До преди време две мнения по въпроса нямаше: сексът е забранено натоварване при нездравото сърце. Днес обаче учените са убедени: сексът е не само една от най-добрите профилактики, но и начин за възстановяване при редица сърдечносъдови несполуки.

Удря ли хормонът?

Секс при сърдечни проблеми изобщо не е пенсионерски проблем. Аритмията и ред други болести на двигателя на живота рязко „подмладяват“ и все повече господа и дами в разцвета на силите си си задават въпроса: „Да любя или да не любя?“

Отговорът е лесен. По време на любовни игри сърцебиенето се учестява, кръвното налягане се покачва, като достига пик в момента на оргазъм. Експериментално обаче е установено, че това натоварване е равно на натоварване при бърз ход или качване на стълбище. Така че, ако нямате проблеми със сърцето в тези ситуации, спокойно можете да се отдадете на любовни преживявания.

От любов не се умира

Един от най-разпространените страхове сред хората със „слабо сърце“ е скоропостижен край в обятията на партньора. Обаче статистиката е на друго мнение – едва 0,6 % от случаите на внезапна смърт са станали по време на полов акт. Дори и при тях виновен е не самият секс, а съпътстващи фактори. Първият от тях е изневярата. Повечето от жертвите в тези 0,6 °/о са издъхнали по време на извънбрачен секс. В такива моменти чувството за вина се оказва фатален допълнителен товар за разтърсеното от желание да се представи добре пред новия партньор сърце.

Сексът вече не е забранен плод дори и след инфаркт. Разбира се, в малко по-умерено темпо това е една идеална и много полезна тренировка за съдовата система, твърдят кардиолозите. Ако въпреки тяхното окуражаване страхът от бурни страсти след инфаркт надделява, препоръката е да се вземе един нитроглицерин непосредствено преди любовния акт. Опасно е обаче хапчето да се съчетава с препарати за повишаване на потентността. Ето и още няколко

правила за безопасен секс

за всички, които имат някакви сърдечни тревоги: Избягвайте да правите секс в разстояние на три часа след хранене или ако сте пийнали някоя и друга чашка алкохол. И двете значително увеличават натоварването на сърцето.

Ако се чувствате неуверени в собствените сили, не насилвайте организма си. Изчакайте вдъхновение!

Не търсете утеха в любовните ласки, ако сте разстроени или много уморени. Оптималното време за нежност е сутрин, след нощния отдих.

Пазете се и от секс в екстремални условия: лош климат като съчетание между горещина и висока влажност на въздуха, неудобна, притесняваща ви обстановка, бързане.

А кой е отгоре?

Степента на натоварване много зависи и от позата. В сексуалните енциклопедии ще срещне­те пози, чието възпроизвеждане би затруднило и абсолютно здрав, добре трениран човек. Просто пропуснете тези страници,

За мъжа със сърдечни проблеми кардиолозите и сексолозите препоръчват позицията, при която жената е отгоре. И обратното – ако дамата е с болно сърце, мъжът трябва да вземе нещата в свои ръ­це. Тук най-подходяща е страничната поза.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара