Капризно и неспокойно? Болно е. Изглежда измъчено и страда. И естествено, родителите искат да излекуват чедото си колкото се може по-бързо. А това означава правилно и навреме да се дават нужните лекарства. Но колкото по-малко е детето, толкова по-трудно е да му сложиш капки или да му дадеш антибиотик. Няколко полезни и практични съвета ще ви спестят напрежението и тревогите. Пък и ще сте сигурни, че наистина лекувате детето. Бързо и успешно.

Основни правила

  • Педиатърът е прегледал детето и е назначил лечение. Това са само 50% от работата. Останалите 50 са ваше задължение. Длъжни сте да имате подробна представа как действа всяко от назначените лекарства (антибиотик, слабително, фермент, сироп за кашлица). Внимателно прочетете инструкциите към всяка опаковка и засечете различия в дозировката, назначена от лекаря, и тази, препоръчана от производителя. Не се смущавайте да притесните педиатъра още веднъж с въпроси.
  • Спазвайте стриктно и докрай определения лечебен курс. Предсрочното прекратяване заради признаци на подобрение може да предизвика възобновяване на болестта или преминаването й от остра в хронична форма. Промеждутъците между отделните приеми на лекарствата трябва да бъдат равномерни – от сутрешното ставане от сън до вечерното лягане. Нощният сън на детето е най-добре да не се прекъсва без сериозна причина.
  • Ако пропуснете часа за прием на лекарства, сметнете колко време ви остава до следващия прием. Ако сте закъснели час-два, дайте медикамента. Ако закъснението е по-голямо, изчакайте времето за следващия прием, за да избегнете предозиране. Добре е да си съставите и разписание, особено за медикаментите с точен час, и да го поставите на видно място. Можете да използвате и таймер или будилник с аларма за подсещане.

Как се дава течно лекарство

Повечето лекарства за деца се предлагат в течна форма с мерни лъжички, мензурки или шприцове. 1 чаена лъжичка, или 5 мл, е най-често предписваната доза за малки деца. Предварително отмерете дозата в лъжичката, вземете детето и го положете върху лявото си коляно. Прегърнете го с лявата ръка и лекичко го притиснете към себе си. Прегръдката ви трябва да минава и през ръчичките му, за да не се разбунтува и да блъсне лъжичката. С вътрешната част на дясното бедро пък можете леко да притиснете крачетата му. Със свободната ръка внимателно поднесете лъжичката към устата на детето и влейте лекарството. Веднага след като поеме лекарството, му дайте да пийне малко водичка.

Ако дememo отказва дa си отвори устата или пък се съпротивлява, не се ядосвайте и не му се карайте. Пробвайте да му отвлечете вниманието с играчка и пак опитайте. При по-упорити деца помага и лека хватка: натиснете леко с палеца на едната ръка брадичката му надолу, за да отворите долната челюст. Ако и тази маневра не успее, ще ви се наложи да вкарате лъжичката между зъбите и венците откъм страната на едната бузка и леко да я завъртите странично.

Как се дават таблетки

Някои така и не успяват цял живот да преодолеят трудното преглъщане на таблетката. Не помнят, но имат този проблем от съвсем ранна възраст. Със сигурност дете под едногодишна възраст не може да погълне таблетка. Ако таблетката е горчива, с неприятен вкус, може да я дадете с лъжичка пюре, сок или каша. Добре е предварително да се посъветвате с лекар с какво можете да я комбинирате при прием. Някои сокове и храни неутрализират действието на определени медикаменти.

Преди или след хранене

Един от въпросите, с който рано или късно се сблъсква всеки родител, е какво означава указанието „преди хранене“, „след хранене“ или „на гладен стомах“.

Лекарството, прието с храна, попада в червата със закъснение, а това е основното място за усвояването му. Следователно, когато се търси бърз лечебен ефект, препаратите се приемат 1 час преди хранене или 2 часа след хранене – тогава стомахът е почти празен. Скоростта на преминаването на храната през стомаха зависи и от температурата й. 50% от течните блюда със стайна температура се преработват от стомаха след 20-25 минути, а с температура 37 градуса – след 7 минути. Освен това отделните компоненти на храната могат да създадат преграда между лекарството и стомашната лигавица, което също намалява усвояването на препарата от организма. Приетото на гладно лекарство се усвоява значително по-бързо, което се обяснява с по-пълноценното му съприкосновение с лигавицата на стомашно-чревния тракт – повечето препарати се всмукват от червата до 30-45 минути след прием.

Полезен съвет

Ако детето изплюе лекарството веднага или до 10 минути след приема, повторете дозата с изключение на случаите, в които е необходима много точна дозировка – както е при някои сърдечни препарати например. Ако започне да повръща 30-45 минути след приема на лекарството, няма смисъл да му го давате отново.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара