Обикновено, когато родителите водят децата си в зоологическата градина, го правят с идеята да им покажат красотата и разнообразието на животинския свят. В Дания, обаче, зоологическите градини показват на децата мъртви животни и дори правят открити дисекции, за да образоват младите си посетители – практика, която среща неодобрението на активисти и родители от други държави.

Ето какво събра и разказа за родителския стил на датските майки и бащи Академия за родители.

Съвсем наскоро зоопаркът в Оденсе евтанизира лъв и извърши дисекция пред публика от стотици семейства. Миналата година пък зоопаркът в Копенхаген умъртви жираф на 18 месеца, публично му направи дисекция, след което нахрани лъвовете с него.

h_51219898(EPA/Kasper Palsnov)

Родителите привестват възмоността децата им да станат свидетели на подобни ситуации и това се дължи на единствения принцип на датските родители: честност.

“Датчаните са много, много честни с децата си за живота “, споделя Джесика Александър пред NPR. Зоологическата градина в Оденсе обяснява в детайли защо често се налага да убива животни и защо те не биха имали никакви шансове да оцелеят, ако бъдат пуснати на свобода. А други институции в Дания, например Природнонаучният музей в Копенхаген, също провеждат дисекции, отворени за публиката, в продължение на вече 20 години.

h_51227604

Разбира се, децата имат право на избор и ако им е неприятно могат да си тръгнат по всяко време.

Автентичният родителски стил

на датските майки и бащи може да ни се строи доста шокиращ за повечето родители, които по-лесно се справят с положителните емоции на децата, отколкото с тъжните. Искаме историите на децата ни да имат щастлив край, макар добре да знаем, че в живота не винаги е така.

Противно на всеобщите убеждения, историите с тъжен край често ни помагат да се свържем по-дълбоко с човешкото в нас. “Дори датските семейства не харесват разоговори за смъртта, но я приемат като неизбежна част от живота. Когато отговорим на въпросите на детето за нея с емпатия и грижа, по начин, който детето разбира, това успокоява страховете му. Това, което децата искат най-много са отговори. ”

danish-zoo-dissection-e1453806635280

Обикновено родителите не разговарят за смъртта или секса с децата, защото смятат, че по този начин ги предпазват. Но датските родители смятат, че колкото повече истини за реалността, подходящи за възрастта им, знаят децата, толкова по-подготвени са за нея. Това им помага да изградят самочувствие и устойчивост, които са изключително важни за да бъдат щастливи възрастни. А щастливите родители отглеждат щастливи деца, които на свой ред отглеждат щастливи деца, които на свой ред отглеждат щастливи деца, и така нататък.

Дали темата е смъртта, секса или друга част от живота, в датските семейства няма теми табу. Този отворен диалог помага за изграждане на здрави връзки между деца и родители.

Трудно е да си представим, че можем да сме толкова откровени с децата си. Истината понякога боли, но те освобождава.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара