Днес често се употребява термина „визия за живота“, като се има предвид яснотата и посоката за развитие на всеки човек в период поне от 5 години. Както се казва в такива случаи, когато имаме посока, лесно се предприемат действия за достигане на целта.

За да бъдем адекватни и конкурентоспособни, трябва ясно да мислим в дългосрочен план – накъде отиваме и какви резултати искаме да постигнем. Защо е важно да имаме цел и посока? Смисълът е да доведе до промяна в качеството на живота, който водим и да ни донесе повече спокойствие и увереност.

В съвременния коучинг съществува един ефикасен инструмент за постигане на ефективно планиране във всяка сфера на живот – т. нар Колело на баланса, според който трябва да имаме идея какво искаме да постигнем като резултати. Всички сме наясно, че щастието ни зависи от нашия личен принос. Затова ви предлагам варианти за организиране на ежедневието:

В сфера здраве

 

Ако искате да сте здрав и да разполагате с повече енергия във физическото си тяло, както и да имате видими физически промени, безспорно трябва да положите усилия. Защото, ако не увеличите енергията в тялото, няма да можете да изпълните задълженията и отговорностите си по останалите сфери на живот.

Какво най-елементарно да направим – първо осигурете на тялото си три основни хранения в един и същи час, за да може организмът ви да подготви достатъчно количество ензими, които да разградят храната, която сте погълнали. Пийте минимум 2 литра вода дневно, защото нервната ни система се зарежда от течностите. Това е важно, за да не прегряваме, агресираме и да не се обезводняваме. Много е важно да си осигурявате необходимото количество сън, защото именно тогава се обновяват клетките на всичките ни тъкани и органи – нервна, храносмилателна, сърдечно-съдова, отделителна, полова система и т.н.

Също толкова важно е да осигурите на тялото си динамична двигателна активност, защото с напредването на възрастта се забавят метаболитните процеси и се намаляват двигателните способности, поради физиологичните и хормонални изменения, свързани с остаряването.  Това е един съвсем естествен процес, но доколко ще го забавим, е изцяло наша лична отговорност;

В сфера работа и лични финанси

Ако искаме да имаме добри резултати, първо трябва да се впишем в организационната култура на работното място. Да се свържем с ценностите и традициите на екипа. С  позитивните качества на всеки негов член. Да спазваме лични граници, да имаме добра комуникация и уважение един към друг. Да се свържем със стила и метода на управление на лидера. Да не пренебрегваме времето за team building, с цел опознаване и сплотяване на екипа. Да поддържаме нивото на професионалните си знания и опит, чрез събиране на информация за новостите в професионалната област, в която работим. Да се финансираме самостоятелно при участието в тематични обучения и тренинги, за да сме в крак с тенденциите.

Няма как да не отчетем, че ако искаме да бъдем конкурентоспособни, адекватни, полезни и интересни, преди всичко за себе си, трябва да се научим да спестяваме и да инвестираме в себе си. Ето защото членството в социални групи за повишаване на финансовата ни грамотност е от особено значение – както за нас, така и за нашия партньор и за децата ни, ако искаме да сме самостоятелни и на необходимото ниво на социално развитие.

В сфера партньорски отношения

Колкото по-добре познаваме партньора си – какво харесва, от какво се вълнува, кои са неговите хобита и интереси, толкова по-добре ще се свързваме с него и неговите ценности, по-приятно ще прекарваме времето си заедно. Уважението към неговите роднини, приятели и социални интереси е част от уважението към неговия авторитет като личност. Когато  приемаме партньора си като равностоен по принос в двойката, само тогава бихме могли да бъдем искрени един към друг и да получаваме равностоен обмен от енергия. Едва тогава бихме могили симетрично да се развиваме, като двойка, и да вървим в посока към реално сътрудничество и партньорство.

В условията на криза на партньорските отношения, вместо да споделяме тихомълком на приятели и роднини, да търсим съюзници в името на нашето субективно възприемане на нещата, е по-добре да се обърнем към професионалист. Опитен психолог, треньор по личностно развитие или консултант по партньорски отношения ще бъде много по-полезен и ефективен със съветите и предложенията си, отколкото да си мислим, че и сами можем да се справим. Кризата е част от процеса по възприемане на партньора, част и от неговата промяна или загуба.

Моля да се опитате да разберете едно – смяната на партньора не е решение на кризата. Много често кризата е недостиг на личен ресурс. Дори и при смяна на партньора, този, който преживява личностна криза, ще направи пренос на проблемите си от единия към другия. Ето защо с помощта на опитен професионалист може да се открие слабото звено – самооценката, мотивацията, ресурсите, травматично преживяване или натрупан негативен опит в миналото, ограничаващо вярване и самосаботиращи мисли, незадоволена потребност или специфики на работната или социалната среда. Източниците на криза могат да бъдат вътрешни за личността, а може да бъдат и външни, от обкръжението.

В сфера приятелска или социална среда

Ние сме средноаритметичното на 10-те човека, с които най-често общуваме. Ето защо е много важно да подбираме средата си. Ако в нашето обкръжение няма хора, на които да се възхищаваме и да вдигаме сами летвата по отношение на нашите постижения и резултати, ще ни бъде много трудно да се развиваме.

В случай, че около нас има хора, които ни влияят деструктивно, е хубаво да се разделим с тях. Ако средата, в която се движим вече не ни дава стимули, е добре да я променим. Казват, че в края на всяка година трябва да имаме поне трима нови приятели. Това показва, че не сме в застой и сме отворени да научаваме нови неща.

В сфера личностно развитие

То трябва да бъде част от нашия живот. Винаги трябва да сме отворени да научаваме нови неща – да прочетем нова книга, нов филм, да посетим ново и интересно място, да опитваме нови вкусове, нови преживявания и емоции. Да разширяваме себе си като светоглед.

Всеки човек трябва да има стратегия за собственото си развитие. Нашето усъвършенстване е важно за нашето оцеляване, разширяване и преобразуване като личности. Животът ни без предизвикателства ще бъде обречен на скука и рутина, на бавна деградация. В съвременните условия трябва постоянно да се предизвикваме, за да сме сигурни, че ще бъдем добра компанията и събеседник.

Доколко балансиран е животът ви, ще разберете, след като оцените всяка сфера на вашия живот, като си поставите от 0 до 10 точки, с оглед на това до каква степен са задоволени вашите потребности. В случай че имате над 70% във всеки от секторите и стойностите ви са приблизително еднакви, то вие сте от малкото щастливи хора, които се развиват симетрично във всички сфери на живота.

Ако резултатите са различни в отделните сфери и стойностите в някои от тях са под 50%, то представете си, че сте автомобил, чиито колела са различни. Тогава ще ви бъде трудно да се движите по пътя на живота, ще усещате друсане, дискомфорт и сътресения. Ще се чувствате уморени и напрегнати. Смисълът на този тест е да разберете какво ви липсва, да го превърнете в цел и да го добавите в живота си така, че той да стане балансиран.

Огледайте оценките, които сами си поставихте, и изберете от Колелото на баланса област, която искате да подобрите. И понеже за нас, хората, е привично да мислим за проблемите, то първо опишете това, което не ви харесва в ситуацията, като изброите поне десет неща.

Например ако проблемната област е кариера:

  1. Притиснат съм от хиляди задачи.
  2. Шефът има към мен нереални изисквания.
  3. Налага се да изпълнявам задачи на други хора.
  4. Чувствам се несигурен за мястото си.
  5. Повишават другите вместо мен.

Сега, срещу всеки проблем напишете това, което бихте искали да имате и какви действия бихте предприели за целта. Какво не сте поели сам като отговорности?

Има една житейска максима: ако имате желание и то не се сбъдва, това означава, че не полагате достатъчно усилия. Уместният въпрос, който следва да си зададете, е как се подготвяте за изпълнението му? Какви действия, нови знания или запознанства имате в тази посока?

Центрираният човек e постигнал баланс в удовлетворяването на своите потребности симетрично по всички сфери на живота. Това се постига с изготвяне на задължителен график за изпълнение на отговорностите ви всеки ден и, паралелно с него, на допълнителен график за личното време, хоби и интереси.

Доказано е, че само с организация, дисциплина и постоянство се постигат сериозните неща в живота. Ето защо в рамките на 24-те часа трябва да се научите да разпределяте времето си така, че за всяка сфера да отделяте средно по два часа.

Успешните и богати хора разполагат и с двата графика на организиране на времето си, затова успяват да реализират своя потенциал на 100%. Щастието се дължи на успеваемостта, това е навик който трябва да възпитаме в себе си, за да се чувстваме реализирани.

Уверявам ви, че всичко е постижимо, стига да имате вътрешна мотивация и воля за постижения.

Вече двадесет години имам своя задължителен и допълнителен график. Смея да твърдя, че съм симетрично развита личност и за да онагледя това, ще ви споделя моите резултати. По отношение на физическото ми здраве поддържам едни и същи килограми, всяка задача за деня изпълнявам на принципа „не оставяй днешната работа за утре“, като в началото на предишния ден планирам задачите си за следващия, естествено, използвам и известна доза гъвкавост за това. Винаги имам енергия и време, защото зная, че моето щастие зависи от мен самата. Радвам се на добри и качествени социални връзки, имам социална среда, качествено време, прекарано с моите деца, както и време за хоби, интереси и личностно развитие. Доста динамичен начин на живот!

В края на деня имам своите ритуали.

Винаги се награждавам с нещо дребно. Спазвам ритуала си за благодарност. Отделям време за кратка медитация. Поддържам фокуса си в позитивните, градивните и стойностните неща. Това, което ми дава повод за радост е, че утрешният ден е денят, в който ще имам възможност да направя интересни, любопитни и нови неща. Да опитам нови вкусове, да тествам нови варианти и да се запозная с нови хора.

Разберете, че ако ние не си отправяме предизвикателства, няма кой да го направи за нас. Така възпитавам децата си, така увличам приятелите и съмишлениците си. Всеки, който ме познава, знае, че това не са думи просто за нахъсване, а мое ежедневие. Животът ми е цветен и изживян пълноценно, защото изградих един много важен навик – да го планирам и да му се наслаждавам.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара