Макар България да е страна с малка територия, която свободно може да прекосите за по малко от 5 часа с кола, тя може да се похвали с цели 6 фолклорни области – Северняшка, Добруджанска, Шопска, Тракийска, Пиринска и Родопска. Всяка от тях се отличава с автентични песни, танци и обичаи, както и с уникални български народни носии, които заедно формират богатство и многообразието на българския фолклор.

Народната носия и нейните магически сили

В миналото, нашите предци са вярвали, че носията е източник на могъщи сили. Тя свързва човека с природата, което е имало важно значение, тъй като старите българи са изкарвали прехраната си най-вече с земеделие и животновъдство.

Много от преданията разказват, че шиенето и бродирането на облеклото се е правело само в определени дни от година и се е вярвало, че така притежателят й ще се радва на сила и благоденствие.

Мъжете и жените от онова време са смятали, че колкото по-богата и красива е носията, толкова повече сила ще носи тя. Затова и днес може да открием запазени изключително пищни и богато украсени празнични носии, които българите са носили на важни поводи.

Народните носии от различните краища на България

Както вече споменахме, всяка област има своята отличителна носия. В Северняшкия край, най-известни са два вида женски носии – двупрестилчената и сукманената. Двупрестилчената женска носия се е носила най-често през лятото. Тя включва бяла кошуля (риза), предна престилка и задна вълнена престилка, известна с името бръчник.

Сукманената носия пък се е носила основно през зимата. Тя се състои от дебел сукман в тъмен цвят, направен от вълна или памук, престилка и колан с метални пафти. Мъжете от Северняшката област традиционно са носели белодрешна носия, която както подсказва името и е в бял цвят.

Женската добруджанска носия включва бяла памучна риза, червен сукман, черна бродирана престилка. Типично украшение, което добруджанските жени са носели е жълта кърпа с копринени ресни. Мъжката носия от тази област е чернодрешна и включва потури, риза, елече и традиционна кърпа за глава.

Носиите от Шопския край също имат зебележителен вид. Жените носят черен или син сукман, с дълга бродирана бяла риза и вълнен пояс. В унисон с женските носии, мъжките са белодрешни с черен или син елек, бродирана бяла риза и тесни панталони от груб вълнен плат.

Пиринската женска носия е изключително богато украсена и много красива. Тя спада към т.нар.саичените народни носии и включва дълга бяла риза, червена сая, пояс и само една престилка. Както в Шопския край, мъжете от Пиринската област също носят белодрешни носии.

Тракийските народни носии излъчват тържественост и бодрост. Традиционното облекло на жените включва  бяла риза с дълъг ръкав, червен вълнен сукман без ръкави, бродиран с традиционна шевица. Облеклото е допълнено и от черна престилка с бяла дантела, която покрива предната част на сукмана. Върху кръста се поставя колан с пафти или кърпа. Мъжката носия е чернодрешна най-често се състои от тъмни потури и тъмен елек, а върху главата се поставя традиционният калпак.

Женските носии от Родопската фолклорна област спадат към вида сукманени носии. Те се състоят от дълга риза, с ръкави, които се разширяват в края, вълнен сукман, престилка и пояс. Забрадката е типичното украшение, което жените от този край са поставяли върху главите си. Мъжете носят чернодрешна народна носия, която включва риза и елек с богата бродерия, червен пояс, тъмни потури с бродерия и гайтани.

В случай, че искате да закупите народни носии,взаимствани от автентичните в онлайн магазина на Пен Силует ще откриете качествени модели от различните етнографски области. Повече за техните предложения може да откриете на  www.pensiluet.com/.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара