Прието е да се смята, че децата глава не ги боли. Не може да ги боли и не трябва да ги боли! Но реалността е друга – случва се дори и 2–3-годишни малчугани да имат такова оплакване. В такива моменти всяка майка започва да мисли най-лошото. Най-лошото би могло да бъде: остър възпалителен процес, интоксикация по време на боледуване (например, детето кара грип или просто някаква детска инфекциозна болест с висока температура, която може да причини силно главоболие), скорошна травма. Но ако най-лошото не се е случило? Тогава детското главоболие възниква най-често по три причини.

Повишено вътрешночерепно налягане

Първи симптоми: главоболието се появява сутрин или през нощта. Или детето често се събужда към 4–5 часа сутринта — времето, в което активно се произвежда течността за гръбначния мозък, която потиска мозъчните структури. В такива случаи родителите тънат в догадки: би трябвало да се е наспало, да е бодро, да се чувства добре, а изглежда измъчено, боли го глава, не иска да ходи на училище или в детската градина. Няма температура, но казва, че му се гади. Заведете го при детски невролог. Ако той постави диагнозата „повишено вътрешночерепно налягане”, не се плашете. Назначава се лечение за понижаването му. Понякога е достатъчен само двуседмичен курс с диуретични билкови комбинации.

Психоемоционално напрежение

От този тип главоболие страдат предимно учениците. Претоварването и високите изисквания в училище водят до психоемоционално пренапрежение, за което организмът сигнализира с главоболие. Тук помагат билкови настойки с успокояващо действие, контрастен душ или приятно топла вана. Понякога на детето му олеква и от масаж с леки поглаждания и разтривания по главата, врата, раменете по протежение на гръбначния стълб (разтривайте леко всеки прешлен). Главоболието от напрежение може да възниква и от някаква постоянна вътрешна тревога, страх, притеснение. Обикновено родителите реагират на детските страхове с фрази от рода на: „Е, от какво се страхуваш?! Всичко е наред! Нали си смел?!”. Така не му помагате. В такива случаи добрата помощ идва от психотерапевт. И често са достатъчни 3 до 5 посещения, за да се ликвидира напълно проблемът.

Гръбначни изкривявания, нарушения на осанката

Те носят убийствено тежки чанти, пишат залегнали над тетрадката, четат седнали по турски и се окупават с часове пред компютъра. Винаги след това ги боли глава. Продължителното фиксиране в неудобна поза натоварва сериозно все още неукрепналите гръбначни прешлени. А за тях е изключително важно да си стоят правилно подредени. Ако не е така, те започват да притискат нервните окончания на горната част на гръбначния стълб и главоболието е готово. Обикновено в тази ситуация са безсилни и най-сериозните обезболяващи. Но пък много помага мануален терапевт и лечебна гимнастика под ръководството на опитен кинезитерапевт.

Помагат ли хапчетата

„Да му дам ли нещо обезболяващо?” е въпрос, който притеснява родителите почти толкова, колкото самото детско главоболие. Специалистите казват: да, ако отдихът в удобно положение, сладкият чай и други нелекарствени методи (например лъжица лимонов сок, разреден с чаша вода) не покажат резултат. Кое лекарство за коя възраст е най-подходящо – питайте самите лекари. Но не пренебрегвайте болката. Тя не бива просто ей така да се търпи, защото изтощава нервната система. Детето става нервно и раздразнително, не може да заспива и да спи нормално, плаче. Съществува и такава форма: то става агресивно, превъзбудено, тича неудържоми напред-назад. След няколко часа заспива, а когато се събуди, се жалва от леко главоболие. А когато главоболието на детето често се повтаря или болката се усилва, не се бавете – тичайте веднага при невролог.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара