Къщата за гости „Старият Ловеч” се намира в стария квартал на Ловеч – “Вароша”. Точно под средновековната крепост и паметника на Васил Левски, тесните калдъръмени улички се промушват между старите възрожденски къщи. Кварталчето, където преди Освобождението са живели българите, се свързва с по-голямата турска част на Ловеч с известния покрит мост, изграден от Кольо Фичето.

Годината на строеж на къщата не може да бъде определена с точност, но съдейки по архитектурните елементи, може да се датира към първата половина на XVIII в. В разказ за Васил Левски тази къща е много добре описана при едно от неговите бягства. Къщата е реновирана през 2010 г. от семейство Лалеви. При работата с голямо внимание са използвани техники, характерни за архитектурата на Ловеч. Къщата разполага с 4 стаи със самостоятелни санитарни възли и механа.

В Ловешкия край има множество интересни места, които могат да бъдат посетени. Домакините предоставят информация за културните забележителности и историята на града. Те могат да организират преход в Троянския Балкан, екскурзия до Деветашката пещера или посещение на Музея на занаятите в с. Орешак.

При реновацията на къщата са вложени средства за високоефективна отоплителна система. 70-сантиметровите каменни зидове и кирпичения градеж осигуряват много добра изолация за топлина през зимата и хлад през лятото. Стъклото и пластмасата се изхвърлят разделно. В дворното място в с. Къкрина се отглеждат плодове и зеленчуци, а млечните и месните продукти са от местни доставчици.


Зелена къща® е марка за качество, която предлага адреси на гостоприемството, отбрани заради тяхното автентично посрещане и грижа за природата при обслужването на гостите си. Сертификатът Зелена къща® се присъжда на къщи за гости и семейни хотели, които успешно са преминали оценка за съвместимост с европейските критерии за качествено настаняване, където отрицателното въздействие върху природата е сведено до минимум. Домакините най-често са семейства от местната общност, които познават своя край и умеят да представят на гостите красотата на заобикалящата природа, чара на традиционния бит и особеностите на местната кухня. Те полагат старание стопанството им да пести природните ресурси, да не замърсява околната среда и насърчават гостите да пътуват по един отговорен начин с уважение към природата.

Всяка Зелена къща® е различна и ще накара гостите си да се почувстват у дома и да изживеят пътуването си като лично откритие и приключение. Можете да се насладите на домашен уют и неопитвани местни ястия, да се посветите в традиционно изкуство и да се разходите из околностите в увлекателната компания на домакините. Попитайте дали и вие не можете да се включите в грижата за природата – да засадите дръвче или да подпомогнете местна инициатива.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара