Зехтинът може да излекува всичко – в това вярвали хората още от древни времена. Много хора и днес пият по една лъжица сутрин на гладно – като превантивна мярка срещу болести.

Маслиненото масло и преди всичко онова, което наричаме студено пресован зехтин, носи своята изключителна биологична уникалност. Приготвен изцяло от преработката на сурови маслини чрез минимална технологична намеса, зехтинът запазва напълно вкуса и качествата си на естествен природен продукт. Ето защо в неговото съдържание остават непокътнати всички ненаситени мастни киселини, витамините А и Е, а също така и цяла поредица от полифенолни вещества – естествени антиоксиданти.

Зехтинът е най-добре приеманата мазнина

от човешкия стомах. Консумацията на храна, приготвена или овкусена със зехтин, намалява проблемите на стомашно-чревния тракт, създава усещане на заситеност и подпомага храносмилането. Много важно е да се знае, че студено пресованият зехтин е почти еднакво полезен както при директна (сурова) консумация, така и при преминаването му през някаква топлинна обработка.

Екстра Върджин зехтинът предпазва човек от рак на кожата и дирекното третиране на човешката кожа ежедневно със зехтин е изключително полезно. Според статистиката в средиземноморските страни, където консумацията на зехтин е най-голяма, често срещани форми на рак при жената като този на гърдата, на яйчниците или на матката се срещат с около 30% по-малко. Гръцките учени твърдят, че зехтинът може да отдалечи опасността от заболяване от рак на дебелото черво. Пак според тях флавоноидите, с които изобилства зехтинът,

пречат на развитието на раковите клетки

в организма на човека.

Според други изследвания учените намират връзка между консумацията на зехтин и запазването на състоянието на паметта

с напредване на възрастта. При проведени тестове с хора, редовно ползващи зехтин, е установено, че те са с 60% по-далеч от възможността да заболеят от артрит, като успоредно с това съотношението между добрия и лошия холестерол се подобрява.

Употребата на зехтин значително

намалява стомашните киселини,

с което въздейства срещу появата на язва на стомаха и на дванадесетопръстника.

След всичко това бихме искали да обърнем внимание, че далеч не всички зехтини, които се представят за студено пресовани, имат необходимите качества, за да оказват това чудодейно въздействие върху нашето здраве. При много от тях, предимно при онези с огромен обем на производство, се налага частично рафиниране, за да се уеднакви и запази добрият аромат и вкус. Смеем да твърдим, че при този процес голяма част от качествата на зехтина намаляват.

Ето защо търсете истински Екстра Върджин зехтин, при който цялостният процес на получаване – от отглеждането и събирането до обработването на маслините – се извършва по стари „бабини” методи и носи всички предимства на студено пресования зехтин.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара