Както големите търговски марки винаги се градят на основата на автентичността и на вътрешната сила на бранда, така и ние трябва да мислим за себе си като за „продукт“ на конкурентен пазар и да се отличим от останалите. Личният брандинг е начинът, по който представяме своята уникална стойност, за да постигнем успех.

cover1Според авторката на книгата „Мисли като жена, действай като жена” Катрин Капюта

всяка жена може да се рекламира успешно,

като използва своята автентичност, силните си страни и индивидуални умения, и така да изгради ярък, открояващ се, личен бранд.

Катрин Капюта придобива челен опит в брандинга чрез работата си в три от най-изискващите и иновативни среди: Медисън Авеню, Уолстрийт и бизнес колеж от челната петица в страната. Тя се учи на маркетинг стратегии от гурутата в жанра – Ал Рийс и Джак Траут, а после ръководи световноизвестната кампания „I ♥ NY“ в „Wells, Rich, Greene“.

Катрин открива, че едно от най-важните приложения на брандинга не е за компании или продукти, а за хора, които искат да определят и управляват своята кариерна идентичност и да постигнат успех. В своите лекции, посветени на брандинга, в тренингите и интервютата си с жени тя започва да изследва начина, по който успелите жени се възползват от своите женски нагласи и предимства. Според Капюта една от основните идеи на личния брандинг е, че колкото по-добре разбираме самите себе си, с всичките си слабости и силните си страни, толкова по-лесно ще ни бъде да развием предимствата си и да компенсираме недостатъците.

3.Catherine Kaputa

„Мисли като жена, действай като жена“ е книга за това какво се случва, когато жените вземат в ръце своите лични брандове, вместо да оставят кариерата и бизнес успеха си на случайността. За това какво се случва, когато жените започнат да мислят и действат по-креативно и стратегически за себе си и за възможностите си.

Женската нагласа на ума ни дава предимства,

от които трябва да се възползваме в работата, за да вървим напред в кариерата:

  • Емпатия. Разполагаме с непогрешими антени, с които улавяме и разчитаме жестовете, тона на гласа, лицата и позите и реагираме със съпричастност.
  • Интуиция. Често знаем предварително отговора в дадена ситуация благодарение на подсъзнателен процес.
  • Вербални и комуникативни умения. Жените постигат по-добри резултати в писането, общуването и други словесни умения, които са ключови за работното място.
  • Умение да изграждаме дълбоки лични връзки. Жените са по-умели в свързването и обгрижването на околните. Те са истински специалисти в създаването на силни, подкрепящи връзки.
  • Лидерски стил и сътрудничество. Вместо да използват контролиращ лидерски стил, жените са склонни да търсят консенсус и да управляват с помощта и активното участие на подчинените си.
  • Въздействие чрез външността. Жените могат да изразят своята визуална идентичност чрез дрехи, прически, грим и аксесоари и да показват личен стил – основен елемент от персоналния брандинг.

Мъжете не оставят предимствата, които им е дал полът, пред прага на офиса. Жените също не трябва да го правят.

Независимо дали сте изпълнителен директор, предприемач, консултант, треньор, човек на изкуството или майка с онлайн магазин, трябва да си изградите идентичност, която е едновременно искрена и подходяща за пазара. Един отличаващ се личен бранд, който създава положителни реакции към вас като продукт.

Мъжете са от LinkedIn, жените са от Facebook

Катрин Капюта обръща внимание на важността от създаването на широка и разнообразна мрежа от контакти като част от изграждането на успешен личен бранд и дава съвети на жените как да използват по-пълноценно социалните мрежи.

„Не пренебрегвайте възможността да пренесете в интернет своите умения по персонален брандинг и разказване на истории. Когато погледнем статистиката, предпочитанията за начина на комуникация в дигиталния свят са същите като в истинския свят. Една от важните цели на общуването за мъжа е да си подсигури статус и власт. Жените търсят консенсус и създаване на общност.

Да вземем социалните мрежи. Често жените са сочени за по-активни онлайн. Истина е, че в световен мащаб жените прекарват повече часове всяка седмица в социалните мрежи. Но е вярно също, че сме по-склонни да използваме социалните мрежи, за да поддържаме връзка със своите семейства и приятели, в сайтове като Facebook или Pinterest.

Жените наистина са част от дигиталния свят, но не използваме толкова често социалните мрежи като инструмент за персонален брандинг, както правят мъжете. Обикновено жените са много силно свързани с малка група онлайн, за разлика от мъжете, които са по-активни в сайтове като LinkedIn, които помагат за разширяване на професионалната и бизнес мрежа. Вместо да използват социалните мрежи за връзка с приятели и роднини, мъжете демонстрират статус и споделят постиженията си. Те са и по-активни в налагането на мнението си в блогосферата – тенденция, доказана с множество изследвания на социалните мрежи и половете.

Ако вземем за пример Twitter, еднакво популярен сайт както сред мъжете, така и сред жените, много по-вероятно е мъжете да публикуват свои собствени туитове, докато жените са по-склонни да използват Twitter като среда за разговори или да следват хора, на които се възхищават. Това е пропусната възможност.

Разкажете добре своята история онлайн

Един от най-добрите начини да инвестирате в бранда си е да отделите време и да си създадете силен профил в LinkedIn. Най-добрите профили разказват историята на една кариера, свързваща всички парченца от вашето пътуване в едно необикновено и привлекателно цяло.

Трябва да осъзнаете, че слабото онлайн представяне е като слаба репутация. Хората ще мислят, че не сте толкова добри като онези, които имат силно присъствие в интернет. Така или иначе всички ще ви потърсят в Google, важно е да вземете в ръце своя онлайн бранд и да разкажете историята на своята кариера.

От гледна точка на брандирането в бизнеса LinkedIn трябва да е първата спирка във вашето пътуване из социалните мрежи, защото е бизнес сайт номер едно, активно използван от професионалисти в областта на човешките ресурси, ловци на глави и бизнесмени. В LinkedIn все още има повече мъже, отколкото жени, като мъжете са и по-активни при свързването с колеги.

Профилите с грабващо послание се помнят. Добавете ключовите проекти, успехи, способности и обрати в кариерата си. Изхвърлете от списъка онези неща, които ще накарат хората да се колебаят за вашия бранд, освен ако не можете да ги направите част от своята история (например пропуснат полет, който е довел до нова бизнес възможност). Избягвайте професионалния жаргон, за да направите себе си и стойността си разбираеми за по-широка аудитория.

Трите най-важни елемента във всеки LinkedIn профил са заглавието, описанието на кариерата и снимката. Именно те са нещата, които хората разглеждат първи, точно като челото на вестник.

Заглавието в LinkedIn е като девиз на реклама.

Отделете време и измислете заглавие, което съобщава кои сте като професионалисти, по кратък, но привлекателен начин. Заглавието в LinkedIn има приблизително същата дължина като един туит, така че ще ви трябва малко ловкост, за да кажете много неща с малко думи.

За описанието на кариерата в LinkedIn напишете кратка професионална биография, разкриваща идентичността на вашия бранд и онази отличителна добавена стойност, която вие можете да донесете. Избройте големите си постижения, награди и важни признания, които сте получавали. Опитайте се да използвате всички ключови думи и фрази, които могат да бъдат използвани от хора, търсещи някой като вас. Редовно обновявайте профила си, за да включите нови умения, постижения и още по-актуални ключови думи. Профилът в LinkedIn включва още и секции, в които можете да опишете подробно вашите досегашни длъжности, награди, публикации и връзки към сайта или блога ви. Има и допълнителни услуги, за които се заплаща, за да може профилът ви да излиза при търсене.”

За да се възползвате от силата на LinkedIn, трябва да усвоите до съвършенство умението да се представяте пред непознати, да искате свързване или да питате за помощ. В противен случай разполагате просто със списък имена, подобно на телефонен указател.

 

 

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара