Броят на децата и юношите, страдащи от анорексия, се е увеличил по време на пандемията, съобщиха ДПА и БТА,  позовавайки се на германски здравни специалисти.

Увеличаващият се брой случаи означава, че по-малко лекари са на разположение, за да лекуват пациентите, а местата в болничните заведения са ограничени, обяснява Андреас Шнабел, ръководител на Германската асоциация по хранителни разстройства. Той също така отбелязва, че пациентките, страдащи от това разстройство, стават все по-млади.

Анорексията засяга предимно девойки в пубертета, но от няколко години в консултативен център в Мюнхен се появяват все по-млади момичета, някои от които са само на 8 или 9 години, казва Шнабел. Той приписва това на  факта, че пубертетът започва по-рано при младите хора, които също така получават достъп до социалните медии на все по-ранна възраст.

Фактът, че все повече млади хора с хранителни разстройства, като анорексия или булимия се лекуват, се потвърждава и от здравноосигурителните компании.

Една от най-големите компании за задължително здравно осигуряване DAK-Gesundheit регистрира нарастване с 9 процента на болничното лечение за хранителни разстройства през 2020 г. в сравнение с предходната година, а сред 15-17-годишните увеличението е с 13 процента. Застрахователите от KKH отчитат, че от 2019 до 2020 г. случаите при 13-18-годишните, диагностицирани с хранително разстройство, са се увеличили със 7 процента.

По-ранното настъпване на пубертета може да означава, че докато съзряват по-рано физически, младите хора може да не са толкова зрели психологически, смята Силя Фокс, професор по клинична психология и психотерапия в университета на Оснабрюк.

В същото време децата и юношите прекарват все повече време в социалните медии, където постоянно се сблъскват с нереалистични образи, които влияят на крехките им представи за тялото.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара