Без значение дали целта ти е отслабване, дали искаш да качиш мускулна маса или просто да минеш успешно през поредният работен ден, зареждането на тялото с енергия е основен проблем, с който трябва да се бориш.

Всички се нуждаем от енергия, но на пръв поглед изглежда, че начините да си я набавим (с храна, с кафе, с енергийни напитки) са доста по-ограничени от начините, по които я изгаряме през деня. Да не говорим, че в натоварени дни, повечето хора залагат именно на кафето и енергийните напитки, за да останат в кондиция през целия ден… А колко повече от тях консумираме, толкова повече стават негативните ефекти от този прием. Главоболие, нервни трепети, зависимост…

Парадоксално е, че колкото повече кофеин приемаме, толкова по-слабо ефективен е той за енергизирането на тялото. Кафето е ефективно и полезно, когато се приема уморено, в малки количества. Ако се прекали с него – може да предизвика неприятни странични ефекти.

Ето защо, за да останеш зареден с енергия и желание за работа и живот, но в същото време – да запазиш здравето и спокойствието си, трябва да потърсиш повече здравословни алтернативи за енергизиране, извън рамките на кафето и енергийните напитки.

За да се справиш с тази задача успешно – трябва да си наясно какво точно изчерпва енергията през деня и води до недостиг. Това обикновено се случва от работа, от недоспиване, от физически или психически стрес, дори и от спазването на тренировъчна програма и хранителен режим – всичко в ежедневието ни изисква енергия и малко по малко изтощава батерията…

За да противодействаш на факторите от ежедневието си, които изтощават енергията ти, трябва да го заредиш с фактори, които те зареждат с нея. И това, в идеалния случай, да става превантивно, а не когато се стигне до недостиг на енергия и умора.

В тази статия споделям с теб 11 лесни начина да се зареждаш с енергия ежедневно, за да се справяш успешно с тренировките си, да бъдеш по-продуктивен на работа и да се възползваш максимално от целият си ден! Без кофеин и енергийни напитки. Ето как:

Повече светлина!

Това не е проблем за хората, които работят на открито, но ако си в офис – дръпни щорите и пусни повече светлина в стаята, докато работиш. Изследване на Техническия университет в Айндховен в Холандия показва, че излагането на ярка светлина през деня незабавно повишава енергийните нива при хората.

Светлината е от решаващо значение за регулирането на нашият циркаден ритъм – тя казва на тялото – да, време е за ставане, събуди се! Слънчевата светлина е за предпочитане, но и лампите вършат работа.

Зареди тялото с Витамин D

Често се говори за антиоксиданти, когато става въпрос за зареждане на тялото с енергия, но има един конкретен витамин, който на практика е натурална енергийна централа за нашето тяло. Става въпрос за Витамин D. А ниските нива на този витамин в тялото може да са причина да се чувстваш уморен и отпаднал. Без здравословно снабдяване с Витамин D — нивата на предизвикващият сънливост мелатонин се повишават и митохондриите (микроскопичните електроцентрали на нашето тяло) не произвеждат достатъчно енергия. Крайният резултат? Чувстваме се уморени. А изследванията показват, че над 40% от американците страдат от недостиг на Витамин D. Като ситуацията, най-вероятно, не е много по-различна в останалия западен свят.

Раздвижи се

Както се казва – „движението е здраве“. Макар самите те да изискват доста енергия от тялото, тренировките всъщност могат силно да го тонизират и възбудят. Затова и не се препоръчват силови тренировки много късно вечер – това тонизиране може да повлияе дори на сънят след това.

Нещо повече – силовите тренировки увеличават броя на клетките и митохондриите (енергийните централи, за който говорихме по-горе) в мускулите и това, в дългосрочен план, зарежда тялото с повече натурална енергия всеки ден.
Но и да нямаш сили, време и желание за тренировка в момента – дори една лека разходка или 5 минутно раздвижване на място, могат да те събудят за нула време.

Я виж ти! – Червено

Готов съм да се обзаложа, че сред факторите за повишаване на енергията през деня, съвсем не предполагаше да видиш просто един цвят… Но всъщност, според изследване на Университета в Рочестър, дори само гледането на червен цвят може да доведе до засилена работа на мускулната система на тялото, която в резултат го тонизира. Според авторите на това изследване, това се дължи на подсъзнанието ни – то свързва червеният цвят със сигнал за опасност и това автоматично задейства енергийната ни симпатикова нервна система.

Плейлистът също играе роля

Бързата музика с енергично темпо между 170-180 BPM (бийта в минута) също доказано повишава енергийните нива на тялото. А припяването и потропването могат допълнително да засилят този ефект. Поне така смятат от Журнала за музикална терапия, на чието изследване се базира това твърдение.

Осигури си постоянен график за съня

Трябва да се постараеш да записваш г/д по едно и също време всяка вечер. Заспиването и събуждането по едно и също време са сред фундаментите на циркадния ритъм и по този начин тялото си набавя оптимално количество сън, за да остане енергизирано през целият ден. Продължителността на съня също трябва да бъде константа и да варира между 7-8 часа на вечер.

Има цяла отделна област на изследвания, базирана на „хронологичното хранене“ – начина, по който циркадният ритъм влияе на метаболизма и други аспекти на нашето здраве. Накратко: ако заспиваш и се събуждаш по различно време всяка нощ, това може да повлияе негативно на метаболизма, на хормоните, на апетит, храносмилане, имунна система и енергия… Всичко е свързано.
Пък и що се отнася до сънят – качественият сън е може би най-доброто естествено решение срещу възпалителните процеси в тялото.

Дъвчи дъвка

Дъвката нито е хранителна, нито пък здравословна (ако е пълна със захари), когато се дъвче продължително, с часове или през целият ден. Но за щастие има варианти без захар, а изследване в областта на хранителната невронаука показало, че хората, дъвчещи дъвка само за 15 минути ставали по-бдителни и способността им да се концентрират нараствала. Според учените самият акт на дъвчене повишава кръвотока към главата, включително към мозъка, а това подобрява и енергичността.

Остани близо до природата

Дали това значи разходка в гората, в парка, в градинката пред блока или просто няколко красиви растения за украса на работното бюро – според редица проучвания на Журнала по психология на околната среда – времето, прекарано навън, сред природата или дори само разглеждането на изображения с природа и растения, веднага повишават чувството на енергичност и жизненост.

Разхлади се

На всички ни е добре познат ритуалът по плискане на лицето със студена вода след ставане от сън сутрин. Той наистина работи! Шокиращото усещане на студена вода върху лицето повишава нивата на адреналин, активирайки режимът „бий се или бягай“, който веднага повишава нивата на енергия и бдителността на тялото. А според изследване на Университета в Пенсилвания – потапянето на краката в студена вода има същия ефект.

Хидратирай се добре

Ако се чувстваш изтощен и отпаднал, без обаче да имаш ясно обяснение защо е така – е много вероятно просто да имаш нужда от вода. Дехидратацията определено предизвиква спад в енергията, а когато усетиш жажда – значи вече си в лека форма на дехидратация. Вода трябва да се пие редовно, в малки количества, за да остане тялото постоянно хидратирано и заредено с енергия.
Силата на водата влияе на енергия ни по много начини. Изследванията показват, че не само помага за борба с летаргията, но може да повлияе на метаболизма, глада и на пълноценната работа на органите… Все пак тялото ни е съставено основно от вода и не можем да съществуваме повече от няколко дни без нея, не я подценявай.

Заложи на малко стречинг

От колко време стоиш на бюрото си или зад волана? Опитай се да си направиш почивка и отдели малко време за раздвижване и разтягане. Само 20 секунди разтягане пред компютъра на всеки 20 минути могат значително да подобрят притока на кръв, оросяването и повишаването на енергията в тялото. А физическите упражнения, дори при ниска интензивност, влияят положително и на невротрансмитери като серотонина, който може да осигури и временно повишаване на настроението.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара