На втори май цветята започват да завладяват неголемия град Лос Реалехос в северната част на канарския остров Тенерифе. Те „обшиват” стотици кръстове в празника „Кръстове и заря през май” – в параклисите и църквите, но също в домовете. Фасадите, вътрешните дворове, част от антретата и холовете се превръщат в цветни олтари.

Празникът, по време на който се чества едновременно култът към светия кръст и към цветята, е жив вече над триста години. През май Островът на вечната пролет, както е известен Тенерифе, допълнително се разлиства и цъфва, но през последните години в желанието си за все по-голямо разнообразие и пищност организаторите вече поръчват цветя от големите световни борси.

При това продължаващите три дни фиести имат нужда от тонове карамфили, рози, орхидеи, лилии. Аранжировката на олтарите е допълнена от избор на свещи, светлини, текстилни орнаменти. Търсената естетика, подборът на цветя, хармонията между елементите и цялостното решение се превръщат в почти единствена тема за обсъждане. А другата е зрелищната заря в нощта на трети май. Двете основни улици в Лос Реалехос – „Сол” и „Дел Медио”, се съревновават кой „отбор” ще организира по-ефектна заря.

Пиротехническото шоу продължава близо три часа без прекъсване. А покривите на домовете се превръщат в привилегировано място за наблюдаване на спектакъла в компанията на роднини и приятели. С годините интересът към традицията се запазва и цветята, и кръстовете, и зарята трябва да бъдат все по-зрелищни, колкото и да струва това.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара