През 711 г. маврите се възползват от максималното напрежение в отслабената от вътрешни интриги вестготска християнска Испания и предприемат арабско-ислямското завладяване на Иберийския полуостров. Достатъчни са им само няколко години. Почти успоредно започва и борбата за освобождение, Ла Реконкиста. Тя обаче завършва с успех за християнска Испания чак през 1492 г.

Най-синтезираният вариант на осем века история служи за сценарий на популярните фиести „Маври и християни“ (Moros y cristianos), провеждащи се в триста градове и села най-вече в Югоизточна Испания. Естествено, с все по-актуалната политическа коректност, особено когато става въпрос за различни вероизповедания и свързаните с тях исторически факти и интерпретации. Най-известни са празненствата в Алкой, Кревийенте и Вияхойоса.

Сред най-внушителните и организирани с най-много хъс през последните години мавърско-християнски фиести са и тези в град Алманса. Там усилено се борят да се сдобият с отличителния етикет „Празник с международен туристически интерес“, даван от испанското министерство на индустрията и туризма. А по време на фиестите през 2019 г. (от 30 април до 6 май) Алманса ще бъде домакин на Националната асамблея на празнуващите фиестите „Маври и християни“ в цяла Испания.

Най-силният коз на Алманса е кацналият на върха на хълма почти в центъра на града замък. Историята му започва още някъде през XI в. Така фиестите разполагат с несравним естествен декор. Именно на неговия фон се развива действието и на най-хитовата част в сценария. „Мавърското посолство“ е зрелищно шоу между историческата възстановка и свободната съвременна интерпретация в търсене най-вече на визуална атрактивност. Над двучасовата програма започва точно в полунощ и пресъздава мавърското нашествие чрез историческа драма, театър, битки и специални ефекти.

Другите два най-атрактивни елемента от продължаващата една седмица фиеста са двете четиричасови шествия, преминаващи през централните улици. Внушителната и растяща през годините цифра от 4000 участници дава идея за значението на „Маври и християни“ за социалния живот в Алманса. Мобилизацията е пълна дори и за тези, които не са включени директно. В самите персонажи и най-вече в костюмите историческата прецизност не е на особена почит, зрелищността и пищността обаче – да. Така маврите и християните се допълват от мускетари, пирати, подобие на кукери, екзотични племенни вождове, ангели, демони и разнообразни светци. Всичко това под неотлъчно присъстващите кръстове и полумесеци. Изпълняваната на професионално ниво на живо музика – предимно пасо добле, е композирана специално за случая. Почти цялата програма е дублирана и за деца. Не е пропусната и традиционната за тази част на Испания „масклета“ – изпълняваната по няколко пъти на ден и продължаваща над десет минути експлозия от различни по големина, сила и озвучение пиратки. И завършваща съвсем буквално с гръм и трясък. Дори когато се провежда в един часа през нощта.

Алманса се намира на 300 км от Мадрид, на 100 км от летището на Аликанте и на 120 км от това на Валенсия.

0 Коментара