• Грижи за кожата на ръцете 

Най-подходяща за миене на ръцете е хладката и топла вода. Много честото миене дразни кожата. Една от причините за изпръхване на ръцете е недостатъчното им избърсване. Кожата на ръцете може да се омекоти с растителни масла, чист вазелин, ланолин, кремове. Добре действа при почистване на ръцете лимоновия сок. За намаляване потенето на ръцете се употребяват разтвори от формалин и спирт с прибавянето на 2% салицилова киселина или резорцин.

  • Пукнатини на ходилата 

Кожата на краката загрубява и надебелява от продължителен натиск и триене при ходене в неудобни обувки, при ходене с боси крака, особено по неравни места, и т. н. Премахването или намаляването на прекомерното вроговяване на кожата на краката може да стане най-лесно по следния начин: потапят се краката за 15-20 минути в съд с топла вода, след което се намазват дебело с 10 или 20% салицилова киселина, размесена с вазелин. Тези процедури се повтарят няколко дни наред. В упорити случаи и особено при хроничните екземи се прилага и облъчване с рентгенови лъчи.

  • Лунички

Най-доброто средство против луничките е да се защити лицето от слънце, особено през пролетта, тъй като тогава кожата е най-чувствителна. През лятото тя вече привиква и може спокойно да се излага на слънчевите лъчи. Кожата на лицето можем да защитим от слънцето освен с шапка, и като я намажем с крем за лице. Рецепта за крем за суха кожа: цинков окис – 3 г, хинин – 2 г, бадемово масло – 5 г. Всичко това се стрива като еднородна маса, към която прибавяме 15 г вазелин. При мазна кожа добре е да употребяваме същия крем, като вместо бадемово васло и вазелин, сложим глицерин.

Когато сме принудени да прекараме дълго време на открито, необходимо е да замазваме кожата със следния разтвор: към добре разбит белтък прибавяме 25 г глицерин, 50 г одеколон и 20 г пудра. Още в първите пролетни дни трябва всекидневно преди излизане на улицата да намазваме кожата на лицето. Ако по лицето има малко и не много тъмни лунички, то достатъчно е сутрин и вечер да натьркваме кожата на лицето с оцет или с лимонов сок.

Голяма полза допринася и старото народно средство – намазване на лицето с кисело мляко и така да престои няколко часа.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара