Хум в Хърватия е най-малкият град в света, вписан като такъв в Книгата на рекордите на Гинес. Тук има 13 къщи, 2 улици, 2 църкви, музей, магазин, гробище, хотел и ресторант. А за да запази автентичността си, от 60-те години насам има забрана нови хора да се заселват в Хум.

Сред забележителностите е църквата „Свети Йероним“ със запазени стенописи от XII век и часовниковата кула, построена през 1502 г. В магазините и ресторанта се предлага местната ракия от имел Humska Biskа, за която се твърди, че е по рецепта на келтите отпреди повече от 2 000 г. В Хум е произведена от местен монах преди няколко столетия. В туристическите брошури се твърди още, че е афродизиак. В ресторанта в Хум може да опитате и известната истърска супа, приготвена от червено вино.

„Глаголическата алея“е трикилометрова пътека, свързваща Хум и съседното градче Роч, украсена с масивни каменни паметници, посветени на глаголицата. Роч е малко градче, силен център на глаголическата литература от XIII век. Глаголицата, създадена от Константин-Кирил Философ през 855 г., идва в хърватските земи с ученици на солунските братя. Тук възниква ъглестият или илирийски вариант, който остава в употреба много дълго време – до средата на XVIII.

Това лято агенция Emerald Travel предлага чартърни полети от София до Риека, Хърватия, всяка седмица. 

0 Коментара