Франсис Куркджиян е новият директор на парфюмите Dior, обявиха от къщата. Той ще поеме създаването на парфюмните творения на Dior, като замества на поста Франсоа Деманши.

Като артистичен директор и парфюмерист-творец на Maison Francis Kurkdjian, която той открива през 2009 г. заедно с Марк Шая и която е част от LVMH Group от 2017 г., френският творец Франсис Куркджиян е смятан за един от основните ключови играчи в света на ароматите днес. Той ще остане артистичен директор и на Maison Francis Kurkdjian.

Талантът му се проявява рано – той е само на 25 години, когато композира първият си мъжки аромат, Le Male на Jean-Paul Gaultier, който изстрелва кариерата му. Страстен артист и изключително умел парфюмерист, той никога не е спирал да се развива след първоначалния си успех, редефинирайки самата концепция на парфюма, включително и отваряйки свое ателие за аромати по поръчка през 2001 г.

Той е познат още със създаването на поразителни аромати за митични парфюмерийни къщи, включително Dior, за която той композира Eau Noire и Cologne Blanche за La Collection Privee Christian Dior.

През 2008 г. той е обявен за най-добрият парфюмерист от списание COSMÉTIQUE, и много от неговите аромати са печелили международни награди. През 2009 г. получава рицарски орден за изкуство и литература.

Визионер, който неспирно разширява възможностите на ароматите, Франсис Куркджиян внася артистично измерение в създаването на ухания. Той има множество колаборации с известни артисти като Софи Кал и хореографа Кристиано Риззо. Неговото неспирно естетическо пътешествие дови и до паметни олфактивни инсталации и представления на великолепни места като Grand Palais и Chateau de Versailles, уникална локация, която отдавна резонира с Maison Dior.

Лоран Клейтман, президент и изпълнителен директор на Parfums Christian Dior, коментира: „Франсис Куркджиян е парфюмерист визионер и страстен артист, който идва с цялата си творческа енергия, майсторство и професионализъм в Dior, изработвайки бъдещите аромати Dior, които ще покорят света. Франсис ще изгражда своите творения от изключително олфактивно наследство, започнало през 1947 г., основаващо се на употребата на изключителни цветя и дръзки творчески инициативи.“

Франсис Куркджиян допълва: „Велика чест е за мен да се присъединя към Pafums Christian Dior, къща с богата, вдъхновяваща история и творчески дух, насочен към бъдещето. Огромно удоволствие е за мен да споделя визията си чрез моите ароматни творения. Да работя за Maison Dior, докато продължавам да работя за собствената си парфюмна къща е огромна привилегия.“

Франсис Куркжиян наследява Франсоа Деманши, парфюмерист-творец на Dior от 2006 г.

Парфюмерист творец с изключителен талант, Франсоа Деманши дръзко претвори иконични аромати от наследството на Dior като J’Adore и Miss Dior, изследвайки нови пътища с аромати в La Collection Privee Christian Dior. Най-поразителният му успех остава Sauvage, глобален феномен, лансиран през 2015 и най-продаваният мъжки аромат в света. Родом от Грас и страстно запален по цветята, той особено много работи за това да достави на аромати Dior най-добрите съставки, мултиплицирайки ексклузивните партньорства с млади производители на цветя от Грас.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара