Консумацията на храни с растителен произход като плодове, зеленчуци, ядки, кафе и бобови култури може да намали риска от диабет тип 2, установи американско проучване, цитирано от ЮПИ и БТА.

Специалисти от Харвардския университет са анализирали проби от кръвна плазма на 10 684 възрастни доброволци, които са предоставили информация и за хранителния си режим.

Данните сочат, че участниците, които са развили диабет тип 2, са имали по-нисък прием на здравословни растителни храни в сравнение с тези, при които заболяването не се е отключило.

Освен това диабетиците са били с по-високо средно телесно тегло и с по-голяма вероятност от повишено кръвно налягане и ниво на холестерола, имали са фамилна обремененост и са били по-малко физически активни, казват още изследователите.

“Трудно е да се установи приносът на отделните храни, тъй като те са анализирани заедно като модел”, обяснява съавторът на проучването доктор Франк Ху, който е специалист по храненето и епидемиология в Училището по обществено здраве към Харвардския университет. Според него обаче “отделните метаболити от консумацията на богати на полифеноли растителни храни като плодове, зеленчуци, кафе и бобови култури са тясно свързани с… по-нисък риск от диабет“.

Заключенията се основават на анализ на метаболитните профили, свързани с различни растителни диети. Разликите в химическия състав на храните, които хората консумират, се отразява и на метаболитния им профил.

Диетите на растителна основа имат уникални мултиметаболитни профили и тези модели се различават значително при здравословните и нездравословните растителни режими, показват данните. В първата група спадат пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки, бобови култури, растителни масла, чай, кафе, а към втората са рафинираните зърнени култури, плодови сокове, картофи.

По-високите показатели на метаболитния профил при цялостната растителна диета и здравословен хранителен режим са свързани с до 20% по-нисък риск от диабет тип 2 при здрави хора, независимо от тяхното тегло и други рискови фактори, свързани с отключването на заболяването, казаха изследователите.

Същото обаче не важи за нездравословните растителни диети, допълват те.

Около 30 милиона души в САЩ страдат от диабет тип 2, което ги изправя пред повишен риск от сърдечни заболявания и някои видове рак, според Американската диабетна асоциация.

Спазването на хранителен режим с високо съдържание на плодове и зеленчуци, както и поддържането на здравословно телесно тегло могат да намалят риска от заболяването, казват от асоциацията.

Данните от изследването на специалистите от Харвардския университет са публикувани в специализираното издание “Дайъбетолоджия”.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара