In Vitro Fertilizaiton (IVF) или инвитро оплождането е често обвързано с труден момент за влюбена двойка, която се опитва да зачене дете, но опитите са неуспешни. Информацията, която хората търсят всеки ден, е разнообразна и често може да влоши така или иначе крехкото психологическо състояние на партньорите.

ин витро оплождане

Затова днес ще се фокусираме над нещо малко по-различно. Вместо да обсъждаме индикации кога трябва да направим инвитро, ще коментираме 5 малко разпространени факти за този вид процедури, които смятаме, че може да намерите любопитни.

Каква е най-честата причина хората да се откажат от инвитро процедури?

През годините са направени различни статистически проучвания, които целят да изведат по-точна информация защо двойките, които започват инвитро лечение, се отказват преждевременно. Резултатите варират, но ето и някои интересни факти.

Според проучване на екип от специалисти, публикувано през 2014 г., най-честата причина за преждевременен отказ от IVF е финансовото положение на двойките (62,5%). Участниците в изследването споделят, че нямат финансова възможност да продължат лечението.

Друго, по-ранно изследване от 2004 г., обявява съвсем различни резултати. Според публикацията, най-честите причини за спиране на инвитро терапия са психологически стрес (26%), лоша прогноза (25%) и спонтанно забременяване (19%).

Кое е първото регистрирано “инвитро бебе”?

Според официални сведения, Лесли Браун е жена със запушване на маточните тръби, която не е успяла да зачене в продължение на 9-годишни опити. В края на 70-те години, тя посещава многопрофилната болница в Олдхам, Англия, и се подлага на инвитро оплождане под ръководството на Патрик Стептоу и Робърт Едуардс.

Процедурата е проведена без допълнителни медикаменти, които да стимулират яйчниците. Настъпва успешна бременност, водеща до исторически момент в медицината – раждането на първото живо “инвитро бебе”, Луиз Браун, родена в края на юли, 1978 г.

Коя е последната държава, разрешила инвитро процедурите?

Инвитро процедурите са вече официално позволени във всяка една държава в света, считано от 2016 г. Коста Рика бе последната държава, която разреши този вид оплождане, след като католическата църква допринесе за забраната му през 2000 г.

За разлика от Коста Рика, страните изповядващи ислямската религия отдавна позволиха инвитрото, с условието, че двойката до която се отнася лечението трябва да има сключен брак.

Каква е успеваемост на инвитро оплождането?

В последните години няма публикувани официални проучвания каква точно е усповаемостта на IVF в световен мащаб. Въпреки това, разполагаме с информация от предходни статистики и изследвания, които могат да ни дадат обща представа.

Ето и някои интересни резултати:

  • 2 от 3 жени, които започнат инвитро процедури преди 35-годишна възраст, забременяват и раждат дете в рамките на 3 инвитро цикъла.
  • Жени под 30-годишна възраст имат 44% шанс да родят живо бебе през първия инвитро цикъл.
  • Коефициентът на родени живи деца при жени под 30-годишна възраст е между 69% и 92% след 7-мия инвитро цикъл.
  • Шансът за раждане на живо дете при жени на възраст между 40 и 44 години по време на първия инвитро цикъл е 11%.
  • Коефициентът на родени живи деца при жени на възраст между 40 и 44 години е между 21% и 37% след 8-мия инвитро цикъл.

Помага ли акупунктурата на инвитро оплождането?

Статистики сочат, че между 8% и 47% от двойките, които се подлагат на инвитро оплождане, се обръщат към алтернативни методи на лечение, които да подпомогнат процеса. Един от тези методи на лечението е акупунктурата.

За акупунктурата се твърди, че увеличава шансовете за забременяване и живо раждане след инвитро процедури. Една от теориите е, че отпуска и разширява кръвоносните съдове и така подпомага притока на кръв към матката и яйчниците. Друга теория е, че намалява нивата на стрес и индиректно повлиява на забременяването. Но дали е така?

Съществуват проведени изследвания, които свидетелстват за подобрени шансове за забременяване и раждане на живо дете вследствие на комбинация от инвитро и акупунктура. Според учени те обаче не са достатъчни и е необходимо да се проведат още такива, за да се уточни точната взаимовръзка и ефекта от комбинираните процедури.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара