За хомеопатия вече много се говори и пише. Информацията в интернет е предостатъчна и достъпна, и много хора решават да се самолекуват. И защо пък не? Пише, че е безопасна и не може да навреди. Да, донякъде е така, но… има и друга страна. Ако беше толкова лесно, нямаше да се налага индивидуално лечение и дълги години следдипломни обучения. Това е друга тема.

main

За съжаление проблемът с безразборното приемането на хомеопатични лекарства се случва често и със „стари“ пациенти, за които си отделил доста време за обяснения в кабинета и телефонни разговори. Да си кажа честно, понякога не знам точно как да реагирам като ми се обадят и искат консултация, след като са изпити няколко хомеопатични препарата и е нямало ефект. В този случай на специалиста му е доста по-трудно да се ориентира и да подбере подходящото лекарство!

Истина е, че хомеопатията не може да доведе до сериозни и продължителни здравословни проблеми, но самолечението в много случаи може да предизвика неприятни странични ефекти и задълбочаване на симптоматиката.

Въпреки, че са хомеопатични, лекарствата НЕ са безвредни, и е много важно да не се прилага самолечение, а препаратите да се изписват от специалист. Това най-вече се отнася за хората, които ги приемат безразборно и при които, освен че няма да се излекува болестта, е напълно възможно да се прояви т.н. ефект на “доказване”. Това означава, че ако се лекува грип и висока температура например, при приемане на хомеопатични лекарства, които не са правилно дозирани, тези симптоми вместо да се изчистят и да се стимулира организма да се справи сам с вирусната инфекция, е възможно те да се потиснат и здравословното състояние да се влоши. Жизнената сила, както я наричаме, в този случай е объркана от разнопосочните сигнали, няма очакваната оздравителна реакция и заболяването се проточва и задълбочава.

Друго всеобщо разпространено мнение е, че хомеопатичните лекарства не могат да се предозират. Това също не е така. Това важи в особена сила в случаите, когато пациентът е приемал много по-често от необходимото за неговото състояние хомеопатично лекарство, дори то да е правилното.

Получава се ефектът на „доказване”, когато се появяват симптомите на лекарството, което се приема, но не винаги това е причина да се спира терапията. В този случай хомеопатът може да се ориентира какво се случва и знае как да постъпи в зависимост от конкретния случай- може да се приложи друго лекарство, да се изчака или напълно да се антидотира действието, за да се изясни картината.

От друга страна, дори и да не е назначено правилно, едно хомеопатична лекарство прието еднократно не може да навреди. Действието му отминава без да оставя следи. Да, но ако няма ефект, това не значи, че хомеопатията не работи, както сме чувала доста пъти, просто препаратът не е подбран правилно.

За да се избягват подобни ситуации е желателно да се спазват поне няколко основни условия:

  • най-добре е при нужда да се направи консултация с хомеопат. След предпочитания разговор по телефона, е добре да има преглед на  пациента до 2-3 дена.
  • при липса на възможност за такава консултация и приемане на произволен хомеопатичен препарат – да се наблюдава внимателно състоянието на организма и да не се чака прекалено дълго – подобрение би трябвало да се усети още в рамките на няколко часа след приемането му.
  • ако няма промяна или има влошаване на състоянието в рамките на 24 часа, консултацията със специалист е наложителна!

Източник: www.homeoart-bg.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара