Името на Ю Несбьо говори само за себе си, а героят на криминалната му поредица инспектор Хари Хуле е не по-малко известен. Книгите на норвежеца са преведени на над 50 езика и са продадени в 40 милиона екземпляра. Неговият „Макбет“ беше сред най-важните книги за 2018-а година според „Ню Йорк Таймс“, година преди това се появи и първата касова екранизация по „Снежния човек“, а към следващите филмови проекти се свързват звезди като Леонардо ди Каприо, Чанинг Тейтъм, Мила Кунис, Дени Вилньов, Джейк Джиленхол.

С излизането си „Нож“ стартира на първо място в Обединеното кралство и в челната десятка на „Ню Йорк Таймс“. А сега вече е българските книжарници.

Заварваме Хари – легенда сред силите на реда в Осло, но и  известен със самоунищожителното си поведение – обратно при отколешната си любима, бутилката уиски, и изгонен от съпругата си Ракел. След дългогодишен престой зад решетките серийният изнасилвач и убиец Свайн Фине излиза на свобода, в същото време Хуле губи службата в полицията… И е безсилен да спре най-стария си враг. Жена, близка до Хари, е намерена намушкана до смърт.

Какво е най-лошото, което може да сполети един човек, запитал се Несбьо. И го „причинил“ на Хари Хуле. „Животът му се преобръща наопаки – синтезира Несбьо преживяванията на главния герой в „Нож“. – Закъсал го е здравата. А често, когато човек си мисли, че по-лошо няма накъде, се случва наистина голямо нещастие.“ Във всеки следващ роман Ю Несбьо подлага своя инспектор на такива „изтезания“ , физически и психически, че е чудно как нещо е останало от него. Но в „Нож“ норвежецът е особено безмилостен.

Хуле – блестящ главен герой

на 11 предишни книги в поредицата – е едновременно безкомпромисен и харизматичен, и пълна развалина. Той е истински детектор на лъжата – умее да долавя „единствената фалшива нота в симфонията“. Понякога, разбира се, му отнема известно време, но пък пътят на инспектора до истината е винаги фантастичен за четене. „Нож“ е роман, изпълнен с достоверни, човешки герои, богата предистория и скандинавска тревога. Сюжетът стремглаво взема неочаквани завои до последната страница.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара