак когато започнете да ги правите с лекота и почувствате нужда от по-голямо натоварване, увеличете интензивността и честотата. Важно е да не си поставяте твърде високи цели от самото начало, защото вероятността да се разочаровате и откажете, е голяма. Имайте реалистични очаквания и отбелязвайте всеки напредък като свалени килограми, по-стегнато тяло и повишен мускулен тонус.

Изберете правилната диета

Балансираното хранене ще даде на тялото ви всички нужни нутриенти за да имате достатъчно енергия за тренировки. Важно е диетата ви да включва преди всичко протеини, полезни мазнини и въглехидрати основно от плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Не бива да допускате натрупването на излишни мазнини, тъй като те забавят метаболизма и затрудняват качването на мускулна маса и релеф. За целта избягвайте всички нездравословни храни като захарни и тестени изделия, газирани напитки, колбаси. Пийте много вода, за да сте хидратирани през целия ден.

Консултирайте се с професионалист

Ако действително досега не сте тренирали изобщо, най-добре се консултирайте с професионален фитнес инструктор, който ще ви даде правилните насоки от къде да започнете и как да изпълнявате упражненията. Истинският професионалист ще ви изготви лична програма, съобразена с вашето състояние и цели за да постигнете максимално добри резултати.

Използвайте добавки

Има много видове добавки, които ще ви помогнат да постигнете мечтаната фигура. Най-популярните от тях са: креатин, протеин на прах, комплексни аминокиселини, глутамин, стероидни препарати. Тези добавки подпомагат натрупването на мускулна маса и релеф. Важно е да подберете добавки с доказано качество.

Потърсете подкрепа

Ще ви бъде много по-лесно и приятно да започнете своето фитнес пътуване с близък човек, които ви подкрепя и мотивира. Потърсете приятел, съсед или колега, който би желал да тренира с вас. Така ще може да споделяте резултати, грешки, успехи, диети и всичко, което ви вълнува относно тренировките.

Осигурете си достатъчно почивка

Със сигурност искате бързи резултати, но в повечето случаи това не е добра идея. Няма как да започнете изведнъж да тренирате всеки ден и да се чувствате добре. Прекомерното натоварване ще доведе до контузии и загуба на сила. Започнете да тренирате три пъти седмично като след време може да увеличите до четири или пет пъти и да направите тренировките по-дълги. Задължително си оставете дни за почивка, а ако почувствате болка или силен дискомфорт спрете да тренирате докато не отшумят.

Не пропускайте съня

Сънят е изключително ценен съюзник по пътя към постигането на атлетично тяло. По време на сън мускулите и целият организъм се възстановяват и зареждат с енергия. Ако не спите достатъчно, не само няма да имате сили да тренирате, но и ще забавите метаболизма си, което ще доведе до натрупване на нежелани мазнини. Затова, уверете се, че имате поне 7-8 часа сън на денонощие.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара