За почти 60-годишната си кариера Карел Гот изпява над 2500 песни, като хитовете сред тях са неизброими. Печели 42 приза в анкетата за „Златен славей“ и „Чешки славей“ и продава 50 милиона плочи и дискове от почти 300 солови албума в Чехословакия и по света, с което е най-успешният чешки певец за всички времена. Гастролира от Западен Берлин до Москва и от Лас Вегас до Карнеги хол – и често концертите на живо са повече от дните в годината.

Шлагерен певец на световноизвестни кавъри, автор на песни, актьор и художник – Карел Гот е  много повече от изпълнител на известната песничка от анимацията за пчеличката Мая или образ във филмите „Лимонадения Джо“ и „Старци берат хмел“.

Синатра от Изтока

Сърдечен, харизматичен, начетен, роден артист – забелязан е във времената, когато суингът и рокендролът се провирали през иглените уши на комунистическата цензура. Участието в няколко фестивала, благодатното съседство със Западен Берлин, Австрия и Швейцария и флиртуването със силните на деня и режима му павират кариера като на кино.

Карел Гот най-напред смятал да стане художник, но когато не успял да влезе в пражката академия, се изучил за електромонтьор. В тези години активно се посвещава на втория си избор – музиката, и успява да влезе в Консерваторията (където завършва оперно пеене). Пеенето на шлагери и кавъри нощем в барове и клубове скоро станало несъвместимо с дневната работа и изборът бил направен. Години след това вече звездният певец се стряскал на сън, че пее пред празна зала, където публика са само баща му и майсторът му, които се тюхкат: „Абе защо това момче не си остана при занаята…“.

Кралят на белкантото пеел не само на родния чешки, но и на немски, английски, италиански, руски, латински… В звездната си кариера получил повече от 120 телевизионни награди, 8 златни и 1 диамантена плочи, а песните му пишели най-добрите чешки композитори и текстописци. За времето си май беше единственият поп певец в Чехословакия със званието „Народен артист“. С типичната щедрост на големите таланти даде път на много млади дарования като Дара Ролинс и направи много благотворителна дейност (включително и за фондацията, която учреди в подкрепа на децата на загиналите чешки полицаи).

Още през 90-те години на миналия век „Синатра на Изтока“ смятал да спре с активната си кариера, но това така и не се случва до 2015-а, когато му е поставена диагнозата рак на лимфните възли. Преборва болестта, но през 2018-а получава нарушение в синтеза на червените кръвни телца, което прераства в остра левкемия. Честването на 80-годишния юбилей е бляскав и пищен, като цялата кариера на Златния славей. Месеци след него Карел Гот умира в съня си и е изпратен с държавни почести почти като държавен глава. В Чехия бе ден за национален траур, президентското знаме на двореца Храдчани бе спуснато наполовина, а всички телевизии и радиостанции предаваха на живо поклонението на над 50 хиляди почитатели в двореца „Жофин“ или излъчваха възпоменателни програми.

Певецът като художник

Малко известен факт е, че талантливият шлагерен певец е бил не по-лош художник, който се самоопределял в типичния си автоироничен стил като „метафизичен абсурдоконкретист“. Карел не спирал да рисува – и да наднича през раменете на известни чешки художници, негови приятели, от които да „краде занаят“: имал идеи и повечето го поощрявали да продължава. Той винаги подарявал, никога не продавал картините си. Творчеството му е малко познато извън родната Чехия, но пък там платната са истински ценени от фенове и колекционери.

След смъртта на вечния Златен славей колелото завъртя Ингрид Кернбахова – фотографка и лична приятелка на певеца, която се опита да продаде на онлайн търг в аукционната къща Eppli платното „Развълнуваният Павароти“ за 1,4 млн. чешки крони (52 хиляди евро). Закачката е, че Карел Гот през 80-те години рисува свой автопортрет на концерт в зала „Луцерна“, а великият тенор е увековечен в публиката сред фенките.

На търга германските колекционери не проявяват никакъв интерес, макар че като изпълнител Божественият Gott* е считан за „свой“. Това не отказва притежателката и тя настоява, че няма да сваля цената. Окуражава я фактът, че интерпретацията на „Мона Лиза“ от Карел Гот се продала на търг за 1,7 млн. крони при начална цена от едва 350 хиляди. В друг търг живописното платно „Диви пеят на президента Хавел“ намира нов собственик за 1,4 млн. крони. Последната нарисувана картина от знаменития певец: „В кафенето“, се похарчила „само“ за 3 млн. крони.

На първата годишнина от смъртта на Карел Гот миналия октомври почитателите му си купуваха марки с образа му, тълпяха се в кината да гледат пълнометражния филм „Карел“ на Олга Шпатова, надяваха се да си намерят копие от последната му биографична книга. На пазара непрекъснато се появяват лични предмети или картини на легендарния певец. В престижна аукционна зала излезе за продажба и масленото платно „Цветя“, притежание на частно лице. Скоро експерт потвърди, че изследване с УВ лъчи е показало, че изображението е манипулирано, а и подписът е фалшификат.

В леглото с Гот

Знаменитият певец имал върволица от почитателки, а и огрените в отразената от звездата светлина не са били малко. Сред биографите му се откроява Михаела Ремешова, която повече от 30 години следи кариерата на певеца и е уверена, че именно в спалнята човек е най-искрен и близо до себе си – затова и го интервюира там. Поредицата от книги, в които е автор (и съавтор) проследяват периоди от впечатляващата кариера на Златния славей, увенчана с най-високи тиражи и отличия в жанра. От своите съвременници Карел Гот вероятно може да се сравнява само с мега звездата Хулио Иглесиас, само дето по „технически причини“ – произход от неголяма държава с „малък“ език в Източния блок – мащабите му са останали по-скромни. Особено впечатляващи са биографичните богато илюстровани албуми за 75 и 80-годишните юбилеи на певеца, както и книгата, която издава посмъртно.

Допусната „до спалнята“, журналистката записва всеки щрих от пълноценния живот на „таланта, който се ражда само веднъж на столетие“. Личният живот на Гот ври и кипи от интриги, любови и раздели. Присъстваща в дома му, спечелила доверието му, Ремешова от първия ред проследява любовните авантюри на „Певеца на столетието“ в книгите „Когато любовниците плачат“ по едноименната му песен, „С Гот в леглото“ и др.

Публична тайна е било, че по време на многобройните си турнета „Божественият Кая“ или Карлик, както го наричали на галено, си набелязвал дама от публиката, а импресариото му я канел. После оркестърът и бек вокалистките треперели дали маестрото няма да се изтощи много и да не може да вземе височините на следващия концерт. Но от безчетните му завоевания само три са жените, с които Гот има деца – и то четири дъщери.

Първата е Антоние, една от танцьорките на световния мега хит „Лейди Карневал“ (писан от Карел Свобода за карнавала в Рио и по-късно изпят на 40 езика), която уж щял да изпраща, а завел у дома си. Златният славей научил, че е станал баща на Доминика след раждането, а и не се интересувал много-много. Отношенията с нея и до края останали трудни и проблемни. Втората жена, която го дарява с дъщеря, е продавачката Ивета. След концерт тя смело попитала неустоимия чаровник дали няма да я закара до Прага и той се съгласил. Когато Луцие се родила, Гот силно се съмнявал, че детето е негово и дори се подложил на тест. Причината била, че като малка тя изобщо не приличала на него, както по-голямата й полусестра. За сметка на това пък нейните двама сина – близнаците Войта и Ян, са одрали кожата на дядо си и не само – надарени са и с талантите му за пеене и рисуване.

Единствената жена, която знаменитият изпълнител води пред олтара, е Ивана, с която вече били съжителствали от 7 години. Това се случило, след като се родила първата им дъщеря Шарлоте Ела (познахте, на Ела Фицджералд). Законната съпруга била 36 години по-млада от певеца, който бил вече на 68. Сватбата вдигнали в Лас Вегас, а приятелите им били втрещени, че заклетият ерген все пак се е прежалил – знаели, че са там само на ваканция.

Именно в Меката на хазарта и шоубизнеса с половингодишен договор в хотел Frontier през далечната 1967 г. започнала международната кариера за Карел Гот и градът него бил знаков. Тук той си сверявал часовника с най-добрите от най-добрите първокласни световни артисти като Тони Бенет, Дийн Мартин, Франк Синатра, с чийто син се редувал вечер в шоуто. „Безкрайно щастлива съм, че сме вече истинско семейство, още повече, че очакваме и второто си дете“, допълнила тогава Ивана и Нели Софие скоро се появила на бял свят.

Двете малки дъщери на звездния артист са също толкова талантливи като баща си и са на сцената в различни детски формати, като индивидуални изпълнителки и в мюзикъли. Дуетът на Карел Гот с Шарлоте Ела „Сърцата не угасват“ – последната записана от певеца песен – е носталгична, тъжна и оптимистична по начина, по който само истинският живот и големите таланти могат да сложат не точка, а многоточие.

*Gott – Бог на немски

Facebook Twitter Google+

0 Коментара