Докато се излежавате на плажа, с насмешка наблюдавате чудака, който методично и упорито дълбае легло в пясъка, настанява се в него и после се зарива до шия. За вас той е една от импровизираните атракции на морския бряг редом с фотографа, който тегли дългоухо добиче и се провиква: „Еврибари на магари!“, и продавача на варена ца­ревица с пиперливите подканвания: „Вибраторът на Мадона! Закуската на Майкъл Джексън!“ Последвайте „чудака“, вместо да му се присмивате. Точно под кра­ката ви се намира целебно средство срещу много заболявания – горещ пясък.

Много диагнози – едно лечение

Този съвсем прост лечебен метод е познат от древни времена и е известен като псамотерапия.

Терапията с горещ пясък се препоръчва при:

  • различни заболявания на ставите – например артрит,
  • сраствания в малкия таз, в това число и сраствания след операция на апендицит,
  • недоразвитие на половите органи, известно като хипоплазия, инфантилизъм,
  • хронични гинекологични възпаления, включително и на матката.

Противопоказания

В някои случаи лечението с пясък обаче може да нанесе повече вреда, отколкото полза. Особено нащрек трябва да са дамите. Псамотерапията трябва да се избягва при:

  • нарушена ендокринна функция на яйчниците,
  • миома на матката,
  • заболяването ендометриоза,
  • мастопатия,
  • хормонален дисбаланс.

Как се прави

И така, ако сте наясно, че нямате противопоказания към пяськотерапията и сте решили да се полекувате с тази приятна процедура, вижте няколко правила как точно да я изпълните.

Най-добре е процедурите да се правят през втората половина на деня, когато пясъкът вече е добре загрят от слънцето. Изровете неголямо леговище, легнете по гръб в него и се завийте с пясъчно покривало, дебело не по-малко от 3 см. Последното е трудно да направите сами, затова помолете някой да ви помогне.

Продължителността на всяка процедура не бива да е повече от 30 минути.

Ако след първата процедура усетите изнемощяване и замайване, прекратете изобщо терапията. Вашият организъм ви подсказва, че не понася лечението.

Внимание, жени! По време на менструация и 2-3 дни преди нея не бива да се правят процедури. Гледайте и да не започвате лечението в дни, предшестващи овулацията.

Камъните парят

Оздравителни процедури могат да се правят на привидно неприятния каменист плаж.

В първата половина на деня, малко след изгрев слънце, походете по все още несгорещенипг камъни. Такъв масаж е много полезен за ходилат Той рефлекторно стимулира работата на всичк вътрешни органи и системи.

Ако страдате от хроничен синузит, вземете две нагрети от слънцето плоски камъчета, увийте ги в чисти носни кърпи и ги поставен на челото за няколко минути.

И нещо важно – независимо дали сте на каменист или пясъчен плаж, не забравяйте да си носите бутилка слабоминсрализирана вода или сок. Ако сте в страна с много горещ климат, денем трябва да изпивате поне три литра течности.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара