Започнаха снимките на новия сериал на БНТ – „Вина“, на режисьора Виктор Божинов, известен с филмите си „Възвишение“, „Голата истина за група „Жигули“, сериалите „Под прикритие“, „Връзки“, „Стъклен дом“ и др.

Виктор Божинов Елена Телбис Владимир Зомбори

Сценаристи са Нели Димитрова и Ваня Николова. В ролите зрителите ще видят актьорите Владимир Зомбори, Михаил Билалов, Елена Телбис, Кристина Верославова, Параскева Джукелова, Герасим Георгиев – Геро и други.

Първият снимачен ден на „Вина“ беше заснет в с. Хърсово, Мелник, във винарната „Вила Мелник“, собственост на потомствените лозари семейство Зикатанови. Историята за вино и човешки взаимоотношения ще се развива именно във „Вила Мелник“, прекръстена за снимките на винарска изба „Тодор Велчев.

Локацията е важен акцент и допълнителен „участник“ в сериала. Магнетичното действие на района и тероара носи духа на винарството и метафорично говори за конфликтите и взаимоотношенията на персонажите.

Вила Мелник

В семейната драма „Вина“ се преплитат две основни теми – виното и вината, която човек изпитва в своя живот. 12-серийният филм се развива около винена индустрия. Разказва за млад мъж, принуден след смъртта на вуйчо си да загърби привидно подредения си живот в САЩ и да възроди винарната му. Желанието му е силно, опитът – нулев, а наследството отчайващо – залежали бъчви, дългове и работници, които скоро ще останат на улицата.

Владимир Зомбори

Само своенравната еноложка на избата може да го измъкне от кашата, но баща ѝ се оказва скрит съдружник в бизнеса, чиито планове не съвпадат с тези на „натрапника“. Тайни и вина от миналото са на път да провалят всичко.

Елена Телбис

„Нашият екип реши да подпомогне и да разкаже една история, която е свързана с проблемите на хората, които се занимават  с производство на българско вино“, разказа Виктор Божинов.

„За първи път стъпваме на това място, моят герой не трябваше да бъде запознат със света на виното. Тоест всички ме пазеха от това да знам разни термини и ще ми е изключително любопитно да навляза в този непознат за мен свят. Аз самият не съм човек, който пие вино, но навлизайки в тази тематика нещата започнаха да ми се yслаждат.“, каза и актьорът Владимир Зомбори.

Виктор Божинов вила Мелник

Това е прекрасно място в прекрасен район, който е уникален с това, което предлага на държавата ни като условия за развитие на този бизнес, допълни Виктор Божинов. Той разказа, че екипът е обиколил много места в подготовка на сценария, а най-силно впечатление им е направило това, че виното е пряко отражение на философията, енергията и хората, които го правят.

Вила Мелник

Историята разказва и за откриването на света на виното, за откриването и оценяването на нюансите, разликите, и във виното, и в живота. Събитията в продукцията се развиват на фона на красивите гледки на Мелнишкия район. Климатът тук дава гледки, които са типични за Южна Франция, за Италия, Испания, което е лесно да се свърже с виното, каза продуцентът Надежда Цветкова.

Вила Мелник

Мястото е прекрасно, все едно е създадено за филм, каза  собственикът на семейната изба „Вила Мелник“ Любка Зикатанова. Изборът му се дължи и на аурата, която има района, на винената му история, природните дадености и различни забележителности.

Зикатанови

До известна степен историята на семейството е подобна на сюжета на филма. Собственикът Никола Зикатанов е роден съседното село Капатово, в семейство с повече от двестагодишна история в лозарството и винарството. Заедно със съпругата си Любка решават да се посветят на традицията и създават лозе и винарна. Дейността им продължава и тяхната дъщеря Милица, която е учила в САЩ, работила във Великобритания и Ирландия, но е избрала да се върне и да работи за семейната винарна.

Милица Зикатанова

Любка Зикатанова казва, че районът на Мелник заслужава внимание заради чистата храна, хубавите хотели и красивите гледки. Екипът на филма също се надява продукцията да предизвика интерес и да направи слънчевия край популярен като дестинация.

„Наблягаме на една наистина добра история, знаем, че, за да има увлекателна история, тя трябва да стъпва на съдбите на героите вътре, така че ако тази наша история привлече туристи, почитатели на виното, ние бихме много благодарни, защото това ще е една оценка на нашата работа извън това, което нас ни интересува – телевизионния успех, за нас е по-важно това, да стигнем до сърцата на хората по някакъв начин“, каза Виктор Божинов.

„Вила Мелник“ отглежда в собствени лозя 13 сорта грозде, като набляга на тредиционните за района мелнишки сортове. Ежедневно тук идват изкушени от винените турове гости.  Около 30% от вината на избата се изнасят в чужбина, почти в цял сват, в специализирани магазини за вино и ресторанти. В България също ги търсете в добрите места за продажба на вино.

Сериалът е продукция на БНТ и е с работното заглавие „Вина“. Очаква се да бъде на екран през октомври. За реализирането му съдействие са оказали много изби от района, сред тях са „Вила Синтика“, „Златен Рожен“, „Рупел“ и други.  Съдействие е оказал и кметът на Сандански Атанас Стоянов, съобщиха от продукцията.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ и Лилия Попова

Facebook Twitter Google+

0 Коментара