Наталия Кобилкина, която от 2020 г. живее в Лондон, дойде в България през декември, за да представи новата си книга „Управлявай успеха“. Желаещите да си я вземат първи и да получат автограф бяха стотици, но заради противоепидемичните мерки, в залата бяха допуснати само 100 човека.

Наталия Кобилкина

В „Управлявай успеха“ Наталия е написала ценни рецепти как да се стартира бизнес от нула, като предава нейния личен опит в българската реалност и опита на нейните приятели – влиятелни бизнесмени от цял свят. Книгата предоставя готови алгоритми как човек да се научи да цени парите и времето, как да открие своята мисия, как да започне да изкарва пари и как да повярва в себе си. Има и глави за това как да се направи бизнес план, как да се продава на световно ниво и как да се изгради харизма и личен имидж. Разбира се, половете и техните ваимоотношения също са намесени, като авторката обяснява разликата как правят бизнес мъжете и жените.

„Управлявай успеха“  получи рецензия от известния холивудски продуцент и писател Дон Майкъл Пол и нашумялата актриса и инфлуенсър с милиони последователи София Марбела. Книгата е преведена и на английски език и вече едни от най-добрите лондонски издателства имат интерес към нея.

В България „Управлявай успеха“ може да се закупи само през сайта на Наталия Кобилкина, като се предлага и хартиено, и електронно издание.

Интервюто е взето преди началото на войната на Русия срещу Украйна. 

Наталия, новата ти книга се казва „Управлявай успеха“. Кое те мотивира да напишеш книга за успеха, а не за отношенията между мъжете и жените – сфера, в която си се доказала и си най-популярна у нас?

Мисля, че не е широко известно, но ние постепенно се превърнахме и в момента сме една от най-успешните компании на Балканите за личностно развитие и наистина съм наясно какво означава успехът и как може да бъде постигнат от нула. Стигайки от бедност до финансова свобода, много точно знам всички точки, през които се минава и искам да подкрепя хората да имат сила и увереност да постигат неща и да правят своите успешни бизнеси.

За какво даваш съвети и рецепти в книгата?

В книгата давам ясни и точни практики как да се направи бизнес план, как да бъдат намерени пари за старт, какви подводни камъни има в бизнеса и как да бъдат заобиколени, за да се запази той, как да се премине постепенно на по-високо финансово ниво и как да се инвестира правилно. Разбира се, в дълбочина разглеждам темата личен бранд, защото вярвам, че няма човек в България, който не ме познава, и това е резултат от целенасочена работа от моя страна и изграждане на моя бранд. Също така давам и много ясни практики за продажби, манипулации и харизма. Сигурна съм, че ако следва съветите и уроците от книгата, човек има огромен шанс да забогатее.

„Управлявай успеха“ има рецензии от известния холивудски продуцент и писател Дон Майкъл Пол и нашумялата актриса и инфлуенсър с милиони последователи София Марбела. Как твоят ръкопис стигна до тях?

Дон Майкъл е снимал холивудски продукции в България и имах честта лично да се запознаем и да станем приятелки с неговата прекрасна съпруга. София Марбела дълги години следеше всички мои обучения и просто един ден ми се обади и сподели как след всички придобити знания тя коренно е променила живота си и се е превърнала в звезда и световно известен специалист по темите за етикет и държание. След като прочете книгата, остана много впечатлена от нея и написа рецензия.

Книгата е преведена и на английски език. Ти живееш от една година в Лондон и вече едни от най-добрите лондонски издателства имат интерес към нея. Как те приема английският пазар?

Английският пазар е доста консервативен. Често ми казваха това и за българския пазар, но – повярвайте ми – англичаните са, ако мога така да се изразя, световни години напред в консерватизма. Щастлива съм, че вече имам британски PR мениджъри и започнах да се появявам в британските сайтове. Очаквам да излязат и първите публикации в печатни медии. Също така започват да ме разпознават по улиците англоговорящи клиенти, които ме следват в социалните мрежи. Разбира се, имам англоговорящи клиенти от цял свят. В момента имам 100 програми изцяло на английски език и 100 000 последователи в социалните мрежи, с които общувам на английски език. Вярвам, че това е добро начало за първата година.

Ти беше една от първите, която започна с онлайн обучения още преди пандемията и тя май не засегна бизнеса ти. Сега пак си иноватор – предлагаш не само хартиено, но и електронно издание на книгата. Бизнес нюх, интуиция или късмет е твоето?

Имам фантастична любов към хората, продуктите си и себе си и това ми помага да бъда успешна. В конкретния случай погледнах бизнес анализа къде живеят нашите клиенти и се оказа, че над 50% от тях не живеят в България и искат моята книга, но става много трудно с пращане в чужбина. Проверихме с моя екип, но не намерихме хубава онлайн платформа за книги на български език. Помислих малко, наех най-добрия екип от програмисти и направихме нашата платформа. Това беше не малка инвестиция, но вярвам, че си струваше и сега всички наши книги вече могат да бъдат четани от всяка точка на света.

Само от личния си опит ли си черпила, за да напишеш книгата?

Около мен има много успешни хора, които са постигнали много на световно ниво. И много знания черпя от тях. Често имам честта да съм гост на красиви яхти, къщи и да бъда в обкръжението на такива хора и внимателно наблюдавам, задавам много въпроси, анализирам. Успешните хора с радост споделят своите тайни и, повярвайте, всички истински успешни хора са абсолютно еднакви. В книгата ги описвам много ясно. Всеки, който ги разбере, може да стане един от тях.

В книгата пишеш: „Отдавна гледам в менюто какво ми харесва, а не цената. Покривам моите приоритети. Но не съм разточителна и съм против разточителството, отнасям се към парите с любов и уважение…“

Говорих вчера с един много успешен човек в туристическия бизнес, който продава почивки за над половин милион долара, и той ми каза: „Нещо стана в света, хората харчат пари като за последно! Увеличихме значително печалбата си през 2021 г.!“ И наистина е така, хората започнаха да харчат, защото не знаят дали ще има утре и дали ще са живи и здрави. Така че и аз много повече харча и живеем добре, но не бих си купила 1000 чифта обувки или чанти. Просто искам да имам необходими и красиви неща, но без фанатизъм. И просто искам добър живот.

Споделяш също така, че си страдала от бърнаут. Как успя да се справиш и какво се промени за теб след това? Какъв е твоят съвет в такива случаи? Колко часа на ден е „здравословно“ да работи човек?

Да, имах и успях да осъзная, че това е неправилно и ограничаващо. Човек трябва и да живее, и да работи, и да се наслаждава, и да има време за себе си и своето семейство. Моят съвет към хората е да осъзнаят колкото се може по-рано, че няма как да спечелят всички пари на света. Много работа – това е грешно разпределено време и проблем с делегирането. И е важно човек да спре навреме, преди да се разболее или да загуби семейството си, което няма да приеме работохолизма.

Впечатли ме името на една от главите: „Искай!“…

Много от хората са научени, че не трябва да искат и че постоянно трябва да се свиват и да се страхуват да искат, но тогава те няма и да получат нищо в живота си. Аз винаги провокирам моите клиенти: „Искайте! И ще получите по вашите молби!“

Казваш в увода за читателите, че работата по тази книга може да ги затрудни. Кое е най-трудното в управлението на успеха?

Казвам го, защото хора в основата си са мързеливи и предпочитат да изживяват старите си навиците, вместо да се развиват и да пробват нови неща. За много от тях ще е трудно да поемат рискове, но наистина си струва!

Кои са първите стъпки при стартирането на бизнес?

Важно е да знаеш точно какво искаш да предложиш на пазара и какъв продукт даваш. Няма значение, ако този продукт съществува вече. Изучи конкурентите и го направи по твоя си начин.

Каква е разликата между поведението на мъжете и на жените в бизнеса?

Жените много по-малко рискуват и играят на дребно. Докато мъжете наистина умеят да правят грандиозни неща и много да рискуват, но пък и загубите при тях са много сериозни.

А какво е твоето мнение за риска?

Рискът трябва да е премерен до 30%. Освен това е важно да умеете да инвестирате правилно и само в това, от което разбирате. Не бих препоръчала да инвестирате и поемете риск в нещо, което не разбирате.

Кои са трите най-важни въпроса по пътя на богатството?

Защо го правя? Кого ще направя по-щастлив по този начин? Къде са парите в този бизнес?

Как да се настроим за забогатяване?

Четете за богати хора, гледайте предавания за тях, изучавайте автобиографиите им, сравнявайте със себе си и правете корекции във вашето поведение, позволявайте си дори малки, но неща, за които истински мечтаете.

Вдъхновяваш хиляди хора. Ти от кого или откъде черпиш вдъхновение?

Наталия Кобилкина

До мен има много по-успешни и известни хора. Всички тях съм ги питала как успяват. А те се усмихват и казват: „Още нищо не съм постигнал/а, имам много по-големи мечти“.

Има ли нещо, за което нямаш кураж?

Не мога да се отпусна и да започна да карам ски или да практикувам други екстремни спортове. Това е нещо, което един ден искам да преодолея.

В края на декември беше за малко в България, за да представиш книгата. Тогава пътува до Велинград и по пътя сподели в социалните мрежи, че много харесваш българската природа и ти липсва снегът. Какво още ти липсва и какво пък не ти липсва от живота тук?

Много неща обичам в България. Най-много ми липсват хората и моите приятелки, обичам ги и ми е трудно без тях. Липсва ми, че всичко е лесно и бързо тук, в малката държава, всички се познаваме и мога да намеря каквото ми трябва с лекота. И, разбира се, липсва ми българската храна.

Пак от социалните мрежи разбрах, че за Коледа с Такис сте предприели спонтанно пътуване до Швейцария. Сякаш така спонтанно решихте и да се преместите да живеете първо в Атина, после в Лондон. Спонтанността ли е най-важна за запазване на тръпката в отношенията?

Аз имам правило: когато енергията върви, просто я следвам. Специално за Швейцария така се случи, че получихме предложение за това пътуване и набързо през нощта на Коледа уредихме билетите и всичко необходимо. Но да, спонтанността е нещо много важно за мен и очаквам партньорът ми да ме подкрепя в това.

Сега накъде? Имаш ли план за 2022 година или ще разчиташ на спонтанността?

През 2022 оставаме в Лондон и планът ни е да имаме собствено жилище там. Искам да започна да правя семинари на английски език и да присъствам все повече в медиите в Англия. Искам още деца. И, разбира се, имам идея за няколко пътувания по света, с радост ще идвам и до България и ще правя моите програми. Но 100% ще се случат и много спонтанни и неочаквани неща.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара