Село Марикостиново е добре познато с лековитите си минерални води и кални бани, но то е известно и с името на Емилия Георгиева, при която отидох по препоръка на приятел. Не се нуждаех от навигация до къщата – първият човек, когото срещнах веднага ме упъти как да стигна до дома на Емилия и съпруга ѝ Наско.

Еми, твоето име е като мантра за хората с увреждания в гръбначния стълб. Как започна да се занимаваш с това?

Интересът се породи много отдавна, наблюдавайки моята баба, която беше медицинска сестра. Тя беше карала курсове за сестри самарианки. При нея идваха много хора с болки, на които правеше специални масажи и им връщаше усмивките. Това ме впечатли и започнах да се уча на това още от 5-и клас. Първоначално само гледах,  тя ми показваше точките, начина на докосване с ръце, какво да търся и как да лекувам с тези специални техники. По-късно – в гимназията на бригади – започнах да оправям навехнати глезени, китки или проблеми с кръста и т.н.

Какво бе решила да учиш?

В София ме приеха медицина. Започнах, но после се увлякох по биотехнологии и генно и клетъчно инженерство и продължих образованието си там. Дипломирах се успешно, но не изоставих наученото от баба. Продължих да надграждам с познания в областите химия, физилогия и биология. Записах и други курсове за масажи, но те бяха доста по-различни от този на баба. Даже завърших и биология, и педагогика, защото моите родители бяха учители.

Кое е това, което различава твоята работа от други такива?

Уникалното е, че се пипа в определени биологични точки. Не се прави цялостен масаж, а само в проблемните зони. Първо диагностцирам, минавайки с пръсти по определени точки и след това се предприема нужната терапия.

Хора с какви заболявания на опорно-двигателния апарат идват при теб?

Това са хора от най-различна възраст, страдащи от дискови хернии, ошипявания, невралгии, протрузии, изкълчвания. Напоследък много често срещано заболяване е дисковата херния. Това е износване на диска/ протрузии/. Когато дискът се спука, пулпата излиза от каналчето и започва да притиска коренчетата на нервос ишиадикус. И в зависимост от това кое коренче притиска, болката се изразява или отзад по крака или отпред, или пък към тазово-резервоарните пътища. Целта на моята терапия е да се върне пулпата и да се притворят каналчетата. След  това трябва да се спазва сериозна дисциплина около 10 дни. Да не се вдига тежко, да се правят премерени плавни движения и да не се позволява на мястото да се изстудява или да се затопля силно.

Различни ли са подходите при различните хора, дори тези с едно и също заболяване?

Да, много са различни. При спортистите например всичко се случва по-бързо, защото мускулатурата е здрава и възстановяването става по-бързо. Аз започнах да практикувам до стадион Славия / в Джъмбо/ в далечната  1996-а година, където тренираха много млади хора в различни спортове. Оттогава при мен идват войлейболисти, щангисти гимнастици и най-вече футболисти. Валери Божинов беше пред операция с изтънено бедро. Летях до Лисабон, за да го видя и след няколко мои терапии той избегна операцията и продължи да играе в „Спортинг Лисабон“. Мои клиенти са Станка Златева, Тервел Пулев, Ники Михайлов, артисти и политици. Идват и хора от Гърция и Македония.

По друг начин е обаче при хора, които са далеч от спорта, такива с наднормено тегло, с диабет и със слаби мускули. Възстановяването при тях е по- продължително.

Каква е превенцията? Какво трябва да се прави, за да се избегнат отново дискомфортите?

По време на кризата трябва много да се внимава, да се успокоява мястото и да се пият противовъзпалителни, докато утихне възпалението. Движенията са бавни и леки. След това се набляга на специални физически упражнения, които имат за цел да усилят мускулите на гърба /хиперекстензии, обикновено това са отварящите назад упражнения/. Препоръчва се и плуване, йога и пилатес.

Кога слагаме колан на кръста?

По време на кризата и после – когато извършваме по- тежка физическа работа или при по-дълго шофиране. Заседяванията не се препоръчват, особено за хората пред компютъра. Прешлените  L4,L5, S1, както и тези на врата, са най-уязвими.След време се отключват неприятни невралгии. Препоръчвам на всеки 30-40 мин да се става от стола, да се правят 2-3 упражнения и малка разходка.

Трябва ли да се прави профилактика и кога?

Да, това е задължително условие, за да не се получават хронични възпаления. Най-добре е да се правят преди промяна на времето – пролет и есен.

Помагаш на хората повече от 20 години. Разбрах, че подготвяш и книга. Какво ще пише в нея?

Тъй като моята терапия е компилация от няколко техники, реших да ги опиша в моята първа книга. Освен наученото от баба и в университета, съм използвала още и японски метод за лечение на Намикоши Шиацу, както и техники от известен монголски масаж /с пръсти и най-вече с палци в определени точки, за да се отблокират точно определени муускули/. Моят начин на работа е на границата между традиционната и нетрадиционна медицина. Кръстих го Рембад масаж. Идва от имената на баба Райна, моето Еми и биологични активни точки. Във втората част на книгата ще включа специални упражнения са подпомагане и възстановяване. Освен това имам и няколко рецепти в нея, които ползвам за моето семейство.

Има ли значение храненето, както и количеството вода?

Да, нужно е повече пиене на вода – около 2 л, за да се изчистват плаки, да не се нацепват дисковете, да не се получава рехава костна плътност. За храната, ако сте склонни към пикочна киселина, трябва да се яде по- внимателно, като се намали месото. Теглото също трябва да се наблюдава.

Какво трябва да избягваме?

  • Да не забравяме никога този проблем, защото той може да ни изненада в най-неподходящия момент.
  • Да прави гимнастика от определени упражнения всеки ден по 10-15 мин.
  • Да се спи на твърдо, без резки движения, добро уплътнение на гърба в седеж.
  • През лятото – да не се стои дълго в студена вода. Да се сменят банските.

Въпреки че при теб идват много болни хора, ти винаги си усмихната и лъчезарна. Какво е това, което те зарежда?

Смаяният и благодарен поглед на хората след манипулациите. Радва ме това, че всеки ден оттук си отиват хора без болки и с усмивка. Зарежда ме това, че помогам с ръцете си от цялото ми сърце.

Телефон за връзка с Емилия Георгиева:+ 359884285577

Facebook Twitter Google+

0 Коментара