По една или друга причина доста от моите хомеопатични пациенти са деца и техните майки. Жените са по-често търсещи и отворени към алтернативните терапии. Всяка майка иска детето й да расте здраво и щастливо. Едновременно с това се забелязва тенденция за нарастване на заетостта и липсата на достатъчно внимание към децата. Не всички мами имат достатъчно време за игри в парка или забавления през седмицата. Понякога прозира горчивина и чувство за вина в думите им, защото майките също се уморяват. С малко фантазия и тези, които работят по цял ден, могат да установят дълбока междуличностна връзка с децата си с няколко лесни съвета.

Прегръщайте се

Докосването е едно от най-могъщите оръжия в майчините ръце.

Докосването на ръцете ви успокояват детето от първия момент в, който сте го взели и прегърнали. Дали е току-що проходил малчуган, който се страхува от откъсването от майка си, или по-голяма девойка, разстроена от съучениците си, обикновената прегръдка може да извърши чудеса. За да прекарате няколко минути седнали и прегърнали детето си, не е необходимо да променяте програмата за деня, но за вашето дете това означава безкрайно много.

Пошегувайте се

Добра причина да се докоснете още до детето си е да го погъделичкате. И все пак опитайте първо да го разсмеете с думи. Ако сте напрегнати и всеки момент ще излезете от себе си, чувството за хумор ще ви помогне да се успокоите, да разтопите леда и да повдигнете настроението. Според особеностите на семейството и възрастта на детето може да си спомните стара семейна шега, просто да кажете някоя глупост или да прочетете дълго конско.

Потанцувайте

Пуснете по-високо любима музика, заедно се движете в такт с мелодията и се зареждайте с енергия. Музиката освен зареждане с енергия хармонизира и балансира аурата, освобождава стреса от мускулите и гърба и разведрява обстановката. Даже най-малките човечета ще подскачат радостно и ще се заливат от смях.

Почетете книжка заедно

Четенето ненапразно се смята за класически начин за преспиване на децата. Седите заедно в леглото, приятно се докосвате и четете хубав разказ.

Може да четете на глас за лека нощ, но може да се опитате да вместите четене и в други моменти на деня. Вземете със себе си книга, ако трябва да изчакате при зъболекаря например. С порастването децата оформят собствен вкус и предпочитания към литературата, но ако сте правили това заедно от години, на тях ще продължава да им е интересно дори когато не искат да ги видят приятелите им.

Разговорите преди заспиване

Минутите преди заспиване, когато лягаме и изключваме лампата, са едни от най-добрите моменти за сближаване. Присядайки на края на леглото готови да слушате, ще видите как с настъпване на тъмнината се създава уютна обстановка и желание за споделяне. Убедете се, че слушате толкова, колкото и говорите, ако не и повече. Нека за малко има и пауза с тишина – това дава възможност на детето да попита за неща, които го вълнуват, отваря пространство за теми, които би искало да обсъдите. И дано необходимостта да спазвате определен график не ви лишава от възможността за малко да помълчите заедно.

Използвайте празниците и почивните дни

Празниците са благословено време. Децата ги очакват не по-малко от вас, защото знаят, че мама и тати няма да са на работа. Въпреки умората от делничните дни и желанието да се освободим от ангажименти използвайте почивните дни, за да сте заедно.

Търсенето на внимание и привличането му на всяка цена невинаги е признак на разглезеност. Честото боледуване се свързва с яслите и детската градина, но понякога е и вариант мама да остане с мен в къщи. Много родители не са склонни да вярват на това, но то наистина е факт.

Времето се ускорява все повече и децата порастват все по-бързо, но всяко дете иска да е сигурно, че мама и тати са наблизо и го обичат!

www.homeoart-bg.com

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара