Всеки човек над 60-годишна възраст има някаква форма на катаракта. Около 75 000 души в България са с диагноза глаукома. 37 милиона са слепите хора по света, а 161 милиона са с влошено зрение. 3/4 от тези случаи са лечими или предотвратими. По данни на СЗО към 2020 г. броят на слепите в света ще се удвои и ще достигне до 75 милиона души.

optometrist-91751_960_720

Данните бяха обявени при откриването на националната кампания „Право на зрение“. Според офталмолозите профилактиката е от огромно значение за предотвратяване на влошеното зрение.

В рамките на кампанията миналата година бяха прегледани близо 1000 души от различни краища на страната на възраст над 55 години. При половината от тях бе констатирано заболяването катаракта. Бяха установени и случаи на глаукома, за които хората дори не са подозирали.

Информационни беседи и безплатни прегледи ще се провеждат до края на годината в 16 града в страната. Обявен беше графикът за първите пет населени места – София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново и Хасково.

Офталмолозите съветват да се обърнете незабавно към специалист, ако имате замъглено зрение, не виждате контрастни и ярки цветове, виждате двойно или изпитвате затруднение при нощно виждане.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара