Независимо дали става въпрос за сериозно падане или дълбоко порязване с кухненски нож, винаги има шанс да останат дълбоки и груби белези. Същият риск е налице, когато се наложи операция (без значение колко е квалифициран вашият хирург), тъй като медицинските специалисти не са в състояние да повлияят на всички фактори – като възраст, раса, генетика, хронични заболявания и размер/дълбочина на разреза, които оказват влияние върху зарастването на раните и възстановяването на тъканите. Ето защо следоперативните рани и начина, по който ги третирате са от значение за предотвратяване на появата на белези.

Хирургичните белези се делят на два вида. Белезите, които се появяват извън обхвата на операцията се наричат ​​келоидни – те имат тенденцията си да се уголемяват с времето, като надхвърлят значително първоначалния размер на кожния дефект.

Хипертрофичните белези представляват червеникаво-синкави подутини, повтарящи размера на операцията. Те могат да се появят седмици след операцията, както и да увеличат размера си драстично в рамките на 3-6 месеца. Никога не сърбят или болят. За щастие, по-голямата част от тези белези имат тенденция да избледняват самостоятелно за месеци или години.

Защо се образуват?

Когато кожата е ранена и има скъсване на нишките и тялото произвежда повече протеин, наречен колаген, като част от лечебния процес. Колагенът се натрупва там, където тъканта е била повредена, като помага за заздравяване и укрепване на раната. За период от около три месеца или по-дълго продължава да се образува нов колаген и притокът на кръв се увеличава, като причинява  повдигнат белег.

Има няколко фактора при белезите, които вие и вашият хирург не можете да контролирате при появата на белезите:

Възраст

По-възрастните пациенти са склонни да имат по-малко забележими белези, тъй като излекуването им отнема повече време, точно поради възрастта. Белегът на по-възрастен човек често е плосък и блед, за разлика от белезите при млади хора, които може да се лекуват по-бързо, но е по-вероятно да са дебели и розови.

Генетика

Има хора с фамилна анамнеза с лошо образуване на белези.  Келоидните белези са особено проблематичен вид белези, които могат да се появят в семейства, чиито членове са с кожа, по-предразположена към  такъв тип белези при хирургични разрези. Дебели и розови, тези белези се простират извън границите на първоначалния разрез или нараняване. Келоидните белези са много трудни за лечение.

Местоположение на белега

Белезите често могат да бъдат скрити по тялото в естествена линия или гънка. Понякога обаче се налага да се направи разрез на по-видимо място, например на гръдната кост, над големите стави (коленете, раменете) и на гърба. Важно е да можем да третираме дори белези на трудно достъпни места.

Лекуване на раната след хирургична операция

Белегът ви ще продължи да се променя и да расте по време на целия процес на възстановяване. Възпалението е първият етап на зарастване на белези. През този кратък начален период разрезът ви ще бъде нежен, зачервен и подут.

Възпалението е последвано от разпространение и това е по-дългата фаза, през която тялото ви възстановява кожата ви. Ремоделирането идва след пролиферация – когато белегът  стане по-зрял.

Kaк да минимализираме белега

Пушене: Тютюнопушенето забавя заздравяването и увеличава риска от белези толкова много, че хирурзите винаги препоръчват на пациентите да се откажат преди операцията.

Сън и почивка: Ако си осигурите достатъчно почивка, ще помогнете на тялото си да свърши работата по-добре.

Движения: Избягвайте движения, които могат да рискуват да разкъсат разреза и да отворят отново раната ви.

Треетиране:  Третирането на белега с крем против белези е от съществено значение, като най-добрите са силиконовите гелове тип Kelo-Cote (кело-кот), които поддържат хидратацията на кожата и я защитават 24 часа.

Съчетанието на Polysiloxanes и Silicon Dioxide е патентовано, клинично доказано и гарант за успешното минимализиране на белезите след операция. Прилагането на такъв тип крем два пъти дневно в продължение на три и повече месеца ще омекоти, изравни и редуцира зачервяването. За да прочтете повече за това как се използва гела, посетете – www.kelo-cote.bg

Излагане на слънчева светлина: Покрийте белега си, докато той заздравява, защото при слънчево изгаряне той ще потъмнее. През първата година след операцията, пазете белега си далеч от слънчева светлина, като носите защитно облекло или използвате  слънцезащитен крем  с поне 35 SPF.

Къпане: Следвайте инструкциите на вашия хирург. Може да се наложи да използвате водоустойчива превръзка. Каквото и да правите, избягвайте ваната или поставявенто на  сапун върху раната си, докато разрезът ви не заздравее.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара