Уви, някои мигрени са наследствени

Учените вече разполагат с достатъчно доказателства, че мигрената е частично наследствена болест. При 44% от страдащите от нея поне единият от родителите е имал мигрена, а при 69% – и двамата.

head-172351_640

Според ново изследване, цитирано от Би Би Си, повечето от страдащите си създават същите навици като родителите си. Резултатите показват, че 59%  си лягат в леглото, за да облекчат страданието, 57% използват традиционни лекарства, 8% се опитват да не обръщат внимание на болките, а 3% се самолекуват с „бабешки” средства. Като цяло това са правели и родителите им по време на пристъп.

Доскоро се смяташе, че децата, страдащи от мигрена, са малко подвижни, докачливи и силно чувствителни. Тази представа обаче може би не е пълна. Изследванията показват, че мигрената може да се срещне при всички деца – екстроверти, интроверти, спокойни и темпераментни. Доказано е, че децата в състояние на стрес са по-склонни към поява на мигрена. И е много важно родителите да знаят това, за да преценят доколко и с какво да товарят децата си.

Друга хипотеза казва, че мигрената е резултат от потискане на емоциите и начин, по който организмът се освобождава от сдържаните гняв, страх и враждебност. Привържениците на това схващане обикновено защитават тезата си с доказателството, че много деца и възрастни, страдащи от мигрена, изпитват облекчение след психотерапия.

По-голяма талия – по-застрашени от мигрена

Голямо проучване, обхванало 22 200 души, показа изненадващ нов рисков фактор за появата на мигрена. Проучването, представено пред Американската неврологична академия, твърди следното: при хора на възраст между 20 и 55 години тези с по-голяма обиколка на талията са по-застрашени от мигрени. 37% от жените, които имат повече сланинки по корема, се оплакват от мигрени. При жените без излишни натрупвания около талията процентът е 29. При мъжете от същата група 20% от тези с по-големи коремчета се оплакват от главоболие, докато сред слабите процентът е 16. Сред 55-годишните жени се наблюдава намаляване на главоболието, дори при тези с по-големи обиколки на талията.

Какво означава проучването за страдащите от мигрена? Може би че свалянето на излишното тегло в областта на корема ще им помогне да се справят с главоболието, особено при хората в изследваната възрастова група. При всички случаи е добре да се опита, тъй като мастните натрупвания около талията са рисков фактор и за други заболявания.

headache-388870_640

Мигрената понижава риска от рак на гърдата

Жените, които страдат от мигрена, имат поне една утеха – скорошно изследване, първо по рода си, показа, че хроничното страдание е свързано с много по-малък риск от развитие на рак на гърдата. Д-р Кристофър Ли и колегите му от Центъра за изследване на рака „Фред Хътчинстън” в САЩ установили, че жените, които продължително страдат от мигрени, са с 30% по-малко застрашени от онкозаболяването в сравнение с тези, които не са жертва на главоболието.

В частност хроничната мигрена намалява риска от най-разпространените подвидове рак на гърдата – тези, които са позитивни за рецепторите за естроген и/или прогестерон. Този вид тумори имат рецептори за естроген и/или прогестерон  на повърхността на клетките си, които ги правят по-отзивчиви на лекарства, блокиращи хормоните, от тези, при които не съществуват подобни рецептори.

Все още не е ясен биологичният механизъм зад връзката между мигрените и рака на гърдата, но Ли и колегите му подозират, че тя има нещо общо с колебанията на нивата на циркулиращите хормони.

Според лекарите при мигрените има хормонален компонент, тъй като те се появяват по-често при жените, отколкото при мъжете, и някои от известните причинители са също свързани с хормони. Например жените, които използват контрацептиви по схемата 3 седмици хапчета и 1 седмица почивка, по-често страдат от главоболие в дните без таблетки, казва д-р Ли.  Точно обратното – бременността, при която има високи нива на естрогени, е свързана със значително намаление на мигрените. В третия триместър 80% от страдащите от хронична мигрена не изпитват главоболие, добавя лекарят.

За проучването си учените са използвали данни от 3412 жени след менопауза, 1938 от които имат диагноза рак на гърдата.

epilepsy-623346_640

Високото кръвно пази от мигрена?

Хората с високо кръвно налягане са изложени на по-малък риск от мигрена в сравнение с тези с ниско кръвно налягане. Учените казват, че свитите артерии, свързвани с високото кръвно, може би играят роля в предотвратяване на главоболията.

Лекари в Норвегия са измервали кръвното налягане на 51 353 мъже и жени на възраст над 20 години – систоличното и диастоличното, както и пулса. Те също така са участвали и в проучване за наличието и честотата на главоболия, както и за употребата на лекарства за контрол над кръвното налягане. Анкетите установили, че хората с по-високо систолично кръвно налягане са с 40% по-малко застрашени от главоболие или мигрена от тези с по-здравословни нива на кръвното. Процентът не е толкова висок при  хора, които приемат лекарства срещу кръвно, които понякога се използват и за лечение на мигрени.

Високото кръвно е свързано с втвърдени и затлачени артерии и може би на този факт се дължи липсата на главоболия. Когато механизмът, контролиращ кръвното налягане, е засегнат, се отключва процес, наречен хипоалгезия,  който ни прави по-малко чувствителни към болката. Резултатите потвърждават предишни проучвания, според които повишеното кръвно налягане е свързано с по-малко хронични  болки във всички части на телата ни.

Мигрена, сън и безсъние

Учени от университета „Ръш” в Чикаго установиха, че обедната почивка помага за успокояване на мигрената, но може да доведе до хронично безсъние. Те сравнили две групи жени: първата, състояща се от 32 дами, страдащи от остра мигрена, а втората – от 33, които имат проблеми с леко главоболие. Учените изследвали използваните от двете групи средства за успокояване на главоболието. 81% от жените от първата група лекували главоболието си със сън спрямо 55% от жените във втората група. Установено било, че трудното заспиване води до главоболие сред 58% от жените от първата група и само при 18% от втората. И двете групи използвали едни и същи лекарства, за да успокоят болките си.

Хората, страдащи от мигрена, често се оплакват от безсъние. Обедната почивка може да успокои болката, но това може да доведе и до намаляване на способността за заспиване през нощта, казват учените. Предишни изследвания също установиха, че е възможно безсънието да е рисков фактор за развиване на мигрена.

Мигрената променя структурата на мозъка

Мозъците на хората, страдащи от мигрена, са различни в областта, която помага за обработката на информацията, постъпваща от сетивата, включително болката, твърди ново проучване. Учените откриха, че соматосетивната част от кората на мозъка при хората, страдащи от мигрени, е по-дебела от тази на хората, които нямат неврологични проблеми. Тази област от мозъка отговаря за а усещането за болка, температура и чувство за допир.

Чрез сканиране на мозъците на 24 човека с мигрена и сравняването им с изследванията на 12, които не страдат от тежкото главоболие, учените установили, че соматосетивната част от мозъка е средно с 21% по-дебела при тези с мигрена. 24-мата са имали поне 4 пристъпа месечно в продължение на две десетилетия.

Според лекарите продължаващата дълго и често повтаряща се хиперстимулация на соматосетивната част на кората може с времето да доведе до удебеляването й. Не е изключена и обратната връзка, т.е. удебеляването да е признак за предразположеност на човека към мигренозно главоболие. То може да означава и че страдащите от мигрена имат по-нисък праг на болката.

Учените смятат, че откритието може да послужи като обяснение на факта, че хората с мигрени често се оплакват и от други разстройства, свързани с усещането за болка, в частност болки в гърба, ушите и челюстите. Често се срещат и проблеми с чувствителността – непоносимост към светлина или свръхчувствителност на кожата.

Резултатите от изследването могат да бъдат използвани за създаването на нови лекарства срещу мигрена, както и за препарати за профилактика на заболяването.

По-рано учените установиха, че някои други патологични заболявания също влияят на дебелината на соматосензорната кора. В частност бе установено, че при страдащите от множествена склероза, аутизъм и болестта на Алцхаймер тази кора изтънява. Интензивното физическо или умствено натоварване също може да доведе до удебеляване на някои области на мозъчната кора, но не и на соматосетивната, смятат специалистите.

Топлото време засилва главоболието

Много страдащи от мигрена ще ми кажат, че не се нуждаят от синоптик, за да предскажат промените във времето – главоболията им сигнализират какво предстои. Но досега почти нямаше научно обяснение на феномена. Лекари от Израел, които проучвали 7000 посетители на спешните отделения заради тежко главоболие в продължение на 7 години, са установили, че търсенето на лекарска помощ се увеличава 24 часа след като температурите се повишат. По-ниското атмосферно налягане също увеличава нуждата от медицинска помощ в период 48-72 часа, след като барометърът е отчел падането му.

Учените установили, че всяко повишаване на температурите с 5 градуса по Целзий повишава риска от тежки главоболия със 7.5% в рамките на 24 часа. Падането на всеки 5 милиметра в атмосферното налягане – с 6%.

Акупунктурата спира главоболието

acupuncture-656578_640Акупунктурата облекчава неприятното усещане при хората, които страдат от хронично главоболие, съобщи Ройтерс, позовавайки се на резултатите от изследване на специалисти от Медицинския център към университета в Берлин. Проучването е най-мащабното досега, посветено на използването на акупунктура за облекчаване на главоболието.

Досегашните изследвания са противоречиви – според някои добавянето на акупунктура към стандартните методи на лечение на проблема е свързано с допълнителна болка за пациентите, а според други прилагането на т. нар. „фалшива” акупунктура, при която използваните притъпени игли не пробиват кожата, е също толкова ефективно, колкото и стандартната процедура.

Германските специалисти наблюдавали 15 000 души, страдащи от хронично главоболие – поне два пъти месечно в продължение на една година. В продължение на 3 месеца част от пациентите били подложени на лечение с акупунктура, останалите се придържали към стандартните методи на лечение. В края на периода специалистите установили, че изследваните лица, които преминали през 15 процедури акупунктура, съобщили средно за 4.7 дни с главоболие през тримесечния период. Преди началото на изследването те страдали от болки в главата средно 8.4 дни в тримесечието.

Боли глава и от лекарства срещу главоболие  

Учените установиха нов термин – главоболие от свръхупотреба на лекарства (ГСЛ), а на състоянието са посветени един куп професионални публикации.

Диагнозата е ГСЛ, когато пациентите страдат от главоболие поне 15 дни месечно, а същевременно „се тъпчат” с лекарства срещу него. С течение на времето те развиват толерантност към болкоуспокояващите, оттам нараства и приеманото количество, а когато спре употребата им, пациентите могат да проявят симптоми на абстиненция. Лекарите твърдят, че един на всеки 100 възрастни и един на 200 подрастващи страдат от това състояние. В САЩ например 60% от хората с хронични главоболия, които посещават лекарските кабинети за целта, имат главоболие от свръхупотреба на лекарства. Според проучвания на лекари в САЩ то може би е третото най-разпространено главоболие след мигрената и тенсионното. Норвежко изследване пък установи, че рискът за поява на хронични главоболия се увеличава 7 пъти при хората, които използват аналгетици всеки ден в продължение на месец.

Въпреки че състоянието е много разпространено, няма стандартизирано лечение за ГСЛ – частично поради факта, че засега са проведени сравнително малко контролирани клинични проучвания за целта.  Скорошни изследвания твърдят, че традиционният подход, според който на пациентите не бива да се прилага медикаментозно лечение, докато не се детоксикират, не е особено ефективен.

Главоболие може да се появи и при хора, които злоупотребяват не само с аналгетици, но и със свръхдози лекарства срещу настинки и грип.

Лекари от цял свят са съгласни, че ГСЛ е нарастващ проблем, който има голямо негативно влияние върху качеството на живота. Затова е важно проблемът да бъде откриван навреме и да се помага на пациентите да намаляват количествата болкоуспокояващи.

Главоболието е резултат и от промени в живота

Една четвърт от случаите на хронично главоболие се дължат на сериозни промени в начина на живот. В Мериленд, САЩ, лекари са наблюдавали 206 мъже и жени, които са отговаряли на критериите за хронично главоболие (повече от 180 дни в годината), както и 507 души с епизодично такова (от 2 до 140 дни в годината). Взети са предвид промени в работата, брака, децата, смърт на близък човек, а също и определени от самите пациенти стресови ситуации. Анализът показва, че жените и мъжете, подложени на голямо напрежение, на които се е наложило преустройство на живота поради една или друга причина в рамките на две години преди оплакванията, много по-често развиват хронично главоболие.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара