Да прекарвате време със своето куче, котка или дори златна рибка, ще ви направи по-щастливи и по-здрави. Ето пет ползи за здравословното ви състояние, когато сте собственик на домашен любимец.

woman-888389_960_720

1. Настроение

Половин час игра с вашето куче е достатъчен, за да предизвика приток на хормони на щастието към мозъка ви. Терапията с котки също е много популярна. Галенето на котарака гарантира отделянето на повече окситоцин и доказано лекува собствениците им от депресия и усещане за самота. Още нещо интересно – тези, които имат котки, са с по-висок морал от тези, които нямат.

2. Стрес

Само пет минути с кучето ще намалят нивото на кортизол в тялото ви, а това е хормонът на стреса. Анкетираните в научни изследвания хора дори твърдят, че често предпочитат компанията на своите домашни любимци пред тази на човешките си половинки. Хората, които ходят на работа с кучетата си, също са с по-ниски нива на стрес. За сметка на това обаче, стресът у околните се увеличава.

3. Болка

Факт: домашните любимци лекуват болка. Наблюдавали ли сте как котката намира безотказно мястото, откъдето идва болката ви и ляга, мъркайки, точно върху него?

4. Фитнес

Много по-вероятно е да бъдете в добра физическа форма, ако имате куче, отколкото ако нямате. Кучето изисква ежедневни поне двуразови разходки и игри, което неизбежно повлиява фигурата на стопанина. Още един бонус – разхождането на куче носи потенциал за повече социални контакти, отколкото ако се разхождате сам.

5. Сърце

Доказано е, че заниманията с домашните любимци понижават високото кръвно налягане и успокояват сърдечния ритъм. Собствениците на кучета и котки имат по-малка вероятност да страдат от висок холестерол.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара