Гилдията на филмовите актьори обяви, че ще стачкува, с което постави началото на най-голямото спиране на работа в Холивуд от 40 години насам.

Профсъюзът иска стрийминг гигантите да се споразумеят за по-справедливо разпределение на печалбите и по-добри условия на труд.

Стачката означава, че 160 000 изпълнители спират работа в полунощ на 13 юли.

По думите на режисьора Кристофър Нолан звездите Килиън Мърфи и Емили Блънт са напуснали премиерата на „Опенхаймер“, когато стачката е започнала.

Профсъюзът иска и гаранция, че изкуственият интелект и компютърно генерираните лица и гласове няма да се използват за заместване на актьорите.

В сряда профсъюзът – официално известен като Гилдия на актьорите в киното – Американска федерация на телевизионните и радиоартистите, или SAG-AFTRA – обяви, че не е успял да постигне споразумение с големите студия.

Преговорният комитет на профсъюза гласува единодушно да препоръча стачни действия. Това означава, че по-голямата част от американските филмови и телевизионни продукции ще спрат производството си.

Членовете на SAG ще излязат на пикета в петък сутринта, заяви националният изпълнителен директор и главен преговарящ на профсъюза Дънкан Крабтрий-Ирланд.

Той добави, че стачката „е крайна мярка“.

Групата, представляваща студията, Алиансът на филмовите и телевизионните продуценти (AMPTP), заяви, че „стачката със сигурност не е резултатът, на който се надявахме, тъй като студията не могат да работят без изпълнителите, които вдъхват живот на нашите телевизионни предавания и филми“.

„Съюзът за съжаление избра път, който ще доведе до финансови затруднения за безброй хиляди хора, които зависят от индустрията“, се казва още в изявлението му.

Фран Дрешър, президент на SAG, заяви, че стачката идва в „много важен момент“ за актьорите, работещи в индустрията.

„Това, което се случва с нас, се случва във всички сфери на труда“, каза тя. „Когато работодателите превърнат Уолстрийт и алчността в свой приоритет, те забравят за основните сътрудници, които карат машината да работи.“

Отделна стачка на Гилдията на американските сценаристи с искане за по-добро заплащане и условия на труд продължава от 2 май. Някои писатели се насочиха към писане на проекти, които не са обхванати от договора между гилдията и Алианса на филмовите и телевизионните продуценти.

„Двойната стачка“ на двата профсъюза е първата от 1960 г. насам, когато SAG е оглавявана от актьора и бивш президент на САЩ Роналд Рейгън. Последната стачка на актьорите е проведена през 1980 г.

Трети профсъюз, Гилдията на американските режисьори, успешно договори договор през юни и няма да участва.

Най-големите холивудски звезди няма да могат да присъстват на събития за популяризиране на нови и предстоящи продукции. Събитията, включително наградите „Еми“ и предстоящият Comic-Con, може да бъдат пренасрочени или намалени.

Няколко водещи холивудски звезди изразиха подкрепата си за стачката, включително Барби актрисата Марго Роби, Мерил Стрийп и Дуейн „Скалата“ Джонсън.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара