Доброто осветление може да засили ефекта на мебелите или да провали замисъла на интериора. То влияе върху настроението и дори върху здравето. Различните видове осветителни тела създават различна атмосфера – релаксираща, работна, динамична… Осветлението трябва да бъде планирано в началния етап на ремонта, за да не се налага впоследствие прокарване на инсталации.

LED стенна лампа, дължина 85 см, с възможност за регулиране на светлината. Енергиен клас A+. От Como

Използвайте основно и локално осветление

Правило номер едно е да се използва два типа осветяване: основно, без фокус върху място или обект, и локално – за четене, за работа, за кухненския плот, за акцент, за разделяне или обединяване на зони.

Серия Rain. От Gala Collezione

Планирайте различни сцени на осветеност 

Това е особено важно за дневната, която е полифункционално място, затова тук е добре да се проектират няколко „сцени на осветеност“, с които се постига различно настроение. Локалното осветление намира място в къта за четене, над масата за хранене, над кухненските плотове.

Осветително тяло за вграждане Wall Rupture Flos. Предлага Illuminarte Interni. 

Препоръчително е да се помисли и за меко, дифузно осветление, подходящо за релакс или домашно кино. Това може да е настолна лампа, но още по-актуални са лампите с високо рамо, които стъпват на пода. В трапезарията за общо осветление най-добър избор е пендел с променяща се височина, поставен централно над масата.

LED осветление на Philips за таван тип „Барисол”, изпълнено в супермаркет. Интегрираната система Philips Dynalite контролира изцяло осветлението на магазина, като подчертава определени зони и създава комфортна среда за посетителите. От „Бронлайт”. 

Използвайте отразената светлина

За общото осветление най-често се използва полилей в центъра на тавана, но това не е добро решение – насочената светлина създава сенки и придава студенина на интериора, а по-отдалечените места не са достатъчно осветени.

LED таванска лампа от висок клас. Състои се от един основен мaster панел, а по желание към него могат да бъдат поръчани разширяващи панели. Модулите се подреждат в различни форми и пресъздават звездно небе. От Como

По-подходяща е отразената светлина, която може да се постигне с вградено осветление. По този начин, освен че се постига равномерно осветяване, се създава илюзия за повече височина. Общото осветление може да бъде решено с плафониера, със системи от тела със скрит източник, с лампи, насочени към тавана, или системи с подвижни прожекторчета.

Серия Hive. От Gala Collezione.

Повече светлина за кухнята 

Когато приготвяме храна, се нуждаем от добре осветена работна площ. Фирмите, които проектират кухни, предлагат мебели с осветление обикновено под ръба на горния ред шкафове. Добре е да се изберат тела с топла светлина, която не променя цвета на храната. LED източниците, разположени на тънки лайстни, могат да се поставят под ръба на работния плот или под долния ръб на шкафовете преди цокъла. Много приятна е светлината от вградените лампички в горните шкафчета зад вратички с матово стъкло.

Ledberg – комплект 3 LED ленти, които могат да се използват в тесни пространства, например зад окачен на стената телевизор. Цена 16,99 лв. От ИКЕА

Работното място – задължително със собствено осветление 

Независимо къде се намира – в отделно помещение или в дневната, бюрото трябва да има собствено осветление. При изпълнението на различните видове работа се изисква различно ниво на осветеност. Например, когато се работи с малки обекти, с текстове или с клавиатура, трябва да бъде поне 300-500 лукса. Най-добър вариант е около бюрото да има общо осветление, което да създава мека светлина без отблясъци, и локално предназначено само за работното място. Особено удобно е мобилното осветление, което променя своето местоположение според работата. Най-подходящи за случая са настолните лампи с подвижно рамо.

LED лампион с модерен дизайн с вградено LED осветление и енергиен клас А. Изработка от висококачествен метал. Височина 130 см. От Como

В спалнята – индиректно осветление 

Осветлението в спалнята не трябва да е силно и ярко, като най-добър вариант е да има няколко тела, разположени на различни места. И тук най-неподходящото решение е полилей в геометричния център на помещението, който ще направи стаята неуютна. Ако има централно осветление, то трябва да бъде плафониера с матово стъкло. Най-доброто общо осветление е индиректното – с аплици на стената; скрито в окачен таван или в шлицове по ръбовете на тавана. Разбира се, нощната лампа е задължителна. Някои модели спални се предлагат с вградени осветителни тела от двете страни на таблата или пък със светещи нощни шкафчета.

Sjopenna настолна лампа. Цена 29,90 лв. От ИКЕА

В банята само водоустойчиви тела

Осветлението в банята напусна традиционното си място над огледалото, но остана добре защитено от водата. Поради изискването продуктите за мокри помещения да бъдат влагоустойчиви, дълги години в дизайна на осветителни тела за банята имаше ограничения. На пазара обаче настъпиха осезаеми промени. Благодарение на технологиите вече има достатъчно интересни продукти, които играят ролята на акцент в банята. Степента на защита срещу влага се обозначава с маркировката IP и две числа. Първото показва степента на защита срещу проникване на частици или чужди тела, а второто се отнася до защитата срещу проникване на течности и точно тя е важна за банята.

Осветително тяло за вграждане Teardrop Flos, дизайн Calvi Brambilla. Налично с различен диаметър, светлинният източник е вграден за максимален визуален комфорт. Предлага Illuminarte Interni

Лампа в гардероба

Това е мястото, което обикновено пренебрегваме, когато става въпрос за осветление. А именно в тъмния гардероб имаме нужда от повече светлина. Това може да бъде например светеща луминесцентна тръба, която се активира при отваряне на вратата.

Ledberg – комплект LED ленти, които могат да се използват в тесни пространства, например вътрешността на шкаф. Цена 16,99 лв. От ИКЕА

В антрето – вградени източници  

Обикновено антрето е дълго и тясно, така че висяща крушка от тавана го прави още по-неприветливо. И тук за общо осветление може да използваме вградени в окачен таван източници. Допълнително поставяме лампи около огледалото. Интересно решение е вграждането на дифузно осветление по периметъра на антрето – зад корнизи и матови стъкла на шкафове. Може да използваме и система осветителни тела, разположени върху шина. В новите проекти често присъства дежурно LED осветление, което маркира ходовата линия нощем.

Полилей Parecchi Lime. Цена 325 лв. От Kare

Икономията – вече задължителна 

Осветлението е един от най-големите консуматори на електроенергия, затова на дневен ред идват енергоспестяващите крушки: халогенни, луминесцентни и светодиодни. Този тип светлоизточници консумират в пъти по-малко електричество от стандартните, освен това са по-трайни. Предлага се голям избор от форми, като светлинната гама варира от студена до топло бяла.

Модулна система серия Cherie на фабрика Dе Majo от хромиран метал и елементи от боросиликатно стъкло, дизайн Luca Ferretto. От Alema Design

От списание НАШ ДОМ

Facebook Twitter Google+

0 Коментара