Съдбата е оставила своя знак в живота и професионалната кариера на певицата Мариета Петракиева, която наследява своята обич към сцената и изкуството, благодарение на своя дядо – двигател на културния дом в град Септември. На петгодишна възраст изпява първата си песен, като част от спектакъл, заедно с актьорите от държавния театър „Константин Величков“ в Пазарджик. Няколко години по-късно започва да свири на пиано и да работи с вокални педагози.

Стайлинг: Августина Маркова – Тути, Фотограф : Костадин Кръстев – Коко, Грим: Елиза Попова ,Коса: Финчи

Упоритостта и всеотдайността й имат резлутати – на 8-годишна възраст печели първата си награда, а на 9 години изиграва главната роля в пиесата „Червената шапчица“ по драматизация на Панчо Панчев. Отдадена изцяло на музиката, Мариета е приета в Национална Музикална Академия “Проф. Панчо Владигеров“ – поп и джаз пеене в класа на Илиян Парасков. Още първата година в академията взима участие в хитовия мюзикъл „Коса“, както и в множество концерти като солов изпълнител и водещ. Следват участия в мюзикълите: „The Wiz“, „Fame“, „Footlose“, „Службогонци“.

Успешно представя академията на Форум за млади избрани певци „Салон на културата Хьорбигер“ – Австрия, Виена пред посланици, известни актьори и музиканти. По това време е и стажант в Държавен музикален и балетен център – Музикален театър София. През 2014 г. представя България на Международен младежки фестивал на изкуствата „Делфийски игри“ – Русия, Волгоград и печели специална награда. През същата година получава главната роля в мюзикъла „Кабаре“ с режисьор Бойко Илиев, диригент Игор Богданов и хореограф Татяна Янева, изигран на сцената на Музикален театър – София. След поредица от национални и международни успехи, е един от участниците в трети сезон на „Гласът на България“ по bTV.

През 2021 г. работи с едни от най-добрите композитори и текстописци на България, с които създават песните „Любовта ни спасява“ и „Мистерия“. Музика и аранжимент: Красимир Гюлмезов, текст: Явор Кирин. В клипа на песента „Мистерия“ участват кадри от българския сериал „Порталът“. В настоящия момент участва в шоу спектакъла „120 минути смях, музика и фокуси“, съвместно с актьора Ненчо Илчев, а в началото на 2023 г. се очаква и дебютния й албум.

Началото на 2023 г. подготвяш дебютен албум. Какъв е имиджът и посоката, които ще наложиш с него?

Мариета Петракиева е стилна, изискана и смела. Това ще е почеркът и на албума, ще бъде изпълнен с интересна поп музика, създадена от изключителни музиканти и текстописци. Много харесвам, когато повечето инструменти в аранжиментите на песните са изсвирени на живо в студио, ще заложим и на това в него.

Работиш с един постоянен и много сплотен екип – композитори, текстописци, имаш до себе си добър мениджър. Каква е тайната на тази устойчивост?

Винаги избирам да работя с хора, които пасват на моята енергия, моите разбирания за музика, и не само. Екипът, с който работя, успя много добре да влезе в моята кожа, както се казва, и  заедно  извличаме един от друг най-доброто. Краси Гюлмезов, Явор Кирин и Бисер Иванов са изключителни професионалисти, които винаги се вслушват в моето мнение и аз в тяхното, заради което се получава една симбиоза, която се усеща в песните. Когато работим, ставаме като едно цяло. Винаги съм се чувствала голяма късметлийка, защото мой мениджър е моята майка. Тя е човекът, който е плътно до мен във всичко. Да имаш до себе си толкова доверен човек е безценно. Искам да спомена и още имена в екипа, които се грижат за моята визия почти ежедневно, това са моят стилист – Августина Маркова /Тути/, гримьорът – Елиза Попова, коафьорът – Парашкев Тодоров /Финчи/ също така и двамата прекрасни режисьори Васил Стефанов и Стефка Николова, които сътворяват моите видео клипове.

Имаш безценното ДА от примата на българската музика Лили Иванова да изпълняваш нейни песни. Как се постига това?

Публиката обича песните на Лили Иванова, затова и много пъти се е налагало на мои концерти да изпълнявам нейни песни. Свързах се с екипа на примата, за да получа разрешение за изпълнение на част от нейни песни, също така се свързах и с авторите им. Тя е много принципен човек, обича нещата да се случват както е редно, затова смятам, че не е трудно да получиш положителен отговор, когато подходиш професионално.

Ти самата имаш ли кумири от българската музикална сцена?

Нямам кумири, но има хора, на които се възхищавам и Лили Иванова е един от тях на българската музикална сцена. Други изпълнители, на които се възхищавам са Васил Найденов, Любо Киров и Миро, а часовникът си сверявам ежедневно с всичко случващо се в музикално отношение и в световен мащаб.

Активна музикална кариера, пътуваш и пееш много, записваш песни за албум, видеоклипове. Кога и как се случват миговете за теб самата?

Времето никога не стига, но аз съм заобиколена от приятели, които се радват много на това, което правя и успяват да влязат в моя ритъм, за да може да прекарваме време заедно. Намирам време и за себе си, и за моите мигове. Най-често, когато изпълнявам любими песни се усамотявам и си влизам в моя свят.

Ако трябва да определиш Мариета Петракиева с една дума – коя ще е тя?

Нестихваща.

Видеоклиповете към песните ти разказват истории сякаш от филми. Усещаш ли се като филмова героиня в собствения си живот?

Определено да. Даже като малка си представях, че съм във филм и чаках с нетърпение да видя какво ще се случи.

Къде се виждаш след 10 години?

По принцип ми е трудно да прогнозирам така, дори не обичам, но знам че давам всичко от себе си, за да сбъдвам поривите и желанията си. Надявам се на сцената, с много албуми, песни и публика.

Има ли житейска и професионална кариера на певица, която те вдъхновява и ти дава сили в трудните моменти?

Много обичам да чета биографични истории и книги на известни личности не само на певци. Това много ме вдъхновява и впечатлява. Имам много примери за такива истории, най-силно в мен може би се е запечатила тази на Силвестър Сталоун.

Най-ценният съвет, който си получила и от кого?

Най-ценните съвети винаги съм получавала от моята майка. Тя е човекът, който ме вдъхнови да забравя думата „Не мога“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара