Хората, които се имунизират с всички ваксини, да ядат повече домати или да пият доматен сок. Това е най-доброто природно средство срещу кръвосъсирване.

Това посъветва директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса проф. Тодор Кантарджиев по бТВ.

Той обясни, че официално преболедувалите са около 300 хил., а като се прибавят хората, които не са влезли в статистиката – броят на срещналите се с COVID-19 скача до над 1,2 млн. Около 450 хил. души пък са ваксинирани. Цифрите показват, че с имунитет са близо 2 млн. българи, пресметна проф. Кантарджиев.

По думите му от новия британски вариант на коронавируса трябва да се пазят повече младите хора и бременните жени. При тази разновидност рядко се губи обоняние, обясни експертът.

Вчера електронната ми поща беше пълна с писма на възмутени граждани, че мерките се разхлабват. Нищо толкоз не се пуска – маските си остават и изискването да не се събираме. Това е съобразяване с медицинските показатели, натовареността на болниците и системата, добави проф. Кантарджиев.

Експертът призна, че ситуацията в лечебните заведения е сложна, но оптимистичната новина е, че хоспитализираните са под 10 хил. и един болен не заразява много други. Според него, когато започнат 10 души да заразяват 20 и нагоре – тогава ситуацията ще се влоши.

„Постоянно се разкриват още легла и се осигуряват нови възможности да работят болниците. Засега имаме ресурс от лекари. Вече сме в плато, системата се справя, въпреки че натовареността е по-голяма от ноември. До седмица трябва да започне спадане на броя на случаите“, добави той.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара