Номинираният за Грами пианист Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club и носителите на Латино Грами хор Нови български гласове с диригент проф. д-р Георги Петков буквално взривиха зала „България“ като един своеобразен апотеоз на краткото им турне във Варна, Пловдив и сега в столицата. След успешната си европейска премиера пред 3500 души на престижния фестивал Jazz In Marciac във Франция, проектът събрал гореща Куба и магията на българския фолклор доказа, че отвъд нотите винаги е сърцето.

 Снимки: Павел Коев

Ден преди откриването на любимия А то Jazz Фестивал, Роберто Фонсека и хор „Нови Български Гласове“ буквално подпалиха Зала България с енергия, страст и дуенде. Претъпканата уж класическа зала дишаше в един ритъм и пулсираше в ритъма на Куба и вечния български фолклор.

Не помня от кога не ми се беше случвало да видя как публика и изпълнители се сливат в един ритъм и една обща цялост, която кара кръвта ври, а краката да се движат. И, както казва един мой приятел – заспиваш в Ковачевица и се събуждаш в Хавана.

Любов е това.

Така казва и брутално талантливият Роберто, номиниран за Грами, легендарен пианист на вечните Буена Виста Сошъл клъб, разказвайки как се е срещнал с българския фолклор и как тази любов от пръв поглед и пръв тон, го е белязала завинаги. И никак не е учудващо, как по толкова удивителен начин се смесват, сливат и преливат едно в друго неравноделните ритми на българските народни песни и горещите кубински мамбо и самба.

Изяществото и прецизността на женските вокали на

самодивите от  хор „Нови български гласове“

на Георги Петков (не ги бъркайте с Мистерията на българските гласове, въпреки, че тези са повече от магични!) не са фон или орнамент, а са задвижващата сила, генераторът на композициите, чийто аранжимент е неочакван, смел и свободен (дело на Георги Петков и Роберто Фонсека, истински съмишленици от два континента). Досега българският фолклор е бил използван само като подправка към различни етно и фюжън формати.

Тук фолклорът е изворът, причината, вдъхновението на този проект.

Това не пречи на Роберто да държи ритъма в едни части, а буквално да избухва в други. Това прави от пиесите нещо живо, неочаквано и готово за импровизации и развитие. Както се прави в истинския джаз.

Историята на настоящия проект започва още в далечната 2008 г., когато кубинският пианист гостува на IV Фестивал Джаз Плюс със своя квинтет и изнася забележителен концерт на същото място, тук, в зала “България”. Това негово идване в България съвпадна с края на европейското му турне и Роберто реши да се наслади на няколко свободни дни,

потапяйки се в атмосферата на стара София.

Тези дни впоследствие се трансформират в пиесата му “Bulgarian” – част от албума му “Akokan” (2009) и неизменна част от концертната му програма и до днес. При представянето на албума Фонсека говори за дълбоката си възхита от българския фолклор, за вдъхновението, което идва от неравноделните ритми и многопластовото звучене на нашия фолклор.

И ето, че възхитата му скоро даде плод с настоящия проект, зад който стоят неуморните Явор Ганчев и Маргарита Борисова като продуценти.

Работата по „Отвъд нотите“ започва в пандемичната 2020 г с

размяна на ноти и аранжименти

и онлайн репетиции между Хавана и София. Премиерата на новата програма се състоя в София през юли 2021 и на международна сцена в Марсиак, Франция през август 2021, където съвсем новият проект беше представен пред 3500 души на главната сцена на един от основните европейски джаз фестивали.

Роберто Фонсека споделя: “Всеки, който чуе българско хорово пеене, бива разтърсен из основи – от хармониите, от мелодиите, от начина на изпяване, дори от ритъма. Това си е мистерия, която, съчетана с мистерията на кубинската традиционна музика, е нещо удивително”.

Много, много, много благодаря на организаторите и виновниците за това събитие, неуморните Маргарита и Явор от Jazz + !!!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара