Пищното и хармонично вино от сира и вионие реколта 2017 на Иво Върбанов, наречено I Got Rhythm – по името на творба от Гершуин, е номер 1 в класацията DiVino TOP 50 Най-добрите български вина за 2023 г. За него са и наградите “Най-добро българско червено вино” и “Най-добро вино от регион Сакар и Източни Родопи”.

За своето вино концертиращият пианист и просветен винопроизводител, Иво Върбанов, споделя: “ Главната идея е да се прочете обективно целият потенциал на великолепния тероар на Южен Сакар за вино, не само за червено. Винаги се стремим да правим вина, които са положителни (без да са наивни) и притежават добър баланс между това, което природата дава, и онова, което човекът взима, за да създаде нещо, отразяващо благородството на природата”.

На второ място в TOP 10 е благородният Minkov Brothers Enoteca Cabernet Sauvignon 2017, който печели и регионалния приз за Най-добро вино от Южното Черноморие.

Следват го две великолепни бели: Salla Estate Chardonnay Barrel Aged 2021, отличено като Най-добро българско бяло вино за 2023 и Най-добро вино от Северното Черноморие; и Най-доброто вино на Северозападна България, Stephan Pirev Wines Rhine Riesling RdP 2021, чийто автор – енологът Стефан Пирев, беше удостоен с Наградата за особени заслуги към българското винарство.

Финалната класация и призовете в различните категории бяха обявени на празнична церемония за наградите DiVino TOP 50 на 24 февруари, в лежерната обстановка на столичната Топлоцентрала. Събитието съчетава награждаването с отворена дегустация на вината от селекцията Top 50 и Top 10 на лимитираните серии за 2023, представени от своите създатели. Подробности за всяко от вината може да намерите на top50.divino.bg

Тази година двете бели вина на предни позиции разнообразяват обичайно „червената“ челна десетка. И сериозно впечатляват с качеството си. Общо обаче,

белите са едва 7 в цялата селекция от 50 вина,

а розе има само едно. Местните сортове са сравнително добре представени в TOP 10 чрез три мавруда и един мелнишки сепаж. Като цяло вината са на много високо ниво – комплексни, интересни, с индивидуалност.

За 13-а поредна година дегустационният екип на DiVino определя DiVino TOP 50 на българските вина въз основа на оценките от редовни дегустации през годината. На финала всички 50 вина са дегустирани от панел от 15 дегустатори, чиито оценки определят DiVino TOP 10. Как се дегустират вината, кои са дегустаторите и от какви правила се води класацията, може да видите тук.

Идеята на класацията DiVino TOP 50 е да отдаде

заслуженото на българските винопроизводители,

които не пестят усилия, умения и всеотдайност, за да издигат българското вино на световно ниво. Отличава се работата на всички, постигнали най-високи качествени стандарти, и особено на винарите, които мислят модерно и реализират нестандартни идеи. Заедно с това класацията отразява актуалната пазарна реалност у нас и е ориентир за винолюбителите във все по-широкото разнообразие, което качественото българско вино предлага.

Иван Бакалов получи наградата за винена публицистика на името на Ясен Бориславов.

“Всичките тези 50 вина са изключителни за нас – за тях заслужава да се говори, както и за техните създатели”, каза на церемонията Емил Коралов, основатeл и двигател на DiVino .

DiVino TOP 10 на 2023

 

  • 1. Ivo Varbanov Syrah & Viognier I Got Rhythm 2017   Най-добро българско винo на 2023
   Най-добро българско червено винo
   Най-добро вино от Сакар и Източни Родопи
  • 2. Minkov Brothers Enoteca Cabernet Sauvignon 2017 
   Най-добро вино от Южно Черноморие
  • 3. Salla Estate Chardonnay Barrel Aged 2021   Най-добро българско бяло винo
   Най-добро вино от Северно Черноморие
  • 4. Stephan Pirev Wines Rhine Riesling RdP 2021   Най-добро вино от Северозападна България
  • 5. Edoardo Miroglio Reserve Elenovo Mavrud Karadere 2018   Най-добро вино от Източна Тракия
   Най-добро червено вино от местен сорт
  • 6. Kapatovo Shiraz Reserve 2020   Най-добро вино от Долината на Струма
  • 7. Yamantievs Marble Land Red Blend 2020
  • 8. Katarzyna Mavrud 2020
  • 9. Georgiev / Milkov Mavrud Novi Izvor Vineyard 2022   Най-добро вино от Западна Тракия и Розова долина
  • 10. Zlaten Rozhen Family Reserve Melnishki Cepage 2021

Facebook Twitter Google+

0 Коментара