Д-р Снежана Атанасова, собственик на клиника ATA DERMA, е дерматолог с повече от 10 години практика в България. Притежава две висши медицински образования – завършва медицина в Русия, а след това се дипломира и в Тюбингенския университет „Еберхард и Карл“ в Германия. Специализира дерматовенерология в Русия и България. Д-р Атанасова е председател на Асоциацията на естетичните дерматолози в България (АЕДБ).

На какво дължите успеха в професията си?

Професията ни е много благородна и тежка. Признателните пациенти, усмивката и това, че хората се чувстват по-добре, са изключително важни за нас. Медицината е може би най-сериозната професия. Пътят в лекарската работа е осеян с много препятствия и трудности, но всичко си заслужава. Ежедневно трябва да се брани с чест и достойнство тази древна професия. Може би отговорността е в основата на доброто име и на успеха. Категорична съм, че пациентите трябва да се доверяват на специалистите в дадената медицинска област, а не на самозванци. Само истинският специалист ще се отнесе с експертиза, търпение, изслушване, разбиране и с отношение към пациента, който е дошъл с проблема си. Нека добре да знаем кои сме, откъде идваме, къде се намираме и накъде отиваме.

В семейството ми има лекари и тази благородна професия ме привличаше още от детските ми години. Майка ми (лицево-челюстен хирург) ме предупреждаваше, че тя е за силни и отговорни хора. Затова моя успех го дължа първо на моите родители, и второ – на качествата, които изградих в годините, когато учих и работих. Така се стекоха обстоятелствата, че минах през руски, немски и български висши медицински университети и това отне половината от живота ми. За да съм успешна, нямам право да изоставам с новостите, да съм уморена и да допускам грешки, а дерматологията, особено естетичната, е много динамична. Смятам, че един лекар винаги има какво да надгради в професионален план.

Кога пациентът се превръща в клиент за един лекар и как избягвате това да се случва във вашата практика?

Щом работим в сферата на медицинските услуги и сме лекари, винаги ще работим с пациенти, а не с клиенти. Даже когато един човек идва само да си измери кръвното налягане, и то се окаже в норма, той пак ще е пациент, или пък друг да се консултира относно кожата му и каква домашна грижа да предпочете – той отново е пациент. Същото се отнася и когато говорим за инвазивните дерматологични манипулации, независимо дали това ще е филър в устните, мезотерапия или мускулна инжекция.

Често ли ви се налага да работите в колаборация с други специалисти, за да получи пациентът максимален ефект от услугата, било то в лечебен или естетичен план? Дайте ни пример от вашата практика.

Да, много често. Ние, дерматолозите, работим с най-големия орган на човешкото тяло – кожата. И в практиката си се пресичаме с много други специалности. В естетичната дерматология ми се налага да изпращам пациентите при пластични хирурзи, ортодонти и невролози. В клиничната дерматология често работим заедно с ревматолози, ендокринолози, гастроентеролози. Но моят принцип е, че всеки специалист трябва да отговаря за сферата, в която е компетентен. Затова има и специалности. Най-често се случва, именно в сферата на естетиката, неквалифицирани специалисти да си позволяват да прекрачват границите на другите специалности и по този начин да нанасят сериозни вреди на пациентите. Държа да подчертая факта, че в България няма специалист естетична медицина, тя просто включва много специалности.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара