Съществуват доста смислени и полезни причини да не изхвърляме утайката от кафето. Ето 10 полезни приложения на „отпадъка“ от сутрешното ни кафе.

Миене на ръце и тръби

Ръцете няма да миришат на лук или чесън, ако ги измиете, използвайки утайка от кафе като скраб. Може да съхранявате малък буркан с утайка от кафе до кухненската мивка.

Между другото: утайката от кафе може да се изсипва от време на време в мивката, за да се предотврати запушването на тръбата. Добавете няколко капки миещ препарат под струя гореща вода и кафе. Това ще помогне да се почисти мазната плака от стените на дренажната тръба.

Почистване

Утайката от кафе е добро абразивно средство и ако трябва бързо да почистите например загорял тиган, просто добавете кафето към гъбата и разтрийте повърхността. С нея може да почиствате също така мивката, печката и дори тоалетна чиния.

Премахва неприятна миризма от хладилника

Много хора използват метода със содата, за да премахнат неприятната миризма в хладилника – изсипват сода в чиния и я слагат за няколко дни. Утайката от кафе върши също толкова добра работа.

Наторява растенията

Утайката от кафе е добър тор за растенията, които обичат киселинната почва. Така че добавяйте я смело към саксиите с  цветя.

Между другото: утайката е особено полезна за морковите и репичките. Когато засаждате семена в почвата, просто ги смесете с утайка.

Против целулит и за тялото

Много хора обичат да използват утайката от кафе в сауна или вкъщи за скраб за тялото и масажиране на зоните с целулит. Има и по-приятна и ефективна рецепта, която можете да си приготвите сами. Смесете кафето с морска сол, добавете кокосово масло го сложете в стъклен буркан.

Пропорции: 2 чаши морска сол и ½ чаши кокосово масло са необходими за ½ чаша утайка от кафе.

Срещу торбички под очите

Поставете дебел слой утайка от кафе върху памучни тампони и ги оставете под очите в продължение на 10 минути. Кафето ще помогне да премахнете торбичките от под очите си и ще заличи тъмните кръгове. Ще освежи и енергизира околоочната зона, точно както горещото кафе действа на мозъка ви сутрин. 

За прогонване на мравките

Ако в дома ви – на балкона, в банята или в кухната, са се появили колонии от мравки, поръсете любимите им обиталища с изсъхнала утайка от кафе. Ще спечелите битката.

Ако обувките ви миришат

Ако обувките ви миришат, сложете смляно кафе в тях и това значително ще намали лошата миризма. За пълно премахване на миризмата, обтрийте вътрешната страна с тампон, напоен обилно с топла вода и утайка от кафе.

За спиране на кръвотечение

Не всички знаят, че кафето може да се използва за по-бързо спиране на кървенето при порязване. И в действителност това е много ефективен начин – сложете на мястото малко утайка от кафе. Разбира се, методът е подходящ само за малки рани.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара