Запомняш я, щом я видиш. Дали в клас по йога или на формална среща в строг офис. Оставаш очарован от нещо, което тя умее не само в разговор или по време на йога практика. Долавяш, че е нещо, което прави и в живота си. Нещо, което повечето от нас все търсят и все не намират.

Снимки: Диляна Флорентин, Йога снимки: Божана Димитрова

Най-често ще срещнете Нели Насева в някое от красивите пространства на Yoga Vibe – веригата йога студиа, на които тя е не само основател и съсобственик от 2017 година, но и акредитиран йога преподавател към Yoga Alliance. Следващото изречение учудва всички, защото на фона на постиженията ѝ в йога, работата ѝ звучи почти невъзможна. От повече от петнадесет години Нели се занимава с корпоративно право. Да продължим ли? Че е майка на 14-годишна прекрасна дъщеря, че менажира три собствени бранда, че подкрепя поне десет благотворителни каузи и намира време за хобитата си – гмуркане и ароматерапия. Как е възможно всичко това наведнъж? Как Нели излиза от омагьосания кръг на многото си задължения и как успява да е щастлива, независимо от това, какви бури я заобикалят? Вижте!

 

Корпоративно право, йога, семейство. Редът няма значение, защото успяваш да балансираш и с трите така, че отвън да изглежда лесно. Така ли е?

Радвам се, че така изглежда. Това всъщност е огромен комплимент. Когато например гледам виртуозни музиканти на сцена, никога не мисля колко им е трудно. Напротив – наслаждавам се на майсторството им, което си проличава именно от лекотата на изпълненията, а трудността и работата зад всичко това, остават скрити.

И на въпроса – да, мога да кажа, че вече ми е лесно да балансирам с всичките си ангажименти, но не винаги е било така. Когато преди години бях претоварена от работа и едва се справях с всичките си задължения, разбрах, че това е омагьосан кръг, от който само аз мога да се спася. Тогава йога ми помогна да стана не само по-издръжлива и здрава, но и

да разбера какъв живот искам да водя.

Пожелах да съм щастлива, независимо какви бури бушуват около мен. Но когато кръстът те боли от прекомерно седене пред компютъра, когато си схванат, обездвижен, без капка тонус, уморен и изнервен, тогава да се чувстваш щастлив е трудно. А така не правиш щастливи и хората до теб.

Започнах с медитация по чисто практични причини. Вече се бях убедила в силата й да те прави по-спокоен, дори по-умен и да бъде нещо като „антиотрова“ на стреса от работния ден. После обаче забелязах, че ако не включа тялото си и ако не му дам нужната „храна“, то ще продължи да страда. Когато тялото и ума ни са едно цяло, когато се грижим за тях, те се отплащат щедро.

Кое е по-трудно за една жена – балансът на глава върху йога постелката или балансът между семейство, кариера и личен живот?

И двете са трудни на пръв поглед. Но има нещо, което гарантира успех и в двата случая и то е общото между всички хора по света – простичкият стремеж към щастие. Това е двигателят, който никога няма да ни изневери. Опасявам се, че много жени са свикнали с мисълта, че животът е труден, ангажиментите са смазващи и личното ни щастие няма шанс да се разгърне. Но това не винаги е така.

Балансът на глава и този между кариера, семейство и личен живот е въпрос на решение – искам ли да съм добре или не. Положителният отговор на този въпрос с необходимата доза устойчивост не след дълго ти дават нужната сила да се справяш, да не се предаваш, да постигаш и да се чувстваш добре в кожата си. Някак неусетно животът сам започва да се „скроява“ по теб, а не обратното. Но промяната е отвътре навън.

Ти ли намери йога или тя намери теб?

Всъщност и двете са верни. Намерихме се. Изучавах йога дълги години. Пътувах по целия свят и трупах знания от най-добрите йога инструктори. Накрая в собствения ми живот дойде моментът, в който тя да се превърне в перфектния инструмент, който да ме държи в моята цялост. Тя се появи в живота ми, когато бях готова да я приема и разбера. Хванах се за нея като спасителен пояс. Когато виждаш, че нещо има такъв възхитителен ефект върху настроението ти, тонуса ти, съзнанието ти, искаш да го споделиш с още хора. Това и направих.

Как се родиха любимите студиа Yoga Vibe?

Създадохме Yoga Vibe в началото на 2017-та година с идеята да направим в България нещо ново, което да промени представата за йога у нас. Извадихме йога от малките тъмни зали и я направихме достъпна. До тогава липсваше модерно, чисто, светло и красиво място и се радвам, че създадохме не едно такова, а цели пет пространства. Искахме йога да стигне до всеки човек независимо от възрастта, гъвкавостта му, килограмите и възможностите му. Поставихме си една цел, да служим добре на хората за постигането на по-удовлетворен живот. За целта поставихме клиента си на централно място, така че неговите нужди и интереси да бъдат водещи.

За мен йога не е нещо, което само духовно-извисени хора могат да практикуват. Колкото по-рано намериш начин да се връщаш към себе си, толкова по-добре. За всеки е различно. За мен е йога. Йога има инструментите да възстанови всичко, което съвременния живот ни отнема – здравето, нервите, баланса.

Какви са твоите йога класове?

Йога предлага своите безброй начини да ни накара да се чувстваме добре. Ако сме преуморени и твърде активни през деня, има йога практики, които могат да ни релаксират, да ни насочат навътре, да ни отпуснат.

Моите часове обаче са по-скоро обратното. Тъй като ежедневието на повечето от нас е свързано със стоене пред компютъра и обездвижване, в моята практика предлагам това, което ни е липсвало цял ден – раздвижване, загряване, натоварване. В съвременната модерна интерпретация на йога използваме тялото, за да постигнем контрол върху ума. Физическото натоварване, освен че оздравява тялото ни, по идеален начин спира мислите и изчиства емоциите ни.

Неизхабената енергия е наш враг.

Натрапчивите мисли, депресивните състояния и лошият сън не винаги са резултат от преумора. Енергията, която се задържа в нас има нужда от редовно, насочено и правилно освобождаване. В моите часове поизпотявам хората, признавам. Но резултатите са невероятни – клиентите веднага усещат възвръщането на силите си и баланса, независимо, че за кратко след практиката са физически изморени. Това всъщност ги отпуска.

Много хора избират йога като заместител на фитнеса, защото правят разлика в ефективността. Освен да възвръща кондицията на телата ни, йога е и най-лесният начин да спрем мислите си, да се свържем с дъха си и да контролираме ума си.


Какви други „инструменти“ използваш, за да постигнеш хармония и баланс?

Винаги съм в процес на търсене на нещо, което да ми служи да се чувствам добре. Имаме толкова много сетива. Колко по-лесно би било ако чрез всички тях успяваме да си доставяме хубави емоции. Обонянието е много силно сетиво, способно да те пренася на различни места. Затова друга моя страст е ароматерапията. Любовта ми към етеричните масла прерасна в нещо повече от чистото им приложението в ежедневието и йога практиките ми. Влиянието на маслата върху балансирането на енергийните центрове се превърна в стимул за разработването на бранда „11 луни“, предлагащ високоенергийни смеси за баланс, защита и хормонално здраве. За създаване на блендите ни, подходящи за абсолютно всеки, независимо от възраст, пол и начин на живот, използвахме познанията на най-утвърдените у нас ароматерапевти, самата аз също съм сертифициран ароматерапевт.

Създадохме специални масла за всеки ден от женския цикъл,

както и за периода на менопауза, с които дамите могат да подкрепят имунитета си. Имаме серия с петте основни елемента, които изграждат както света около нас, така и вътрешния свят. Тези    високовибрационни бленди възвръщат баланса в емоциите ни чрез стимулиране на огъня, водата, въздуха, земята и етера. Имаме серия за кожа, йога колекция и масла за енергиен баланс.

Сега подготвяш ли нещо ново?

Всъщност новината е съвсем гореща. Много съм щастлива, че популярният сред йога практикуващите бранд Omnitom е прероден в България и аз имам честта да бъда негов най-нов наследник. Първите модели от новата колекция, създадени на родна земя, са вече готови.

Omnitom е марка йога облекла с характерно излъчване, удобни, секси, от чист памук. Отговорността в процеса на производство е наш приоритет. За разлика от големите брандове за йога облекла, Omnitom се ражда от талантливите ръце на български шивачи. Това е важно за нас, тъй като всяка стъпка в производството е чиста и устремена да е в помощ на някого. Така дрехите носят енергията на грижата – както за тези, които ще ги облечем, така и за тези, които ни помагат за това.

И още нещо отличава Omnitom. Брандът ще служи на различни благотворителни каузи, като в тях ще се влага процент от продажбите. Това е практика, която прилагаме и в Yoga Vibe от момента на създаването му. Не можеш да вземаш, без да даваш. Сега и Omnitom си поставя същата цел – винаги да възстановява този баланс.

В живота ти има ли съпротива? Има ли нещо, с което все се налага да се бориш?

Има, да. Всички неща, с които ми се налага да се боря, идват от самата мен. Както казах процесът винаги е отвътре навън. Сами привличаме в живота си хората и ситуациите. Слабите ми страни са търпението и перфекционизма. Но работя и върху двете осъзнато и усърдно. С времето разбирам, че колкото повече овладявам изчакването и не бутам неща да се случват насила, толкова по-малка е съпротивата в живота ми.

Но имам и друга перспектива. При различните хора са активирани различни важни теми. При едни е някакъв страх, при други например склонност към критика и т.н. Ние не можем да отречем важните за нас теми, нашите силни и слаби страни. Разбрах, че имайки конкретна важна за теб тема, то тя, както всичко на света, има своите плюсове и минуси. Важно е как ползваме тази енергия, и по-точно къде и кога я ползваме.

Да вземем за пример темата мързел. От една страна е лошо да те мързи, изоставаш със задачите, не помагаш на околните, обездвижваш се. Но качеството мързел може да има и своята положителна страна, ако обаче знаеш къде да го проявиш. Чудесно би било, ако те мързи да се напрягаш от дреболии, ако те мързи да спориш с недоброжелатели, ако те мързи да ходиш на неподходящи за теб места.

Затова опитвам да „възпитавам“ моите важни теми.

Опитвам да съм търпелива, когато и където трябва, но обожавам да съм нетърпелива за зареждаща практика, за приятелска среща и за всякакви хубави моменти. Перфекционизмът си управлявам по същия начин. Опитвам да не го проявявам към другите, а да го насоча към мен, да го ползвам като гориво за собственото си развитие.

Кое беше най-трудното нещо, което „пусна“?

Пуснах вредните за мен хора, включително тези, които обичах. Мисля, че това е най-трудното нещо, което някой може да направи, но и най-важното. Спрях да водя трудни разговори с хора, които не искат да се променят. Сега променям и помагам на хората, но само ако те го желаят и сами потърсят в себе си нуждата да живеят по-добре.

Когато започнеш да се бориш за живот, изпълнен с радост, интереси и ангажираност, не всеки се оказва готов да те последва. Разбрах, че най-ценното нещо, което имаме, са нашите време и енергия, тъй като и двете са ограничени. Хората и нещата, на които отделяме времето и енергията си, определят нашето съществуване. Затова избрах тези хора и занимания, които са „съвместими“ с мен. Мисля, че ако всеки се дистанцира от вредните за него хора, това

ще му даде любовта, уважението, щастието и защитата, които заслужава.

Ако запълни дните си с неща, които го стимулират и радват, депресията и изнемогата все повече ще отстъпват място на чистата радост от живота.

Наскоро „пуснах“, не по моя воля, и човек от семейството, когото обичах с цялото си сърце. Когато изгубиш близък, чувството е всепоглъщащо, сякаш си изгубил собствения си живот. Но разбрах, че всяка загуба може да бъде и дар. Тази трагедия ме накара да заработя още по-усърдно в посока благотворителност и да подкрепя много хора в нужда. Но какво точно правя в това отношение ще пропусна да споделя. Само ще кажа, че добротата има двустранен ефект – да подкрепяш околните не само помага на тях, а и на самия теб. Усещането да си полезен дори може да се нарече егоистично, но то е още един „инструмент“, който ми помага да живея в хармония със себе си и света около мен.

Какво за теб беше важно да задържиш в живота си?

Продължих да съм себе си. Продължих да вярвам, че щастието не се състои в нещо, което имаш, а как преживяваш това, което имаш. В практиките си често припомням това на хората – да осъзнаят, че това което желаят е именно това, което вече имат.

Продължих да работя като корпоративен адвокат успоредно с йога начинанията ми.

Тези два свята са много различни, но това отново е илюзия на умовете ни.

Обичам работата си и там давам същите ентусиазъм и любов. Но няма да крия, че този свят е и източник на изтощение.

Затова продължих, с цялата си любов, да преподавам йога и да живея йога. Виждам, че това помага на много хора да се чувстват по-добре, а това ми дава смисъл. След практика, често се случва те да са изпълнени с благодарност, която искрено споделят. Йога успява да промени живота им из основи. Не само като облекчи физическите им блокажи, но като им даде увереност и най-важното – като поддържа жив огъня на грижата към самите тях.

Да се върнем към стойката на глава. Ако е метафора на какво би била?

На баланс. Труд. Намиране на собствен център и задържането му. Защото не външните условия ни разбалансират. Или поне не би трябвало да го допускаме. Промяната и устойчивостта стават отвътре навън. Държим ли центъра си, няма да „паднем“ толкова лесно, няма да се изгубим. Мисля, че всяка жена е способна да се справя с всичко. Не случайно природата ни е направила толкова издръжливи на болка. Но ако ползваме метафората за стойката на глава, ще добавя, че фокусът е важен – да не изпускаш от поглед целта си. А тя е и самият смисъл на живота – да го изживеем щастливи и да правим възможно най-много хора около себе си такива.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара