Медът е един от най-ценените природни продукти, познат на човечеството, още от древността. От векове медът се използва не само като храна, но и като натурален продукт за укрепване за здравето, описан в традиционната медицина, както и като средство за алтернативно лечение на клинични състояния, вариращи от заздравяване на рани до лечение на рак.

Разбира се, всички ние добре знаем, че медът и неговите производни (пчелно млечице, прополис) са полезни и неведнъж сме прибягвали до вълшебните им свойства, за да облекчим кашлица или настинка, да притъпим зъбобол или да ускорим заздравяването на травми и наранявания.

Ето защо, целта на статията не е да убеди някого, че медът е полезен – това е ясно. Целта й е да даде по-подробна информация за неговите свойства и състав, за да подкрепи това твърдение с факти.

Какво представлява пчелният мед?

Медът е естествен продукт на медоносните пчели, образуван от нектар от цветя. Пчелите го произвеждат като хранителен запас, с който да изхранват кошера си през по-студените зимни месеци, когато нямат достъп до цъфтящи растения и техният нектар.

Пчелите произвеждат мед като смесват приетият нектар с ензими, които разграждат сложните захари в него до по-прости и по-трудни за кристализиране такива. Процесът се повтаря многократно, докато нектарът се сгъсти, като след това го складират във восъчни клетки, където го проветряват с пърхане на криле, за да подпомогнат изпарението на течностите в него и да го превърнат в мед. Готовият мед се запечатва в клетки с восък, за да е готов за употреба, когато е необходимо.

Интересно е, че медът е единственият естествен полезен за хората продукт, получен от насекоми, и има хранителна, козметична, терапевтична и промишлена стойност. Сведения за използването му като храна и заздравително средство от хората има още от древността, най-ранните сред които са от преди 5500 години.

Медът няма нужда от охлаждане, за да се запази качеството му, тъй като не се разваля и може да се складира свободно, на стайна температура, за изключително дълги периоди от време.

Пчелен мед – хранителен състав:

Медът е съставен почти изцяло от въглехидрати и вода. Почти 100% от калорийния му състав идва от захари, като те са разпределени грубо 50/50 между глюкоза и фруктоза. И благодарение на тях притежава изключително нисък гликемичен индекс от около 3.5 за 1 ч.л. За сравнение – 1 ч.л. трапезна захар (сукроза) е с гликемичен индекс 65.

Освен въглехидратите, в състава на меда влизат и пренебрежимо малки количества протеин и мазнини, на които е безпредметно да се обръща внимание, когато става въпрос за приема му.

Що се отнася до витамините и минералите в състава на пчелния мед – те включват витамини от група В, калций, мед, желязо, цинк и др. Медът дължи своя състав на почвата и растенията, от които е извлечен, затова и в зависимост от неговия произход – качеството и състава му могат да варират значително.

Като общо правило може да се каже, че по-тъмният мед съдържа повече витамини и минерали от светлия, но това няма съществено значение за нашето меню, тъй като мед обикновено се приема в толкова малки количества, че няма как да помогне съществено за приема на нужните витамини и минерали в дневното ни меню. А и тази статия е насочена повече към здравословните му ползи и не чак толкова върху хранителните му свойства…

В 100 гр. пчелен мед се съдържат:

  • 304 kcal
  • 0,3 гр. белтъчини
  • 82 гр. въглехидрати (захари)
  • 0 гр. мазнини

А пълният хранителен състав на меда можеш да намериш на този линк.

Пчелен мед: здравословни ползи и предимства

Добре документирано и доказано (изсл. под статията) е, че някои сортове мед предлагат обещаващи лечебни свойства за нашето тяло. Когато прилагаме тези му характеристики в ежедневието си обаче от съществено значение да вземем предвид богатият му на калории състав и да балансираме предполагаемите ползи за здравето на меда с хранителната му стойност (високо съдържание на прости захари).

Освен това е важно да запомним, че медът често се консумира в малки количества, които може да не са еквивалентни на количествата, използвани в проучвания за изследване на потенциалните ползи. И с оглед на това – не можем да го приемем като основно лекарство за каквото и да е, а по-скоро като помощно лечебно средство, с което допълнително да увеличим шансовете си за възстановяване или укрепване на здравето.

Ето и някои от най-добре документираните предимства от приема на пчелен мед и производните му продукти:

Може да облекчи кашлица

Преглед на шест проучвания (2014-2018 год.) за лечение на кашлица при деца установил, че една лъжица мед потиска кашлицата, толкова добре, колкото и т.нар. декстрометорфан – потискащото кашлицата в-во, използвано в различни лекарства за целта.

Може да помогне при развит IBS (синдром на раздразненото черво)

Смята се, че фитохимикалите и флавоноидите в меда могат да помогнат за подпомагане на храносмилателните процеси в тялото. Но досега проучванията, които подкрепят тази полза, са ограничени по размер и обхват. Някои проучвания показват, че приемът на мед успокоява стомаха и намалява симптомите на диария и запек.

Може да подпомогне репродуктивното здраве

Пчелното млечице (вид пчелен секрет, който подпомага растежа на пчелите) явно влияе изключително благоприятно и на човешкото репродуктивно здраве, особено при жените. Като се свърза с облекчение на ПМС и менструалните симптоми.

А антиоксидантите в състава му могат да потиснат и намалят оксидативния стрес и увреждане върху яйчниците с напредването на възрастта. Някои изследвания (но не и върху хора) показват благоприятно въздействие от пчелното млечице и върху мъжката потентност.

Ускорява заздравяването на наранявания

Прополисът, който е основен компонент в меда, потиска активността на свободните радикали и насърчава синтеза на колаген, като и двете свойства са полезни за заздравяването на раните, включително при хората. Това го прави особено полезен и при тежки форми на акне, затова често се използва в продуктите за борба с това здравословно състояние.

Има и твърдения, че медът може да помогне за превенция на развитието на ракови клетки, но няма изследвания върху хора, които да подкрепят това твърдение с научни факти.

Има ли странични ефекти от приема на мед?

Медът може да бъде опасен само за малки деца, в първата година след раждането им, като основната причина е, че медът може да бъде източник на спори, причиняващи ботулизъм (остро инфекциозно заболяване, опасно за малки деца).

Освен този много конкретен случай, медът като цяло е полезна и безопасна за всички ни храна. Има редки случаи на алергии към мед, но те обикновено са като част от по-широкообхватна алергична реакция към определени храни. Медът НЕ Е често срещан алерген.

Разбира се, добре е да се ограничи приемът му и от хора, спазващи хранителен режим с ниско съдържание на захари или въглехидрати като цяло. Тъй като, както вече казахме, медът е почти изцяло изграден от тях.

Как да включиш мед в своя хранителен режим?

Ако спазваш диета с определена цел и следиш калорийният си прием, но въпреки това обичаш много мед и търсиш варианти да го включиш в менюто си, без да попречи на постигането на целта – има как!

Като за начало, медът е чудесен подсладител за чай и кафе и с много по-ниско влияние върху глюкозата в кръвта спрямо обикновената трапезна захар. Така че можеш да го използваш като такъв.

С мед могат да се овкусят и много видове здравословни закуски, като протеинови палачинки, смути напитки, кексове и др. Както и да се включи като съставка в различни сладко-кисели дресинги за салата.

А и винаги можеш да хапнеш 1-2 лъжици от него просто така, като самостоятелен източник на бързи въглехидрати, подходящ за предтренировъчно, следтренировъчно или междинно хранене.

В заключение…

Медът е вкусен и универсален естествен подсладител, който може да предложи и много ползи за нашето здраве. От успокояване на кашлица и рани до осигуряване на антиоксиданти и хранителни вещества за пълноценното функциониране на тялото – медът има по нещо за всеки!

Можеш да се насладиш на меда в топъл чай, закуска с кисело мляко, овесени ядки, дресинг за салата или различни печени продукти. Но и просто да си хапнеш една лъжица като лека междинна закуска и полезен начин да залъжеш глада за сладко, когато спазваш контролиран хранителен режим.

И все пак, медът е доста калорична храна, затова не забравяй да го консумираш в умерени количества и да избираш висококачествени, сурови и нефилтрирани сортове, тогава, когато е възможно. Освен това не разчитай изцяло на него, за да решиш здравословните си проблеми, тъй като препоръчителният му дневен прием е толкова нисък, че трудно може да окаже съществено влияние върху здравето ни сам по себе.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара