Кърмата е най-добрата храна за новороденото през първите месеци от неговия живот. Тя е източник не само на хранителни вещества, но и на имунни тела, които гарантират доброто здраве и растеж на мъничкото човече. За да има майката достатъчно ефективна лактация и качествена кърма за своето бебе, то тя е необходимо да полага грижи за гърдите си още преди самото раждане.

Как бъдещата майка да е готова за кърменето?

Още в първите месеци на бременността бъдещата майка е добре да  помогне на своя организъм за предстоящото естествено хранене на бебока, твърдят специалистите. Те препоръчва специалните грижи за женските гърди да започнат около 14 седмица след зачеването. След този период бъдещата майка може да използва натурални масла или кремове.

На пазара има  разнообразие от козметични продукти с овлажняващ ефект, които действат добре за преодоляване на напрежението най-вече в областта на зърната. Най-подходящи са мазилата, които са без отмиване и са изцяло от естествени съставки.

Добрата хигиена също е задължителна, за да се предотврати изсъхване на кожата и появата на пукнатини по гърдите. Добре повлияват топлите душове със сапун, след което следва нанасяне на подходящ омекотяващ крем.

По време на бременността бюстът на бъдещата родилка нараства. Важно е сутиените, които използват жените в този период, да са удобни и да не стягат гръдния кош. Бъдещата майка е необходимо да се чувства дискомфортно.

Памучните и дишащи материи са за предпочитане, тъй като във втората половина от бременността млечните жлези започват да отделят коластра. Цялото тяло се подготвя за появата на бебето и родилките е нужно да следват естествения си ритъм.

Кога започва захранването на новороденото с майчино мляко?

Първото кърмене на бебето зависи до голяма степен от раждането. От значение е дали мъникът е роден по естествен начин или оперативно. След секцио жената може да не е в състояние веднага да получи своята рожба или да е била под въздействието на упойка, чието действие да не е преминало.

В случаите на естествено раждане, то майката е най-добре веднага да има контакт с новороденото, категорични са педиатрите. Първата кърма родените здрави и доносени момченца и момиченца е препоръчително да получат между 6-я и 12-я час след самото раждане. Даже специалистите са на мнение, че кърменето не е добре да се отлага във времето, ако няма обективни причини.

Първото засукване не винаги е така успешно, тъй като нито бебенцето, нито майката при първо раждане са напълно готови. Важно е обаче в първия ден новороденото да се слага през няколко часа на гърдата, за да си набави необходимата храна и да се осъществи естествената връзка между майка и дете със самото кърмене.

 

В родилните отделения на помощ на родилките са акушерките, които проследяват и напътстват при първоначалното захранване на бебока. Съществуват няколко различни виждания за времето между отделните кърмения.

Едната теория е, че мъникът трябва да суче, когато е гладен. Най-често обаче той се носи на родилката за хранене през 3 или 4 часа. Повечето лекари са категорични, че през нощта е полезно да има поне 6 часа пауза, за да почине стомахчето на кърмачето.

След първите няколко дни след раждането майката и бебето нагаждат своя ритъм и кърменето постепенно започва да протича като естествен процес. Всякакви затруднения родилката е добре да обсъди с педиатъра на бебето или с акушерката.

Най-добрият хранителен режим при кърмене на бебето

Масово прилаган режим на хранене по естествен начин в първите два месеца на новороденото е седем пъти на ден. При този подход се препоръчва нощна почивка от около 6 часа. Това означава, че бебето се слага на гърда през три часа, за да бъде кърмено.

Кърменето: всичко, което трябва да знаете

Все пак кърменето е индивидуален процес. Важно е да се наблюдава дали детето нараства нормално на килограми, чувства ли се спокойно по време на сън и на бодърстване. При колебания родилката е необходимо да консултира режимът на мъника със своя наблюдаващ лекар. И да следва предписанията на специалистите за своя хранителен режим, за да има нормална лактация.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара