Д-р Евгени Шарков завършва Медицинския университет в София с грамота за отличен успех. Защитава специалност “Пластично-възстановителна и естетична хирургия”. Докторант е на тема “Body Contouring” към УМБАЛ “Александровска”. Член е на Българската Асоциация по Пластично-възстановителна и естетична хирургия (БАПРЕХ)

Специализира “Пластично-възстановителна и естетична хирургия” във Великобритания. От 2017 г. до 2019 г. е член на Лекарския съюз на Великобритания. От януари 2020 г. е Началник клиника “Пластично-възстановителна и естетична хирургия” към УМБАЛ “Александровска”. Д-р Шарков е съсобственик в МЦ „VDerm”. Посещавал е множество конгреси по пластична хирургия. Автор и съавтор на редица научни статии и презентации в сферата на естетичната хирургия.

На какво дължите успеха в професията си?

На първо място бих поставил любовта към професията – любов, която осъзнах още в най-ранна детска възраст, защото съм израснал в семейство на лекари и съм прекарвал дълги часове в болници, докато родителите ми работят. Когато говорим за любов, няма как да не споделя, че огромна част от моя успех дължа на непрестанната подкрепа на съпругата ми – д-р Ирина Шаркова. Като медик, тя изключително добре разбира отговорността, която съм поел, умората от напрегнатия ден и честите отсъствия от дома. В същото време е и човекът, който ми дава изключителен стимул и стремеж за утвърждаване в професията.

Естествено, успехът няма как да дойде без упорит труд и непрекъснат стремеж за развитие. Дори и в момента практиката ми е на две работни места – в клиниката по “Пластично-възстановителна и естетична хирургия” към УМБАЛ “Александровска” и МЦ “VDerm” – различни полета на изява, възможности и предизвикателства, които стоят пред моета професионално усъвършенстване. Удовлетворен съм, че избрах специалността “Пластична хирургия”, защото дава възможност да лекуваш два вида пациенти: едните са хора с действителен здравословен проблем, хора, на които можеш да помогнеш – пациенти с травми, дефекти, изгаряния, реконструкция на гърда и всички други реконструктивни зони. В същото време има и друг аспект – естетичен – когато можеш да помогнеш на хората да се чувстват добре и красиви.

И накрая, но не и на последно място, е всеотдайността – изключително важно качество в нашата професия. Стремя се да съм всеотдаен във всяко едно отношение – към всеки един пациент и всеки един проблем.

Кога пациентът се превръща в клиент за един лекар и как избягвате това да се случва във вашата практика?

Ние сме положили Хипократова клетва да помагаме и лекуваме хората, да служим на тяхното здраве. Всички пациенти са равни, независимо от материалните си възможности, а моята единствена цел е да помогна по възможно най-добрия начин, така че да достигнем до оптимално решение, с цел максимален резултат.

Често ли ви се налага да работите в колаборация с други специалисти, за да получи пациентът максимален ефект от услугата, било то в лечебен или естетичен план? Дайте ни пример от вашата практика.

В естетичен план работя съвместно с д-р Шаркова, която освен моя съпруга е изключителен специалист в областта на естетичната дерматология и с която прекрасно си партнираме и на работното място в нашия медицински център. В лечебен план работя с широк кръг от специалисти. Моята тясна специалност е “Контуриране на тялото при затлъстяване и масивна загуба на тегло” и в тези изключително сложни операции често участват колеги от коремна и гръдна хирургия – типичен пример са пациенти, при които се наблюдава херниален дефект на коремната стена, и неизбежно се налага участието на специалистите от коремна хирургия. Често работя в екип и с колеги от гръдна, лицево-челюстна хирургия, УНГ.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара