Скъпоценните камъни са познати още от древността. Повечето се използват за изработването на бижута. Но древна е науката, която разпознава лечебните качества на камъните. Тези качества са допълвани във времето, добавяни са препоръки, свързани с опита на хората и лечителите. Няма нищо изненадващо, че камъните и астрологията са свързани.

gems-1445315_960_720

Кои камъни са подходящи за дадена зодия? Какви са качествата на дадения камък, как биха помогнали на човек за физическото, емоционалното и психическото му здраве?

Едни от камъните носят спокойствие, други възбуждат, а някои лекуват, поставени на болното място. С помощта на скъпоценните камъни можете да си помогнете при стомашно-чревни неразположения, да намалите главоболието, да излекувате простудно заболяване и т.н. Енергията на скъпоценните камъни може да повлияе добре на сърцето след прекаран инфаркт. Подобряват кръвообращението и оросяването на мозъка. Някои камъни се препоръчват при желание за зачеване. Камъка може да го сложите в джоба си и да бъде винаги с вас. Скъпоценните камъни са изключително подходящ подарък за любимите ви хора.

ОВЕН

Овен е знак на Огъня, нетърпелив и амбициозен. Представителите на този знак се стремят винаги да бъдат напред. Техните камъни са рубин, диамант, раухтопаз, цирконий.

diamond-161739_960_720Кралят на камъните и камъкът на кралете: диамант е камък на лидерите, на хората, неудържимо стремящи се към победата. Той ги предпазва и им носи успех във всички начинания. Диамантът е талисман на хората, уверени в себе си, силни духовно. Като лечебен камък той се препоръчва при заболявания на ума, предпазва от зависимости, сваля температурата и намалява възпаленията.

Раухтопаз е разновидност на кварца с опушен цвят. Той служи на силните хора, но повече относно духовните търсения, не толкова материалните. Този камък лишава собственика си от твърде високото му самочувствие, пази от ревност, което е от голяма полза за горделивите Овни. Лекува заболявания на психиката, спасява от самоубийство и избавя от зависимости. Раухтопазът помага и при заболявания на черния дроб и надбъбречните жлези.

jewelryРубинът е камъкът на властните и страстните натури. Той им помага да побеждават, освобождава бурната енергия на огнените знаци, като при това увеличава силата на духа им, но не го прави в положителна посока, затова е нужно да бъдат внимателни. На твърде предпазливите и меланхолично настроението хора този камък придава увереност в силите им. Лекуващите с камъни предполагат, че рубинът е ефективен при заболявания на централната нервна система, а също и при астма.

Цирконият придава увереност на хората, чиито сили намаляват. На огнените Овни, свикнали да раздават енергията си до край, този камък може да помогне в период на изтощение, подкрепяйки тяхната сила. Цирконият помага и на уменията да прониквате в чуждите сърца, с което не може да се похвали нуждаещия се от това Овен. В качеството си на лечебен камък цирконият лекува органите на храносмилателната система.

ТЕЛЕЦ

Телецът е практичен и търпелив. Във връзките си той е постоянен и верен и традициите за Телеца не са празно понятие. Талисмани за този знак се явяват изумрудът, сапфирът, амазонитът и ахатът.

agates-1262011_960_720Ахатът е от дълбока древност с хората. Още древногръцките оратори са го използвали като талисман, придаващ на думите на говорещия убедителност и сила. Ахатът придава на собственика си спокойствие и умиротворение, такива хора са изпълнени с вътрешна сила, но не са склонни да я показват напразно. Лечителите предлагат ахата да се използва при заболявания на гърлото, което е важно за Телците, защото при тях това е уязвимо място.

Амазонит е разновидност на фелдшпата с красив зелен цвят и е камък на покоя и домашния уют. Той укрепва семейните връзки, които Телецът цени, и носи мир в семейството. Като лечение, този камък помага при заболявания на костите, за очистване на организма от шлаки, поддържа косата и зъбите в добро общо състояние.

Скъпоценният изумруд служи на хората да бъдат уверени в себе си, да бъдат спокойни, придавайки им вътрешна сила. Телците са надарени с тези черти и притежаването на изумруд ги прави щастливи. Този камък помага за разкриването на талантите на Телците, подкрепя ги в начинанията и им помага при преодоляването на тежките жизнени ситуации. Изумрудът лекува стомаха, помага за успокояването на нервната система.

sapphire-1433293_960_720Сапфир – това е камъкът на отговорните и сериозни хора, каквито са всъщност Телците. Този камък укрепва паметта на притежателя му, дава му вдъхновение и пробужда жаждата му за нови знания. Сапфирът поражда у човека вярност, придава му скромност и го направлява в добрите дела. Сапфирът лекува заболявания на пикочо-половата система, укрепва нервите, спасява от ревматични болести.

БЛИЗНАЦИ

Близнаците са общителни и любознателни хора. Тяхната бурна енергия е трудно да бъде обуздана, а интересът им към всичко в света е зашеметяващ. Берил, родонит, сердолик и цитрин са талисманите на този знак.

aquamarinБерил обединява цяла група камъни, от които за Близнаците най-подходящи са златистия хелиодор и синия аквамарин. Тези два камъка допринасят за по-лесното запознаване, за по-лесното установяване на нови връзки, привличат към притежателя им симпатиите на околните, което е важно за Близнаците, чийто живот преминава в общуване. Берилът помага и за опознаването на околния свят. Той подпомага защитата срещу простудни заболявания, помага за нормализирането на водно-солевия баланс на организма.

Родонит покровителства талантливите и ловки хора. В притежателя си той развива умението да вижда в чуждите души, което е много важно за Близнаците, живеещи в света на информацията и общуването, бори се с мързела – трагедия за творческите натури. Литотерапевтите лекуват с помощта на родонит отоци и заболявания на сърдечно-съдовата система. Освен това се счита, че този камък помага по въпросите на мъжката полова сфера.

serdolicЯркият, горещ сердолик привлича към притежателя си вниманието на другите хора. Той придава на стопанина си проницателност и прави думите му много убедителни. Освен това, сердолик е талисман на любовта, укрепва връзките, от което изключително много се нуждаят Близнаците. Сердолик се използва при лечението на отоци и кожни заболявания, помага за бързото зарастване на раните.

Жълтата разновидност на кварца – цитрин,  е камъкът на слънчевите хора, на оптимистите. Той подобрява настроението, внушава на човека вяра в самия себе си. Думите на притежателя на цитрин са убедителни и заразителни със своята сила. Този камък помага и на тези, които работят с ръцете си, използвайки своята ловкост. Лечебните свойства на цитрина се състоят в помощта му при заболяване на стомашно-чревния тракт и при депресивни разстройства.

РАК

Ракът е човек домошар, затворен, ценящ уюта на своя дом. Той се старае да скрие от околните своята емоционалност и ранимост. Талисмани на представителите на този знак са изумруд, перли, лунен камък и авантюрин.

avanturinИскрящият авантюрин придава на своя притежател оптимизъм, от който често се нуждаят лесно ранимите и обидчиви Раци. Заедно с това този камък изостря чувствата, дарява вдъхновение. Авантюрин помага на хората, попаднали в риск, предпазва от капризите на съдбата. Като лечение авантюрин помага при заболявания на кожата и косата, подобрява обменните процеси в организма.

Перлите придават на човешката чувствителност стабилност, даряват щастлива любов, за която мечтаят романтичните Раци. Покой и умиротворение в чувствата – това е нещото, от което се нуждаят представителите на този знак. Перлите предпазват притежателя си от прекалена горделивост и ги защитават от чуждата злоба. На състоянието на физическото здраве на собственика си перлите реагират много остро. Смята се, че те влияят благотворно на черния дроб.

ring-1110322_960_720Изумрудът е способен да успокоява сърдечната болка, която нерядко изпитват лесно ранимите Раци. Този камък е способен да проясни съзнанието на притежателя си и да му придаде недостигащото му хладнокръвие, помага му по-добре да разбере чуждите мотиви и да ги предпази от глупавите идеи на околните. Изумрудът лекува не само заболявания на нервната система, но и стомашни болки.

Лунният камък е камъкът на романтиците и поетите. Той разкрива у притежателя си таланти, придава му способността ясно да изразява своите мисли и чувства. В отношенията лунният камък носи вярност и покой, учи обичащите се да се разбират един друг. Нервните заболявания този камък лекува меко и незабележимо, очиства организма, спомага за лечението на отоците.

ЛЪВ

Лъвът е знакът на победителите, те по право притежават това звание. Лъвовете са ярки и горделиви, като в същото време им е присъщо и царското великодушие. Талисмани за тези хора се явяват елмаз, кехлибар, рубин и нефрит.

Царственият елмаз притежава свойствата да дарява своя притежател със сила и енергия. Стопанинът на този камък е лидер във всичко, притежаващ голяма сила на духа. Елмазът помага на Лъвовете при рушенето на преградите, поставени на пътя им, водещ към победата. Въпреки това собственикът на този камък трябва да бъде честен и искрен и камъкът ще го пази от лош късмет. Елмазът притежава силата да сваля температурата и да премахва възпаленията, помага при заболявания на главния мозък.

nefritНефритът е камъкът на хармонията и спокойствието. Той влияе благоприятно на огнената натура на Лъва, придавайки му спокойна увереност в самия себе си. Притежателят на нефрит е мъдър и не е склонен на необмислени думи и действия. Нефритът пази мира и спокойствието в семейството, помага за взаимното разбирателство между различните поколения. Този камък лекува сърдечносъдовата и отделителната системи, подкрепя действията на лекарствата, които са на растителна основа.

Огненият рубин уверено води своя притежател към върха. Него не го вълнуват душевните качества на собственика, което може да бъде опасно, защото рубинът повишава страстта и енергията на човека. Придава му увереност в самия себе си. Счита се, че рубинът е ефективен при лечение на заболявания на централната нервна система и дихателните пътища.

kehlibarКехлибарът е вкаменена смола, която често съдържа в себе си различни съставки – от камъчета до дребни животинки. Като талисман той дарява с успех в начинанията, придава вяра в собствените сили и оптимизъм на притежателя си. Кехлибарът носи на собственика си просперитет и привлича вниманието на околните. Лечебните му свойства са широки: действа на гърлото и белия дроб, бъбреците, намалява възпаленията, нормализира киселинния баланс на организма.

ДЕВА

Хората, родени под знака Дева, се отличават с консерватизма и желанието си за ред. Те не са хора, които се стремят да изпъкнат. Талисмани на Девата са яспис, ахат, змеевик и шпинел.

Ахатът дарява човека с мир и спокойствие. Девите ценят свойствата на този камък да усмиряват конфликтите. Този камък придава на притежателя си устойчивост и увеличава неговата вътрешна сила. Освен това, ахатът дава на собственика си мекота на нрава, от която Девите се нуждаят. Ахатът успокоява нервите и лекува заболяванията на костите и ставите.

zmeevikЗмеевик, наричан още серпентин, е склонен да пробужда в човека склонност към познание и учение. Носещите го никога не се спират в търсенето на нови знания. Девите като натура са доста хладни хора, змеевикът им придава способност да чувстват околните. Пази ги и от „лоши“ очи и от негативната енергия на обкръжаващите ги. Литотерапевтите препоръчват змеевика при нервни заболявания. Смята се, че флаконите, направени от този камък, увеличават свойствата на лекарствата, които се намират в тях.

Шпинелът придава на своя притежател страст, лишава го от душевен покой, от което страшно се нуждаят излишно земните и практични Деви. Шпинелът дарява любовни чувства, прави ги ярки и мощни. Помага и в материалните дела – избавя притежателя си от бедност. Като лечебен камък шпинелът помага да се облекчи болката, помага да се справите с инфекциозните заболявания.

cherven-yaspisОт ясписа на Девите най-близки от всички разновидности са червеният и зеленият. На своя притежател ясписът придава красноречие и подобрява неговата памет. Този камък придава смелост, внушава увереност в собствените сили, помага му да побеждава. Още от времето на Хипократ с яспис се лекуват епилепсия и треска.

ВЕЗНИ

На Везните им е присъщ стремежа към красота и хармония. Тези хора се стремят във всичко да постигнат равновесие. Техни талисмани се явяват рубелит, малахит, топаз, нефрит.

malachite-401995_960_720Малахитът е камък на красотата и хармонията, които така се ценят от Везните. Той привлича към притежателя си вниманието на противоположния пол, но е нужна известна предпазливост с него. Малахитът дарява приятелски чувства. Предпазва от неправилни крачки тези, които балансират на ръба. Като лечебен камък малахитът помага при справянето със заболявания на кожата.

Нефрит е камъкът на самотните, отблъскващ от тях всички несгоди. На своя притежател нефритът носи успех и дълголетие, осигурява им спокойно, мирно съществуване. Така натрупва мъдрост и стремеж към хармоничен живот. В качеството си на лечебен камък нефритът помага при заболявания на бъбреците.

Tourmalin030Рубелит, или червен турмалин, е камъкът на творците, разкриващ техния талант в пълна степен. Помага им и в любовните дела, увеличава тяхната енергия и привлекателност в очите на противоположния пол. Турмалинът не позволява на своя притежател да се замисля над трудностите, избавяйки го по този начин от страховете и тревогите. Този камък влияе благоприятно върху имунната и ендокринната системи на организма.

Скъпоценният топаз развива интуицията на своя притежател. Човекът, носещ топаз, усеща знаците на съдбата и уверено ги следва, постигайки хармония. Топазът учи своя притежател да гледа оптимистично на живота, привлича към него доброто отношение на околните. Лекува заболявания на костите, способства за избавяне от кошмари и депресия.

СКОРПИОН

Вътрешната си страстност Скорпионите предпочитат да скрият от любопитни очи, но не винаги успяват. Талисманите на хората от този знак са гранат, александрит, лабрадорит и топаз.

Александритът притежава уникална способност да променя цвета си в зависимост от светлината: при естествена той е зелен, а при изкуствена – червено-виолетов. Александритът е камък, стремящ се да изпита своя притежател, привличайки към него трудности. Но като резултат на победата александритът носи на притежателя си това, за което той по-рано изобщо не е мечтал. Счита се, че освен това този камък лекува кръвоносната система.

garnet-665472_960_720Гранатът е цяла група минерали. Обща характеристика на червените гранати е, че засилват чувството, което е близо до страстната природа на Скорпионите. Той възбужда в тях любовта, способства увеличаването на ревността, придава им безстрашие. Като лечебен, този камък добре влияе на кръвта.

Лабрадоритът хипнотизира с играта на преливащите отражения, той е камък на силните и ярки хора. Носи в живота им трудно постижими мечти, които са само по вкуса на Скорпионите, движи ги само напред. Лабрадоритът защитава семейния живот, който е така важен за представителите на този зодиакален знак. Литотерапевтите считат, че този камък помага за справянето със заболявания на пикочо-половата система.

topaz-562726_960_720Топазът е камък за силни натури и прекрасно подхожда на Скорпионите. Той успокоява гнева и смирява твърде ярките негативни емоции, които са характерни за представителите на този зодиакален знак. Топазът придава убедителност и сила на думите на притежателя си, привлича към него популярност. Този камък нормализира хормоналния баланс, подобрява дейността на органите на храносмилателната система.

СТРЕЛЕЦ

Стрелец е огнен знак. Тези хора не се спират, те са вечно в движение, а понякога и някак хаотично. Камъните, които го пазят са: тюркоаз, аметист, хризолит, алмандин.

Алмандинът е виолетово-червен минерал от групата на граната. Този огнен камък е камък на празниците и маскарадите, които Стрелецът много обича. Предпазва неспокойния си притежател по време на пътуванията му. Литотерапевтите препоръчват алмандина като добро средство за нормализиране на кръвното налягане и обмяната на веществата, с които често се сблъскват Стрелците.
amethyst-1576648_960_720Виолетовата разновидност на кварца – аметиста, обратно на алмандина притежава успокоителни свойства. Той успокоява и уравновесява, от което се нуждаят Стрелците, внушава им привличане към верността и постоянството в чувствата. Аметистът помага на притежателя си да постигне успех в сериозните дела, привличайки към него благосклонността на висшестоящите особи. Като лечебен камък аметистът подобрява кръвотворната дейност и отстранява проблеми в половата сфера.

turquoise-1430954_960_720Светлосиният цвят на тюркоаза успокоява, а и самият камък защитава своя собственик от излишна суетност, което е честа слабост на Стрелците. Тюркоазът им придава увереност в себе си, прави ги спокойни и последователни, помага им в деловите начинания. Отдавна е известно свойството на тюркоаза да променя оттенъка си когато в живота на стопанина му се задават сериозни промени, усложнения на здравето също могат да дадат такива промени. Тюркоазът лекува от безсъние и простудни заболявания, помага при проблеми с черния дроб.

Хризолитът е една от разновидностите на оливина, с красив зелен цвят. На Стрелците той носи успех, пази ги от „лоши очи“, дава им спокойствие, придава мекота, от която толкова много се нуждаят. На самотните хризолитът помага да си намерят половинка, а на разочарованите – да станат отново уверени, запазва щастието на онези, които вече го имат. Относно лечебните качества на този камък, той се препоръчва когато вече отслабва зрението.

КОЗИРОГ

Козирозите са спокойни и задълбочени. Представителите на този знак твърдо стоят на краката си и не позволяват нищо да разколебае тази твърдост. Талисмани на Козирога са алмандин, хематит, малахит, обсидиан.

Огненият гранат алмандин придава на хладния Козирог страстност, от която той толкова много се нуждае. Като камък на веселието, празниците и маскарите той заставя представителите на земния знак да се отърсят от скуката, прави характера им лек и приятен. Като талисман лечебният алмандин благоприятно действа върху кръвоносната система, а там проблемите са доста чести при Козирозите. Добре влияе носенето на алмандин и на половите функции.

hematiteХематитът е камъкът на воините. В часове на несгоди, той помага на човек да издържи, увеличавайки неговите сили, но при това го лишава от илюзии. На слабите хора този камък не подхожда. Козирозите и без това не са големи любители на фантазиите, чувстват се неловко, стоят здраво на краката си. Както е очевидно от самото наименование, хематитът помага при проблеми с кръвта. На хората, справящи се с последствията от стреса, хематитът също е полезен, успокоява разклатените нерви и връща здравия сън.

malahitМалахитът е едно от прекрасните творения на природата, привличащо внимание не само към преливащите зелени тонове, но и към своя притежател, а Козирозите обичат вниманието. Малахитът пази детския сън, предпазва от неправилни решения. Козирозите са хора, които не са склонни да правят неправлини стъпки, зеленият камък ще им бъде „добър приятел“, а и ще им помогне да привлекат не само вниманието на околните, но и пари. Малахитът лекува заболявания на кожата.

Обсидианът е вулканично стъкло, отдавна познат на човека. Камък на внимателните хора, склонни да достигат до дъното на нещата, той прекрасно подхожда на Козирозите, предпазвайки ги от неправилни решения и помагайки им да разбират новото. Обсидианът повишава издръжливостта на човека, което за Козирозите, работещи буквално до изнемогване, е много важно. Той спасява и от последствията от преохлаждане, което Козирозите, заради своята невъзприемчивост към студа, могат и да не забележат.

ВОДОЛЕЙ

Ексцентричните и обичащи всичко ново Водолеи приличат на деца. Те са активни и любознателни, във всяка възраст остават открити за света. Камъните талисмани за Водолеите са аквамарин, аметист, карнеол, цирконий.

Аквамаринът е синята разновидност на берил. Това е камък на любовта и вярното приятелство, а Водолеите, както всички деца, много ценят своите приятели. По детски честните Водолеи си подхождат изключително добре с нетърпящия лъжи аквамарин, той им придава усърдие и трудолюбие. Литотерапевтите препоръчват с аквамарин да се лекуват болести свързани с водно-солевия баланс на организма. Този камък добре въздейства и на очите.

Виолетовият кварц аметист придава яснота на ума и защитава от глупави мисли. Водолеите са хора мечтатели, те са много впечатлителни, този талисман може да им бъде от голяма полза. Интересът към другите хора е характерен за Водолеите и те ще бъдат подкрепяни от аметиста, който увеличава проницателността на притежателя си. Като лечебен камък, аметиста помага при заболявания на кръвта.

karneolКарнеолът още от древни времена е любим на човека, той е признат за талисман на любещите сърца. Дарява вярна и щастлива любов, защитава от несгоди и осигурява спокойствие. Корнеолът също така е полезен и в материалните дела, помага при решаването на сложни ситуации, дарявайки притежателя си с красноречие. Като лечебен този камък се използва при зарастване на рани. Препоръчва при кожни заболявания и проблеми със зъбите.

cirkoniiЦирконий е камъкът на хората на властта. Той придава сила и убедителност, повишава авторитета, от което се нуждаят твърде ексцентричните на пръв поглед Водолеи. Благоприятно влияе на интуицията, помага за разбирането на чуждите мисли, прави го като забавна игра на гатанки и помага на Водолеите да ги реши. Цирконият се използва при лечението на заболявания на храносмилателната система.

РИБИ

Риби – това са мечтателни и духовни натури. На тях им е присъщ интересът към душата на другите хора и към жертвеността. Камъни за този знак са аквамарин, изумруд, опал и перли.

Напомнящия водна повърхност син аквамарин помага на Рибите да се чувстват уверени. Камък на честността, той прекрасно подхожда на откритите хора, помага за придобиването на нови приятели, което е толкова нужно на твърде скромните за първа крачка Риби. Като лечебни качества аквамаринът помага за успокоение на нервите, лекува заболявания на пикочо-половата система, а също влияе положително на зрението.

perlsПерлите, дар от водната стихия, дават на хората вярност, която ценят скромните и лесно привързващи се към приятелите си Риби. Към злите хора той се отнася недоброжелателно, стараейки се да ги избави от горделивостта и арогантния им нрав, усмирявайки ги и умиротворявайки ги. Към здравословното състояние на своя притежател перлите реагират много остро. От стари време тези камъни са лекували заболявания на зъбите и черния дроб.

Изумрудът е скъпоценната разновидност на берила, камъкът на хората с чисти сърца. Той ги пази от зли мисли, помага на носещите го да четат в чуждите сърца. Рибите са хора, които се стремят към разбирателство с околните и на тези, на които това качество е присъщо, изумрудът им е много близък. Този камък е за хората, посветили се на духовното, помага на тези, чийто живот е свързан с морето. В качеството си на лечебен изумрудът успокоява нервите и стабилизира емоциите, помага при проблеми със стомаха и бъбреците.

opal-757153_960_720Опалът е изпълнен с вълшебни искри и далеч не е подходящ за всеки. Този камък помага на хората с творчески и чисти сърца, пази ги от лошите мисли на околните. За чистите, склонни да се усмихват на околните Риби, той е изключително подходящ, концентрира излъчваната от тях радост. Опалът лекува душевните терзания, помага при зъбобол и обща умора.

Още статии и хороскопи от Мая Павлова – на личния й сайт

Facebook Twitter Google+

0 Коментара