Със статут на суперзвезда в оперния свят, Елина Гаранча шества по световните сцени с напълно заслужено самочувствие. Зад него обаче стои жена, която умее да се радва на малките неща в живота, работи усилено върху кариерата си, но поставя на първо място семейството.

Пътят на Елина сякаш е предопределен. Maйка й е певица и преподавател, а баща й  – ръководител на хор. От малка тя попива най-доброто от музикалната култура и съвсем закономерно започва да учи в Латвийската музикална академия. По-късно мецосопраното продължава образованието си във Виена и САЩ. Професионалната й кариера започва в Щатсопера Майнинген, след като печели международния конкурс за певци “Мириам Хелин“ през 1999 г., а през 2001 г. е финалист в престижния BBC Cardiff Singer of the World Competition. За кратко време тя се утвърждава като една от най-големите оперни звезди в света с участието си в главните роли на много престижни сцени и изпълненията си с най-добрите симфонични оркестри. Тя завладява сърцата на публиката с красивия си глас, интелигентност, музициране и въздействащи сценични превъплъщения.

снимка Holger Hage

„За мен не е професионално да изляза на сцената и да изгоря –  казва Гаранча, – първата ми цел е да представя гласа си, към това добавям не в конкретния ред, израз, характер, емоция. Но на първо място е гласът. Та нали преди всичко съм певица. Иначе бих била актриса.“

Красивата визия, изключителната техника и искреност на изпълненията й осигуряват чести гостувания във виенската Щатсопера, берлинската Щатсопера, баварската опера в Мюнхен, Карнеги хол в Ню Йорк и Уигмор хол в Лондон, Метрополитън, участия в различни галавечери и фестивали във всички точки на света. Любими на публиката са съвместните й концерти с руското сопрано Анна Нетребко, с която в момента са най-популярните женски оперни вокали в света.

снимка Holger Hage

Изключителен перфекционист, мецосопраното уважава много музикалната критика, от която се учи. Но и до днес най-големият критик си е самата тя:  „Ако съм направила грешка, не ми е до аплодисменти, нито до прекрасни рецензии. Аз знам, че не съм дала всичко възможно, или съм била помия. Знам, че този перфекционизъм е обсебващ, но децата ми помагат да гледам на нещата с друга перспектива.“

През септември 2005 г. Гарача подписва ексклузивен договор с Deutsche Grammophon (DG). Нейният първи самостоятелен звукозапис Aria Cantilena е издаден през март 2007 г., а отзвукът е изцяло положителен. Албумите й също печелят адмирациите на критиката и почитателите на оперното изкуство. Те й носят ECHO Klassik award – за Romantique през 2012 и за Meditation през 2015.  Само преди дни излезе и последният й албум – Sol y Vida  – една много лична селекция от добре познати италиански, испански и латиноамерикански любовни песни.

Елина Гаранча и Роберто Араня в „Кармен“ в Метрополитън.

„За мен тези многоцветни песни са перфектно отражение на силно емоционалния начин на живот на юг – има онази почти луда любов, но и дълбока сантименталност“, казва Елина.

В света на операта не е рядкост сцената да събере двама души и в живота, както се случва с Елина Гаранча и британския диригент Карел Мария Чичон, с когото имат щастлив брак и две дъщери. Двамата се опитват да съчетаят кариерите и семейството си възможно най-добре. Тя е чучулига, а той сова, но и двамата уважават странностите си и се стараят да прекарват повече време заедно. Елина има правило: да не се разделя от децата си за повече от 10 дни. За нея родителството е централна тема в ежедневието й: „Децата също имат моменти на разочарование и се научават как да се справят с него“. Тя отделя внимание и на музикалното им образование:  „Свиренето на музикален инструмент, независимо дали е дървена лъжица или цигулка, стимулира мозъка на децата.“

Личният живот на примата има съвсем малко допирни точни с операта. „Повечето от истинските ни приятели не са част от музикалния бизнес“, казва тя.

Като всяка звезда, Елина Гаранча често е обект на нездраво любопитство. За да потуши слуховете през 2013 г., мецосопраното издава автобиография със заглавие „Обувките наистина са много важни“, която описва живота й между различните светове: Изтока и Запада, деца и кариера, талант и дисциплина, и как е извървяла пътя от Латвия до големите оперни сцени. И преди да заподозрете, че е пристрастена към Маноло Бланик или Лубутен, Елина пояснява: „Обувките са символ на приземеност. Ако сте свързани със земята, това ви дава сигурност и можете да вървите по-лесно през живота. Сцеплението е важно – първо трябва да бъдете здраво свързани със земята,  преди да можете да летите ”.

Снимка Холгер Хаге

Елина Гаранча ще пее за първи път в София в Зала 1 на НДК на 23 септември. Поканата идва от Софийската филхармония, а концерта на красивото мецосопрано ще дирижира съпругът й Карел Марк Чичон. За концерта си примата е подготвила репертоар с любими оперни арии на Верди, Пучини и Чилеа, както и песни на Гардел, Гасталдон и други. Билетите за музикалното събитие на 23 септември вече са в продажба на касите на НДК, зала „България“ и в мрежата на Eventim.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара