„Вирджиния Улф” – проницателен портрет на една от най-забележителните писателки на модернизма, създаден писателя Найджъл Никълсън, вече е на българския пазар.

„Вирджиния Улф“ е необикновена биография. Написана е от човек, който е познавал авторката на „Госпожа Далауей” и „Към фара” още от малък. В книгата са застъпени всички ключови моменти, обстоятелства и идеи, които правят живота й така интригуващ и до ден-днешен за поколения читатели. Освен това биографията съдържа оценка на големите й литературни постижения.

Найджъл Никълсън ни представя разказ от първо лице, изпъстрен с много интимни случки и лични спомени, които не могат да се прочетат никъде другаде. Той обрисува Вирджиния Улф като централна фигура в небезизвестния интелектуален кръг Блумсбъри, възхищава се на удивителната оригиналност на романите й, особено на „Вълните“, изказва честното си мнение за двете й полемични книги „Собствена стая“ и „Три гвинеи“.

Найджъл Никълсън е син на Вита Саквил-Уест, близка приятелка на Вирджиния Улф и за кратък период

нейна любовница.

Двете прекарват дълги дни заедно, най-вече по времето, когато Джини, както са я наричали на галено, пише „Орландо“ – въображаемата биография на неговата майка. Никълсън е редактор на изданието от шест тома писма на Вирджиния Улф. Автор е и на други биографични книги, сред които „Портретът на един брак“ за прочутите си родители, и двамата писатели. През 2000 г. е удостоен със званието „Кавалер на ордена на Британската империя“ за заслуги в областта на литературата и за запазване на историческата памет.

През октомври почитателите на Вирджиния Улф и биографичните драми ще имат възможност да гледат филма „Вита и Вирджиния” – завладяваща история за любовната връзка между предизвикателната аристократка и писателка Вита Саквил-Уест и Вирджиния Улф, иконата на литературния модернизъм. Копродукцията на Великобритания и Ирландия е част от програмата на CineLibri 2019

Facebook Twitter Google+

0 Коментара