На три пъти през годините журналистът Георги Тошев се разминава с възможността да направи интервю с холивудския актьор Джон Малкович. „Причините бяха различни – закъснял полет, умората му след представление в Лондон и меркантилността на едно холивудско студио“, споделя Тошев. Той обаче не се колебае да замине за Рига да пробва да снима един от най-големите актьори на нашето време.

Джон Малкович прави своето голямо завръщане на театралната сцена в спектакъла „В самотата на памуковите полета“ в прочутия латвийски театър „Дайлес“. Тошев се

озовава на точното място в точното време

и само за два снимачни дни с оператора Данил Жилински успяват да уловят духа на легендарния актьор. „Буквално час преди да започне премиерата довършвахме разговора с Малкович. Той е много убедителен и мъдър събеседник. Говори увлекателно и емоционално. Не всички холивудски знаменитости притежават неговата култура и дълбочина“, разказва Тошев.

Резултатът от тази среща зрителите на bTV ще видят във филма „Да срещнеш Джон Малкович“ тази събота (5 ноември) от 13:30 ч. в авторската поредица „непознатиТЕ“. Заедно с режисьора Калояна Климентова, Тошев подрежда пъзела на един невероятен живот, изпълнен с много драматични премеждия и обрати.

Джон Малкович е роден на 9 декември 1953 г. в Илинойс. Актьорът има сръбски корени – баща му Даниел Малкович е професор по екология, работил е като пазач в резервата, а майка му е била редактор в издателство. В рамките на пет години Джон губи две от сестрите си, по-големия си брат и майка си. Въпреки драматичните периоди в живота си, той

не се отказва от мечтата си да бъде актьор.

Малкович участва в над 100 филма, сред които има всякакви – мейнстрийм и крайно алтернативни, холивудски и европейски, много известни и много неизвестни, добри и… лоши. Той дебютира в киното с лентата „Място в сърцето“ през 1984 г., за която е номиниран за „Оскар“ за най-добра мъжка второстепенна роля. Получава номинация за престижното отличие и през 1994 г. за ролята си във филма „Под прицел“, отново в същата категория.

Незабравими за публиката остават превъплъщенията му в „Място в сърцето“, „Опасни връзки“ и „Желязната маска“. Киното прави Малкович разпознаваем и обичан по целия свят, а най-известният му филм безспорно е „Да бъдеш Джон Малкович“, в който играе различна версия на себе си. Номиниран е също за „Сателит“, БАФТА, две награди „Сатурн“ и три награди „Златен глобус“, но отново е подценен от Американската филмова академия и се разминава с „Оскар“.

През всичките 50 години на своята забележителна кариера Малкович не се отказва от театъра. „Работата си е една и съща – опитваш се да бъдеш добър, да бъдеш завладяващ и обикновено не успява.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара