На Антончето много му е интересен лаптопът ми и не пропуска да протегне 6-месечните си пръстенца я да сръчка новия ми шеф в месинджъра, я да ми спре интернета. Като самопровъзгласила се за добра майка, един ден реших да му направя кефа и да го оставя да си поцъка.

Все пак и той е хора, не може да се живее само на слончета и жирафчета. Уж не го изпусках от очи, но по едно време играчката премина в плачка, както се случва и в най-добрите монтесорски семейства. Докато успокоявах клетото мъниче, което явно нещо се беше самонаранило, с ужас установих, че липсва един бутон от клавиатурата на лаптопа. Съвсем естествено изпаднах в ужас. Какво ще правя без F6?! Шегувам се. Докато с едната ръка търсех телефона на педиатърката, с другата ровех в търсачката на Майките на София „бебето глътна клавиш от лаптоп фуджицу какво да правя“, напипах клавиша на килима. Радостно чувство ме обзе – не го е глътнал, не успях да го захраня с компютърните технологии, няма да му ровят по червата. Засега.

С това искам да напомня на родителите, които смятат, че правят добро на детето си, като му дават да си играе с неща от бита и работното място, да не го правят. Бебешките играчки затова са бебешки играчки, защото са обезопасени, със здраво залепени, занитени, заковани или зашити части и джунджурии по тях, за да се избегне консумацията на пластмаса, дърво и метал.

Та думата ми беше за захранването.

Захранването на бебе е много деликатна работа

и изобщо не знам как баба ми се е справяла, без да включи авокадо в шестия месец, броколи в осмия и киноа, когато там беше по устав.

Питам баба ми и тя вика: Тогава нямаше, иначе щях.

Идеята е да не слушате старило, което твърди, че самите вас са ви захранили с кисело мляко с бисквити още от съвсем крехка възраст и ето на, пак сте станали човек, че дори и поколение сте създали, а да слушате патило, а именно актуалното схващане, че киселото мляко, ако се дава от много рано, може да отключи алергии, така че да си знаете.

Но да започнем отначало.

Как да разберете, че хлапето е гладно?

Ако плаче – гладно е. Ако си отваря устата, докато държите лъжица – гладно е. Ако са минали три часа от предното хранене – гладно е. Ако се смее, когато си види шишето – гладно е. Ако ви гледа право в устата, докато гризете вафла – гладно е. Ако ви събуди посред нощ с писъци – гладно е. Или е наакано, или нещо трето.

Както ще се убедите и сами, захранването изобщо не е за слабаци. В началото на всяка нова храна ще виждате нова физиономия на погнуса върху сладкото личице на малкото ангелче.

Ръката, която държи лъжичката, движи света

Много е важно кой ще захрани бебето, защото това ще предопредели дали ще се налага да пази диети, или ще се наслаждава на манекенски мерки, когато стане голям индивид. Това го прочетох в „Жената днес“ през лятото, за съжаление твърде късно за моето собствено захранване, но точно навреме за захранването на Антончето. Та не е лошо да си изберете детето ви да бъде захранено от някой родител, роднина или приятел с аполонски форми, висок, красив, строен, синеок, богат, умен, добър и с вила с камина на морския бряг, за да стане и самото то такова.

Стартери

Лично аз моето го захраних по руската школа по предписание на педиатърката, тъй като реших да не експериментирам и да следвам един по един експертите.

Та първото човешко ядене на Антончето беше пресен ябълков сок. Препоръчвам го, ако искате да боядисате лигавник или блузка в приятен розово-оранжев цвят завинаги. На бебето направо му блеснаха очите, докато му давах сокчето с лъжичка. Преглъща радостно и се смее, че свършиха дните на еднообразно меню – кърма и адаптирано мляко.

През първите седмици на захранването установих по емпиричен път, че 20 милилитра сок от морков са достатъчни за оцветяване в оранжево на един суитчър, един лигавник, едно одеялце, един диван и половин стена. Също така научих откъде е дошло вдъхновението на автора на песента, в която се пее, че „оооранжевите майки, оранжеви дечица, оранжеви китари оранжево звънят“. Освен това е важно и в бебето да влезе известно количество.

Американците от времето на доктор Спок пък много отрано са давали портокалов сок на тодлърите, защото смятали, че в кърмата няма достатъчно витамини. Сега това не се практикува. Най-често бг-майките захранват бебетата първо със зеленчуци, като ги вкарват постепенно под формата на пюрета, плавно преминават към плодове, след това идват млечните продукти (първо обезсолено сирене, после масло и накрая кисело и прясно мляко), яйцата (първо четвърт жълтък), и накрая месото.

Смята се, че се започва със зеленчуците не за друго, а защото почнат ли със сладки плодове, бебетата след това изобщо няма да искат да помиришат карфиол, картоф или пащърнак.

Злоядото дете

За щастие Антончето не е от т.нар. злояди деца, но от време на време не иска да си довърши порцията и по-добрата ми половинка вече се е научил при подобни ситуации да го заплашва с „ще те дам на майка ти“. За ролята на лошото ченге ми помага педагогическото ми образование, което ме е научило, че трябва да се проявява търпение към децата, съчетано с хитрост.

Ако младенецът ви не иска да си изяде пюрето, което в доста случаи прилича на нещо вече изядено веднъж, не го насилвайте. Оставете го за половин час да поогладнее пак и пробвайте отново. Ако и този номер не мине, направете се, че вие му го изяждате, така детето ще си помисли, че става дума за човешка храна и също може да поиска. Третият вариант е да отидете на гости и там да му го предложите. Всички знаем, че на гости всичко е по-вкусно, дори шпековият салам. Ако и това не мине, пробвайте с нова манджа, явно комбинацията от брюкселско зеле с чиа не е за деликатното небце на потомството ви.

Аксесоари

В предния епизод безразсъдно нарекох мокрите кърпички новата хавлия, на която Дъглас Адамс се възхищава в „Пътеводител на галактическия стопаджия“, тъй като са изключително полезни и на човек, особено на младата майка, могат да му послужат за всичко, с изключение може би да си направи чай от тях, макар че някои са с лайка.

Сега си връщам думите назад. Лигавникът е новата хавлия. Просто и универсално средство за всичко. Забърсва, попива, елегантен аксесоар към някои скучни едноцветни бебешки аутфити, освен това когато детето е гладно, винаги може да си го посмуче като предястие и да изчака официалната манджа. Ако е по-големичък, можете и да завиете бебчо, като заспи.

Бъдещето е сега, ако се загледате в бебешките прибори за хранене и пиене. Лично аз бях пленена от умните лъжички, които променят цвета си, ако яденето е прекалено топло. Не е лошо момченцата и момиченцата да си имат свой комплект, който миете отделно с бебешки препарат, но ако не ви е под ръка, няма страшно. Малките съкровища с радост ще си излапат манджата и с голяма лъжица.

Записки под памперса

Понеже познавам майки, които с изненада реагират на промяната на отпадните вещества, които откриват в памперса и тичат при специалист при всеки нов нюанс, е редно да информирам – всяка промяна в менюто на вашето мъниче води до промяна и в съдържимото в памперса. Майчинството ме научи, че разнообразната храна води до разнообразни л… сещате се.

Колкото по-разнообразна става храната на вашето мъниче, толкова по-миризлива става субстанцията от другия край. Важно е да въвеждате постепенно храните, за да забележите коя точно води до разстройство, коя до запек и пр.

Не е лошо да държите под ръка по едно пюре от круши или сини сливи, за да го използвате, ако бебчо се запече.

Да не говорим, че като започнете да давате пюрета с пащърнак, зелен фасул и митичния заек (ще го намерите в някой магазин, ако преминете през 8 страшни изпитания и решите великия пъзел на живота, вселената и всичко останало! Шегувам се, но действително пюретата от заешко за бебета са кът), бебчо почва да се оригва като след среден дюнер и голям айрян в събота сутринта на Баба Яга.

Полезен съвет, ако ще пътувате със самолет и с бебе

Изпитано: Ако сте решили да пътувате със самолет и с малкия си наследник, задължително вземете вода, кърма или адаптирано мляко на борда. Трябва само да покажете шишетата, докато ви събличат и събуват на летището, бебешката храна може да внесете на борда, стига да е в разумно количество.

Съветът ми е по време на самото излитане и кацане на самолета да дадете на бебето да пие нещо. Докато преглъща, няма да му заглъхнат ушите. С това просто изпитано средство ще си спестите писъци и ужас във висините, дето вика Стивън Кинг.

След полета с Антончето, по време на който само той от 20-те бебета на борда не рева, двете дами, седящи точно зад нас, специално дойдоха да ни поздравят, че имаме чудесно бебе, което се е държало великолепно по целия път.

Иначе, който се интересува от правилно захранване, имам една стройна екселска таблица, изпитана от приятелка и от нейна приятелка. Ще ви я изпратя, ако пишете в редакцията, за да не се чудите кое кога се дава.

*
Повечето истории в публикацията са плод на въображението на авторката, моля, не сезирайте Закрила на детето! :)

Facebook Twitter Google+

0 Коментара